HNB i HANFA znali da je Todorić UGROZIO LIKVIDNOST RH i MORAJU za to ODGOVARATI! HNB i HANFA znali da je Todorić UGROZIO LIKVIDNOST RH i MORAJU za to ODGOVARATI!
ODGOVORNI NIŠTA NISU ČINILI, MOGUĆE STRAŠNE POSLJEDICE:

HNB i HANFA znali da je Todorić UGROZIO LIKVIDNOST RH i MORAJU za to ODGOVARATI!

HrvatskaIzbor urednika 5. travnja 2017. D.K.

TweetEmailPrint Tko će odgovarati što je došlo do ovolikog duga Agrokora? Javna je tajna da Agrokor godinama kasni s plaćanjem po nekoliko mjeseci i... HNB i HANFA znali da je Todorić UGROZIO LIKVIDNOST RH i MORAJU za to ODGOVARATI!


Tko će odgovarati što je došlo do ovolikog duga Agrokora? Javna je tajna da Agrokor godinama kasni s plaćanjem po nekoliko mjeseci i tako je i stvorio nelikvidnost te uništavao na tisuće malih dobavljača. Mi zakon nećemo podržati jer su ga radili političari, zakon je manjkav, pogodovat će samo nekima, što bi moglo dovesti u pitanje pravnu sigurnost države i u dužničko ropstvo poslati nove tisuće ljudi”, upozorava Lovrinović

Ivan Lovrinović iz Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku zatražio je stanku na početku zasjedanja Sabora u srijedu kako bi iznio nove činjenice vezane uz Agrokor. U svom je izlaganju naglasio kako je idućih deset dana kritično zbog pojave nelikvidnosti.

”Mi ekonomisti znamo da su ovi dani ključni, jer je ugrožena likvidnost. Ako u narednih 10 dana netko ne odobri kredit za premošćivanje ove nelikvidnosti, moguće su nesagledive posljedice. U ovoj priči je važno naglasiti da je udio Agrokora u ukupnom vanjskom dugu Hrvatske čak osam posto. Od 41,5 milijardi eura ukupnog vanjskog duga oko 3,6 milijardi eura dužan je Agrokor. Čak 22 posto vanjskog duga svih kompanija je stvorio Agrokor! Svi su to znali, sve se znalo, ali nitko nije intervenirao. Znala je HANFA, znao je HNB, znali su da to ugrožava financijsku stabilnost Republike Hrvatske i zato treba tražiti odgovornost tih institucija”, istaknuo je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku u Hrvatskom saboru.

Dodao je da je zakon iznimno loš, da je rađen bez stručne analize i da će opet pogodovati samo nekima, i to najjačima, a u dužničko ropstvo otjerat će odmah nekoliko tisuća dobavljača i radnika.

”Problem je da država i sama ne zna zaštiti svoje interese. U prvom valu moglo bi se blokirati nekoliko tisuća OPG-ova. Imamo Pitanje za Vladu: tko će odgovarati što je došlo do ovolikog duga Agrokora? Tko će odgovarati zato što se ne poštuju zakoni o rokovima neplaćanja? Javna je tajna da Agrokor godinama kasni s plaćanjem po nekoliko mjeseci i tako je i stvorio nelikvidnost te uništavao na tisuće malih dobavljača. Tko će zaštiti male dobavljače? Vidimo da države neće. Ovo će nedvojbeno povećati ukupnu nelikvidnost. Mi zakon nećemo podržati jer su ga radili političari, a struka je zaobiđena. Zakon je manjkav, pogodovati će samo nekima, što bi moglo dovesti u pitanje pravnu sigurnost države i u dužničko ropstvo poslati nove tisuće ljudi, malih i srednjih dobavljača i radnika”, upozorio je saborski zastupnik.

Podsjetio je da se ovim zakonom (Lex Agrokorom) u stranu stavlja sve ono što se dosad proglašavalo strateškim kompanijama u Hrvatskoj.

”Ovo je nova redefinicija strateških kompanija. Ne možemo se oteti dojmu da je ovaj zakon, tzv. Lex Agrokor, protivan Ustavu, odnosi se na jednu kompaniju, a od nas se traži da podržimo zakon. Država neće imati svog povjerenika tamo, jer onaj koji je postavljen neće odgovarati onima koji su izglasali ovaj zakon (Saboru). Stranka Promijenimo Hrvatsku ovo zaista želi promijenit, podvukao je ekonomski stručnjak stranke Promijenimo Hrvatsku i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Lovrinović je od Vlade na kraju zatražio da imenuje svog predstavnika koji će pratiti proces restrukturiranja koncerna, isplatu dugova dobavljačima, koji će osigurati isplatu plaća i vraćanje duga državi i poštivanje zakona Republike Hrvatske.