KREĆITE SE S NAMA: Sve pršti od programa i aktivnosti za STARIJE, DJECU, OSOBE S INVALIDITETOM… KREĆITE SE S NAMA: Sve pršti od programa i aktivnosti za STARIJE, DJECU, OSOBE S INVALIDITETOM…
BOGAT EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U ZAGREBU - od 16. do 22. rujna

KREĆITE SE S NAMA: Sve pršti od programa i aktivnosti za STARIJE, DJECU, OSOBE S INVALIDITETOM…

Zagreb 13. rujna 2019. D.K.

Iz vrlo bogatog programa izdvajamo predstavljanje nove verzije servisa ‘Pristupačni Zagreb’ – aplikacije i web stranice koje građanima s ograničenom mobilnošću osiguravaju digitalni pristup... KREĆITE SE S NAMA: Sve pršti od programa i aktivnosti za STARIJE, DJECU, OSOBE S INVALIDITETOM…

Iz vrlo bogatog programa izdvajamo predstavljanje nove verzije servisa ‘Pristupačni Zagreb’ – aplikacije i web stranice koje građanima s ograničenom mobilnošću osiguravaju digitalni pristup informacijama o pristupačnosti objekata. Valja izdvojiti i okrugli stol o projektu ‘Nisi sama, ideš s nama!’, o novoj socijalnoj usluzi prijevoza žena na kemoterapiju, kao i brojne rekreativne programe za starije osobe te aktivnosti za djecu i učenike. Cijeli program i satnicu aktivnosti možete pronaći OVDJE

U gradu Zagrebu mnogo je organiziranih aktivnosti koje su uistinu dragocjene za mnoge skupine građane, a o kojima mediji rijetko ili  šturo izvještavaju.

Jedan od takvih događaja – koji pršti zbivanjima i koji je zlata vrijedan pogotovo za starije ljude i osobe s invaliditetom – zbiva se na zagrebačkim ulicama, parkovima i trgovima cijeli idući tjedan u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.

Iz vrlo bogatog programa aktivnosti zagrebačkog Tjedna mobilnosti (od 16. do 22. rujna) izdvajamo predstavljanje nove verzije servisa ‘Pristupačni Zagreb‘, Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, koja je nastala u travnju 2019. godine. Predstavljanje će se održati u petak 20. rujna u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER d.o.o., u Avenija Dubrovnik 12, od 11:00 do 13:00 sati.

Nova verzija aplikacije i web stranice www.pristupacni.zagreb.hr predstavlja mjesto koje će svim sugrađanima s ograničenom mobilnošću, ne samo osobama s invaliditetom, osigurati digitalni pristup informacijama o pristupačnosti objekata od interesa. Organizator predstavljanja aplikacije i web stranice koje su se pokazale kao izuzetno dragocjene za osobe s invaliditetom, su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zagrebački inovacijski centar – Zicer d.o.o.

Nismo same: Prijevoz žena oboljelih od raka

Valja izdvojiti i okrugli stol o projektu „NISI SAMA – IDEŠ S NAMA!“ koji će se održati u utorak 17. rujna u Gajeva 27 od 10:30 do 12:00 sati. Na okruglom stolu bit će riječi o novoj socijalnoj usluzi prijevoza žena na kemoterapiju koja postoji od ožujka 2018. godine u Zagrebu. Uslugu je, u suradnji s Udruženjem Radio Taxi Zagreb i uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradskog ureda za zdravstvo, pokrenula udruga NISMO SAME. Uslugu je do sada koristilo 176 žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Osim toga, idući tjedan obiluje rekreativnim programima za starije osobe. Tako će građani starije životne dobi u Parku Ribnjak moći vježbati medicinsku gimnastiku, u Parku Maksimir bit će organizirana šetnja korisnika pod vodstvom fizioterapeuta

Starije osobe moći će se uputiti i na organiziranu šetnju do Botaničkog vrta i po Botaničkom vrtu. Dom za starije osobe sveti Josip Zagreb i Podružnica Dom za starije Sveti Maksimilijan organiziraju pak rekreativno hodanje uz pomoć štapova (nordijsko hodanje) korisnika Doma prema Podružnici Svetog Maksimilijana Kolbea, a tu su i mnogi drugi programi za starije (cijeli sadržaj i satnicu događanja u Tjednu mobilnosti možete pogledato OVDJE.

