Konferencija o pravima djeteta: U RH problemi s usvajanjem i udomljavanjem djece, te s vršnjačkim nasiljem Konferencija o pravima djeteta: U RH problemi s usvajanjem i udomljavanjem djece, te s vršnjačkim nasiljem
TweetEmailPrint ”Posebnu pažnju usmjeravamo na smanjenje stope rizika od dječjeg siromaštva, koje u posljednje vrijeme zauzima veliku pažnju stručnjaka, ali i donositelja odluka”, rekao... Konferencija o pravima djeteta: U RH problemi s usvajanjem i udomljavanjem djece, te s vršnjačkim nasiljem


”Posebnu pažnju usmjeravamo na smanjenje stope rizika od dječjeg siromaštva, koje u posljednje vrijeme zauzima veliku pažnju stručnjaka, ali i donositelja odluka”, rekao je gradonačelnik posebno navodeći mjere kao što su sufinanciranje cijene programa dječjeg vrtića, pomoći djeci u obiteljskim paketima i mliječnoj hrani, besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola, sufinanciranja prehrane u osnovnim školama, besplatnog prijevoza za učenike i studente, novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta i novčane pomoći za roditelja odgojitelja, uređivanja dječjih igrališta, pa do ulaganja u učenike i studente putem čak 7 vrsta stipendija

U Starogradskoj vijećnici, održava se Konferencija u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta – međunarodnog dokumenta usvojenog na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine. Tema Konferencije je Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u Republici Hrvatskoj, a koju organizira Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinika za zaštitu djece i mladih.

Na Konferenciji će svjetski i domaći stručnjaci razmijeniti postignuća nakon donošenja Konvencije i njene ratifikacije u RH kao i viziju za unaprjeđenje rada na pravima djece.
Na početku Konferencije sudionike su pozdravili: predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković te predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

„Mlada smo država, koja je u svojoj nedavnoj prošlosti iskusila bolne ratne traume, s velikim posljedicama na cijelo društvo. U ratnim stradanjima nisu bila pošteđena ni djeca“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović dodavši kako su i danas djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. „Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva, jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima“.
„U Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima vezanima uz mogućnosti djece na ostvarivanje tih prava“, napomenula je i dodala kako moramo biti svjesni da mjesta za napredak itekako ima te da ne možemo zatvarati oči pred problemima i slabostima sustava. U tom smislu, istaknula je kako nismo i ne možemo biti zadovoljni s mogućnostima posvajanja i udomljavanja djece, a naglasila je i problem vršnjačkog nasilja.
Zaključila je kako smo djeci i mladima obvezni osigurati sigurno djetinjstvo, konvencijama koje daju pravni okvir, te prije svega svojim odnosom prema stvarima koje možemo mijenjati u našem svakodnevnom radu i odnosu prema djeci.
Gradonačelnik Bandić je posebno istaknuo kako Zagreb s ponosom nosi naziv Grad – prijatelj djece jer je uvijek brinuo za svoje najmlađe sugrađane. Ponosan sam što Grad Zagreb svojom izdašnom mrežom zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih usluga, kao i kulturnim i sportskim sadržajima, značajno doprinosi kvaliteti života svake obitelji i pojedinaca. Smatram važnim istaknuti kako posebnu pažnju usmjeravamo na smanjenje stope rizika od dječjeg siromaštva, koje u posljednje vrijeme zauzima veliku pažnju stručnjaka, ali i donositelja odluka, rekao je gradonačelnik posebno navodeći mjere kao što su sufinanciranje cijene programa dječjeg vrtića, pomoći djeci u obiteljskim paketima i mliječnoj hrani, besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola, sufinanciranja prehrane u osnovnim školama, besplatnog prijevoza za učenike i studente, novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta i novčane pomoći za roditelja odgojitelja, uređivanja dječjih igrališta, pa do ulaganja u učenike i studente putem čak 7 vrsta stipendija. Uspješni smo onoliko koliko su uspješna naša djeca, pojedinci i naše obitelji koji čine naše društvo u cjelini.
Predsjednik Skupštine Prgomet je zahvalio organizatorima na trudu koji ulažu u zaštitu djece, napomenuvši kako je društvo jako onoliko koliko može zaštiti one najslabije, a to su djeca.

U ime organizatoru Skup su pozdravile predsjednica Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež dr.sc. Lana Petö Kujundžić te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Nakon uvodnih govora visokih uzvanika, o promišljanima Komisije o ostvarenjima Konvencije o pravima djece govorit će sutkinja Renate Winter, predsjednica Odbora za prava djeteta i predsjednica RSCSL-a (Rezidualni sud u Sierra Leoneu). Radila je za Ujedinjene narode na projektima vezanim za mlade i djecu vojnike,  te se bavila pitanjima organiziranog kriminala i restorativne pravde, bivši je predsjednik Međunarodnog udruženja maloljetničkih i obiteljskih sudaca, a trenutno radi s UNODC-om na terorističkim pitanjima koja se odnose na djecu. Prema programu slijede i izlaganja na teme: Prava djece na obitelj o kojoj će govoriti Jasna Ćurković Kelava, Pravo na obrazovanje koje će pobliže predstaviti Ljiljana Klinger, Pravo djece na sigurno odrastanje, o čemu će pričati zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, dok će predstavnici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba govoriti o Pravu na mišljenje, nakon čega slijede Zaključna izlaganja.

Komentari