Kolakušić: NIKOG SE NE BOJIM; ako netko misli da bi trebao prijetiti jače, slobodno! Ali, tada nema skrivanja Kolakušić: NIKOG SE NE BOJIM; ako netko misli da bi trebao prijetiti jače, slobodno! Ali, tada nema skrivanja
TweetEmailPrint ”Korupcija uvijek dolazi od vrha, a vrh želi da nema ‘zviždača’. Zašto? Zato što će i oni završiti neslavno. U Hrvatskim šumama događa... Kolakušić: NIKOG SE NE BOJIM; ako netko misli da bi trebao prijetiti jače, slobodno! Ali, tada nema skrivanja


”Korupcija uvijek dolazi od vrha, a vrh želi da nema ‘zviždača’. Zašto? Zato što će i oni završiti neslavno. U Hrvatskim šumama događa se svašta! Imamo jako puno dojava o stanju u tom poduzeću. Kada kažemo politika, svaka ta odluka ima ime i prezime. Netko je nešto naredio, netko je nešto učinio. Vrijeme je da svaku tu osobu pozovemo na odgovornost. Ako ste hrabri i ako stojite iza onoga što radite, onda vam ne mogu ništa”, poručio je sudac Kolakušić

Hrvatska i dalje nezaustavljivo pada na ljestvici borbe protiv korupcije. Republika Hrvatska je, da podsjetimo, ponovno potonula u mjerenju Indeksa percepcije korupcije za 2018. godinu jer je ostvarila rezultat od 48 bodova, što je znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i Europske unije (koji iznosi 66) i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom.

Ovime je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. (kada je ostvarila 49 bodova), a pogotovo u odnosu na 2015. godinu kada je prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska imala 51 bod, navodi Transparency International.

Čini se da je upravo nezaustavljiva poplava korupcije u Hrvatskoj – s jedne, te nezadovoljstvo hrvatskih građana tmurnim i  besperspektivnim stanjem – s druge strane, glavni razlog sve većoj popularnosti jedinog hrvatskog suca koji javno progovara o velikoj opasnosti od korupcije te o nužnosti borbe protiv te pošasti.

Nedavno objavljen video isječak razgovora suca Mislava Kolakušića s novinarkom N1 televizije, u kojem Kolakušić govori upravo o načinu na koji se građani trebaju boriti protiv korupcije, u svega nekoliko je dana na FB stranici ‘Građani za Mislava Kolakušićapodijeljen (u trenutku dok ovo pišemo) čak 1109 puta, a do sada je prikazan 62.000 puta!

Prenosimo ovdje sadržaj video klipa (dio razgovora u emisiji Pressing) koji je izazvao veliko zanimanje javnosti:

”Ako ste hrabri i ako stojite iza onoga što radite, onda vam ne mogu ništa. Ja se nikoga ne bojim, to je jednostavno tako. Ako netko misli da bi trebao prijetiti jače, slobodno. Ali tada nema skrivanja iza nijedne institucije”, istaknuo je sudac Kolakušić.

Dodao je potom da korupcija uvijek dolazi od vrha, a da vrh zato želi da nema ‘zviždača’.

”Zašto? Zato što će onda i oni završiti neslavno. Ništa nije jače od državnog aparata koji je na pravilan način posložen. Kada imate aparat koji savršeno funkcionira onda nema niti korupcije koja zadire u samo tkivo društva. Hrvatska je došla u ovakvu situaciju upravo zbog kolektivne neodgovornosti i kolektivnog nerada”, naglasio je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je i ovom prilikom najavio skori ulazak u politiku  – to će se, prema svemu sudeći, dogoditi na parlamentarnim izborima.

”Kada kažemo politika, svaka ta odluka ima ime i prezime. Netko je nešto naredio, netko je nešto učinio. Vrijeme je da mi sada svaku tu osobu pozovemo na odgovornost, ukoliko to što je ona učinila nije bilo sukladno Ustavu i pozitivnim zakonskim propisima.

Politika uvijek, kao i sve ostalo, ima ime i prezime. I kad se prestane biti političarom, ostaje samo ime i prezime. Naš je sustav postavljen kompletno krivo, neodgovarajuće za Republiku Hrvatsku. Nama treba predsjednički sustav u kojem građani biraju i daju mandat, ali i traže odgovornost – od točno određene osobe, koja onda mora ostvariti ono što je obećala.

Ako nije ostvarila, onda odlazi u povijest s jako lošim bremenom. U Hrvatskoj čak 94 posto građana smatra da je Hrvatska korumpirana zemlja, a mi osuđenih za korupciju – veću od milijun eura – takoreći nemamo. Građani kažu, trebali bi više prosvjedovati… Pa mi trebamo promijeniti u Hrvatskoj nekoliko tisuća stvari. Mi moram ukinuti par tisuća zakona. Ne možemo mi za svaku sitnicu izlaziti na ulicu. Sve se to može promijeniti na prvom zasjedanju Sabora. Ništa više nije potrebno, par sati.

Molim građane samo jednu stvar: kada dođe nedjelja, da odvoje tih pet minuta, zaokruže jedno ime i to je to. Ništa više ne trebaju činiti. Taj minimalni napor je odgovornost.

Tko to ne učini, odgovara za budućnost svoje obitelji. Nema izgovora”, zaključio je sudac Mislav Kolakušić, a ta njegova objava prikupila je dosad 2,2 tisuće lajkova te 96 mahom pozitivnih komentara na Facebooku.

No, valja istaknuti da je, osim dijela prenesenog na stranici Građani za Mislava Kolakušića, vrlo zanimljiv dio intervjua bio onaj u kojem je voditeljica emisije Pressing skrenula pozornost na događaje u jednom javnom poduzeću – konkretno Hrvatskim šumama. Spomenula je da se radi o ‘velikom slučaju’, gdje ljudi imaju more dokumentacije, ali gdje se ništa ne događa.

Kolakušić je potvrdio da se u Hrvatskim šumama događa svašta.

”Imamo jako puno dojava o stanju u tom poduzeću”, kazao je Kolakušić, no brzo ga je prekinula voditeljica pitanjem: ‘Zašto se ništa ne događa, iako postoje brojni dokumenti koji ukazuju na nepravilnosti i korupciju? Zašto sve završi riječima: time se bave institucije, time se bavi DORH’?

Kolakušić je odgovorio da smo mi država afera i da je u takvoj državi lako jednu aferu poklopiti nekom drugom, pa trećom, nakon čega se zaboravi ona prva.

Zato je bitno, kazao je, da se u Hrvatskoj afere postepeno prezentiraju, malo po malo, iz dana u dan, kako se ne bi dogodilo da se neka istinska afera poklopi nekom izmišljenom, te kako ne bi velika afera bila zaboravljena već nakon 24 sata…

Cijelu emisiju s Mislavom Kolakušićem možete pogledati na sljedećoj adresi:

http://hr.n1info.com/Video/Pressing/a363409/N1-Pressing-Mislav-Kolakusic-17.-1.-2019.html

FOTO: Screenshot YouTube snimke; Igor Stažić, startnews

 

 

Komentari