No, Tjedan mobilnosti nudi i mnoštvo programa za djecu, pa će predškolci šetnjom odlaziti pogledati Muzej suvremenE umjetnosti. Učenici će moći doznati što onečišćuje zrak i ‘koliko je glasna tišina‘, moći će slušati predavanja o utjecaju prometa i peludi na kvalitetu zraka, o izgledu visoko alergene biljke ambrozije, o tome što je peludni kalendar, kako se koristiti aplikacija „Peludna prognoza“ za pametne telefone…

Program, pak, „Vježbanje na radnom mjestu – aktivno provođenje pauze“ je osmišljen za poticanje djelatnike na aktivno provođenje pauze i promoviranje zdravog stila života na radnom mjestu u svrhu unaprjeđenja zdravlja, povećanja produktivnosti i radne sposobnosti.

Iskoristivost tricikla za one koji imaju problema s ravnotežom

Građani će moći čuti i predavanje pod nazivom: ‘Pedala nije šala‘. Djelatnici Sindikata biciklista govorit će o višestrukoj važnosti korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u današnje doba, o nedostacima prometne infrastrukture i kako se snaći u njoj te o prometnim propisima, pravilima, bontonu i kulturi. Posebno, osvrnut će se na široku iskoristivost tricikla među sugrađanima i sugrađankama kojima je problem održavati ravnotežu, ne znaju voziti bicikl, koji moraju često prenositi teret ili ih je jednostavno strah od pada s bicikla.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet provodi idući tjedan edukaciju za učenike osnovne škole s ciljem približavanja pojma sljepoće i mobilnosti u tami uz praktične prikaze: “Zatvori oči i s tamom se suči” – simulacija kretanja s povezom na očima (uz psa vodiča), traže se dobrovoljci koji će se izuti i s povezom na očima doći do svojih cipela…

Inače, EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.
Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:
• organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja;
• uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna;

Naglasak na hodanju i bicikliranju

• obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).
„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade Europskog tjedna mobilnosti.

Od njegovog pokretanja 2002., utjecaj EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI neprestano raste, kako diljem Europe tako i u svijetu. U 2018. kampanja je srušila rekord u broju sudionika; 2 792 velikih i malih gradova iz 54 zemalja organiziralo je aktivnosti tijekom ovog tjedna.
Vrhunac tjedna je Dan bez automobila (22.9.), kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili niše područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. U 2018. Dan bez automobila obilježilo je 1 153 malih i velikih gradova.
Svake godine EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću.

Ove godine glavni poziv na djelovanje je: Krećite se s nama! Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam” i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.
Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Kampanja potiče ljude na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.
Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a osamnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao ‘zlatni sudionik’ sva tri kriterija. Zagreb je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012. Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Grad Zagreb se na inicijativu udruga osoba s invaliditetom uključio u obilježavanje Dana bez automobila od samog početka 2001., a  osamnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao ‘zlatni sudionik’ sva tri kriterija.

Aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosile su se u početku samo na 22. rujan, Dan bez automobila, u okviru kojeg je gradsko središte zatvarano za promet motornih vozila.

2007. je uslijedila prva službena prijava Grada Zagreba za nagradu Mobility Award koja je sadržavala program aktivnosti kroz cijeli tjedan, a u organizaciju i provedbu aktivnosti uključili su se gotovo svi gradski uredi, službe, tvrtke i brojne organizacije civilnog društva.

Komentari