Hrvatima PRIJEDORA nužna obnova cesta, kuća i dovođenje STRUJE u sve domove u kojima žive Hrvatima PRIJEDORA nužna obnova cesta, kuća i dovođenje STRUJE u sve domove u kojima žive
”Očekujem da ćemo što prije realizirati  prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih... Hrvatima PRIJEDORA nužna obnova cesta, kuća i dovođenje STRUJE u sve domove u kojima žive

”Očekujem da ćemo što prije realizirati  prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih koji ovdje žive, povratku onih koji se žele vratiti a što će u konačnici imati širu dimenziju, a to je odnos dviju zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“  – naglasio je državni tajnik Milas

U četvrtak, 22.studenog 2018. , Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje posjetili su grad Prijedor.

Cilj posjeta bio je razgovarati s gradskim vodstvom o mogućnostima poboljšanja uvjeta života Hrvata prijedorskog kraja.

Sastanku s gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, uz državne tajnike te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i generalnog konzula u Banja Luci Zlatka Kramarića, nazočili su i Mirko Pandža, predsjednik udruženja građana Altruist te Ana Josić, predsjednica udruge Prijatelji Volara koji su iznijeli konkretne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju.

Kao glavni priroitet istaknuto je rješavanje infrastrukture – cesta koje vode do sela i naselja gdje žive Hrvati, pitanje elektrifikacije, obnove kuća.  

Na sastanku je zaključeno kako postoji puno prostora za suradnju te je složena lista prioritetnih projekata, projekata bitnih Hrvatima koji žive u Prijedoru te onima koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove,  čije rješavanje se može očekivati u što skorijem roku, projekata koje će grad Prijedor realizirati sam, te projekata koji se mogu napraviti zajedničkim naporima kako grada Prijedora, institucija Vlade Republike Hrvatske tako i entitetskih i institucija Bosne i Hercegovine.

„Očekujem da ćemo što prije realizirati  prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih koji ovdje žive, povratku onih koji se žele vratiti a što će u konačnici imati širu dimenziju, a to je odnos dviju zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“  – naglasio je državni tajnik Milas te izrazio uvjerenje kako je ovim sastankom napravljen važan korak naprijed. „Vrata suradnje su otvorena. Postoje modeli suradnje koji će doprinijeti boljem životu Hrvata u gradu Prijedoru, što nam je svima zajednički cilj” – zaključio je Milas.

„Iako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH, gdje je za 2800 obiteljskih kuća osigurala građevinski materijal u vrijednosti od 314 milijuna kuna, vidljivo je da potrebe još uvijek postoje. Uz zajednički napor nastavit ćemo projekte stambenog zbrinjavanja svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a koristit ćemo i fondove Europske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja”- rekao je državni tajnik Mažar.

“Obje strane su iskazale volju da sudjeluju zajednički u projektima koje je moguće izvesti , a za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe zakonske procedure poput procedura javnih natječaja “, rekao je gradonačelnik Đaković koji je izrazio zadovoljstvo sastankom te najavio da će se u budućnosti realizirati više zajedničkih projekata koji su od interesa za građane hrvatske nacionalnosti koji žive na području Prijedora.

Nakon sastanka u uredu gradonačelnika, državni tajnici Milas i Mažar posjetili su tvornicu keksa i čokolade „Mira“ koja je dio grupacije tvornice „Kraš“, te se sastali s predstavnicima Hrvata iz Prijedora u župi Sv. Josipa gdje ih je dočekao velečasni Marko Vidović.

Nakon posjeta Prijedoru, državni tajnici posjetili su Briševo gdje su, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odali počast stradalim mještanima – Hrvatima sela Briševo, koji su 1992.godine mučki ubijeni u svojim domovima.

Komentari