”Hrvatska postala glavna PRAONICA NOVCA! Nije dovoljno da tri direktora ZABA-e odu, nužna kaznena odgovornost” ”Hrvatska postala glavna PRAONICA NOVCA! Nije dovoljno da tri direktora ZABA-e odu, nužna kaznena odgovornost”
TweetEmailPrint Dr. Ivan Lovrinović je zatražio da HNB odmah objavi tko je sve i koliko novca oprao te pita zašto HNB nije intervenirao? ”Nakon... ”Hrvatska postala glavna PRAONICA NOVCA! Nije dovoljno da tri direktora ZABA-e odu, nužna kaznena odgovornost”


Dr. Ivan Lovrinović je zatražio da HNB odmah objavi tko je sve i koliko novca oprao te pita zašto HNB nije intervenirao? ”Nakon skandala s RBA bankom, koja je nastojala vršiti pritisak na Ustavni sud, Hrvatsku potresa još jedan ogromni bankarski skandal’, rekao je Škibola, pozivajući se na pisanje tjednika Nacional da Zagrebačka banka nije provjeravala mnoge transferirane iznose koji se moraju provjeravati sukladno Zakonu o sprečavanju pranja novca. Upozorava kako se radi o ‘aferi europskih razmjera’, ali da takve afere u Hrvatskoj završavaju bez sankcija. O korupciji, kriminalu, pranju novca, mediji svakodnevno pišu, no nikome ništa. DORH spava, HNB spava. Država kao da je stvorena po mjeri organiziranog kriminala!

U sjeni histerije oko koronavirusa, mnoge velike i prljave afere ovih dana prolaze gotovo nezapaženo. Jedna od njih je, sudeći prema objavljenim informacijama, i afera s pranjem velikih količina novca u najvećoj Hrvatskoj banci. O tome su u Saboru govorili Marin Škibola i dr. Ivan Lovrinović, no malo koji medij je ovu novu i veliku skandaloznu priču prenio.

Škibola je u ime saborskog kluba Nezavisne liste mladih poručio kako je Hrvatska postala glavna praonica novca u ovom dijelu Europe, a potresa je, smatra, još jedan ‘ogroman bankarski skandal’, onaj sa Zagrebačkom bankom koja je ‘pomagala u pranju novca svojih klijenata’

‘Nakon skandala s RBA bankom, koja je nastojala vršiti pritisak na Ustavni sud, Hrvatsku potresa još jedan ogromni bankarski skandal’, rekao je Škibola, pozivajući se na pisanje tjednika Nacional da Zagrebačka banka nije provjeravala mnoge transferirane iznose koji se moraju provjeravati sukladno Zakonu o sprečavanju pranja novca.
Upozorava kako se radi o ‘aferi europskih razmjera’, ali da takve afere u Hrvatskoj završavaju bez sankcija. ‘Vidimo da odgovorni ljudi u tim bankama daju ostavke i nakon toga ih nitko ništa više ne pita. Znači, institucije koje bi se trebale baviti suzbijanjem kriminala time se ne bave’, naglasio je.

Štetu za financijski sustav, za hrvatske građane i za javnofinancijski ugled smatra ‘ogromnom’, a državne institucije to ne sankcioniraju.

Škribola proziva Hrvatsku narodnu banka (HNB) jer još nije objavila rezultate nadzora nad RBA bankom, pitajući se zašto joj trebaju mjeseci kako bi se utvrdilo da se radilo o pritisku na Ustavni sud. ‘Hrvatska je postala glavna praonica novca u ovom dijelu Europe i tome hitno treba stat na kraj’, poručio je.

Nacional je ranije pisao da je HNB je otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera i da je predsjednik Uprave Miljenko Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti. Razmjeri afere se još utvrđuju, sve prati i Ministarstvo financija, a sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka, pisao je taj tjednik.

O novim ostavkama  iz banke su objavom na Zagrebačkoj burzi izvjestili : “Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka i on nastavlja karijeru izvan banke. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja i on nastavlja karijeru unutar UniCredit grupe.

Cijelu aferu komentiraoje i saborski zastupnik te monetarni stručnjak dr. Ivan Lovrinović, koji je zatražio da HNB odmah objavi tko je sve i koliko novca oprao. Istaknuo je i da je pranje novca zaslužilo kaznenu odgovornost!

”U biznisu se može činiti što tko hoće, ali onaj tko regulira, dužan je spriječiti takvu praksu, rekao je zastupnik, te istaknuo kako je takve pojave kod banaka trebala spriječavati Hrvatska narodna banka (HNB).

Guverener Boris Vujčić dolazi u Sabor svake godine, no u izvještajima koje podnosi nikad nije rekao da postoji pranje novca u Hrvatskoj, istaknuo je Lovrinović navodeći kako po njegovim infromacijama to traje nekoliko godina.

“HNB i guverener su znali što se događa, a očito su prešli preko toga”, ustvrdio je Lovrinović.