Hrvatski jezik žele naučiti stipendisti iz 18 zemalja; najviše ih je iz Argentine i Čilea Hrvatski jezik žele naučiti stipendisti iz 18 zemalja; najviše ih je iz Argentine i Čilea
TweetEmail1Print Na javni poziv mogli su se prijaviti pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda koji njeguju hrvatski identitet i promiču... Hrvatski jezik žele naučiti stipendisti iz 18 zemalja; najviše ih je iz Argentine i Čilea


Na javni poziv mogli su se prijaviti pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, s navršenih 18 godina, završenom najmanje srednjom školom te s prebivalištem izvan Hrvatske ili pak u njoj ne duljim od tri godine. Konačna bodovna lista i odluka o stipendijama objavit će se nakon 27. veljače, do kada se Središnjem uredu mogu podnositi prigovori na listu

Mogućnost učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj, od ožujka do lipnja, odnosno u ljetnom semestru tekuće akademske godine, imat će 140 stipendista iz 18 država, najviše iz Argentine i Čilea.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je bodovnu listu s imenima 140 kandidata za stipendije koje su izazvale veliko zanimanje.

Na javni poziv za dodjelu stipendija, koji je raspisao Središnji ured, zaprimljene su, naime, čak 333 prijave. Neke od zemalja iz kojih su stigle su:, Brazil, Bolivija, KolumbijaVenezuela Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Poljska, Italija, Njemačka, Nizozemska, Ekvador

Na javni poziv mogli su se prijaviti pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, s navršenih 18 godina, završenom najmanje srednjom školom te s prebivalištem izvan Hrvatske ili pak u njoj ne duljim od tri godine.

Konačna bodovna lista i odluka o stipendijama objavit će se nakon 27. veljače, do kada se Središnjem uredu mogu podnositi prigovori na listu.

”Protiv ovog Prijedloga bodovne liste kandidat može Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske podnijeti pisani prigovor elektroničkom poštom u roku od 8 (osam) dana, zaključno s danom 27. veljače 2021. godine, na adresu tecaj-hrvatskog-jezika@hrvatiizvanrh.hr”, stoji u obavijesti na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno, naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno koja se isplaćuje svim stipendistima koji uspješno završe upisani semestar.

Većina potencijalnih stipendista izjasnila se da hrvatski jezik želi učiti u Zagrebu, odnosno Splitu, tek po troje njih opredijelilo se za Rijeku i Osijek.

Broj raspoloživih mjesta u studentskim domovima je ograničen, u Zagrebu ih je 50, u Splitu 20, u Rijeci pet i u Osijeku tri mjesta. Smještaj u njima odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno nadležni Studentski centar, a prednost imaju stipendisti s većim brojem bodova i mlađi od 36 godina, kakva je je većina potencijalnih stipendista.

Imajući u vidu ograničenu mogućnost kretanja i putovanja, kao i epidemiološke mjere zbog bolesti covid-19, Središnji ured poziva sve potencijalne stipendiste koji su trenutačno izvan Hrvatske, a pogotovo one izvan Europe, da još jednom razmotre mogućnost dolaska i ostanka u Hrvatskoj u svrhu pohađanja tečaja hrvatskoga jezika koji započinje u prvom tjednu ožujka.

Ured preporučuje da se se prate preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr) te službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (www.koronavirus.hr).

FOTO: Arhivska snimka stipendista hrvatskog jezika; preslika sa stranice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Komentari