LEGALNA PLJAČKA: Sudski oduzimali zemlju ljudima koji nisu ni znali da su pozvani na sud; do danas nitko u zatvoru LEGALNA PLJAČKA: Sudski oduzimali zemlju ljudima koji nisu ni znali da su pozvani na sud; do danas nitko u zatvoru
TweetEmailPrint ”Ovdje nije riječ samo o Lovri Kuščeviću nego o njegovom šogoru, aktualnom načelniku općine Nerežišće, Kuščevićevom savjetniku. Riječ je o prenamjeni zemljišta, offshore kompanijama,... LEGALNA PLJAČKA: Sudski oduzimali zemlju ljudima koji nisu ni znali da su pozvani na sud; do danas nitko u zatvoru


”Ovdje nije riječ samo o Lovri Kuščeviću nego o njegovom šogoru, aktualnom načelniku općine Nerežišće, Kuščevićevom savjetniku. Riječ je o prenamjeni zemljišta, offshore kompanijama, prilično nemoralnim transkacijama poput preprodaje vlastitog zemljišta u svrhu izbjegavanja plaćanja obveza. Ima puno elemenata koji daju naslutiti da se ide u smjeru jednog ozbiljnog postupka”, smatra  Škare Ožbolt

Nakon najgoreg rezultata HDZ-a na izborima u povijesti te nakon što su mnogi analitičari, ali i istaknuti HDZ-ovci, priznali da je veliki neuspjeh vladajuća stranka doživjela, između ostaloga i zato jer je Hrvatsku ponovno zapljusnuo nepodnošljivi tsunami korupcije i kriminala – kojega HDZ-ova vlada nije ni pokušala suzbiti – odjednom u novinama svakodnevno čitamo o velikim akcijama policije i USKOKA na suzbijanju organiziranog kriminala i političke korupcije.

Najzvučnija u nizu sličnih vijesti bila je ‘bomba’ kako su istražitelji upali u kuću bivšeg ministra i političkog tajnika HDZ-a, do jučer nedodirljivoga Lovre Kuščevića.

O toj aferi na N1 je govorila Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa. Povod za njeno gostovanje bila je činjenica da je u njenom mandatu (kao ministrice pravosuđa) bilo mnogo pritužbi na rad suda na Braču i to zbog malverzacija sa zemljištem, malverzacija kakve se pripisuju i Kuščeviću.

Škare Ožbolt izjavila je da je uvjerena da će u slučaju bivšeg ministra uprave doći do ozbiljnog procesa.

Prisjetila se da je i kao ministrica slala nadzor na sud na Braču zbog brojnih pritužbi da se ljudima oduzima zemljište.

”Kao ministrica sam dobivala zahtjeve građana, a u pismima i pritužbama mi je sugerirano da se nešto loše događa na Braču u smislu zemljišta.

Poslala sam upravni nadzor, koji nije ništa pokazao. Kada se nastavilo oduzimati zemljišta ljudima, tražila sam od suda da napravi nadzor po predmetima i tu se pokazala katastrofa jer su se presude donosile na osnovi toga što se stranke nisu odazvale na sud, a nisu ni znali da su pozvani na sud pa bi zemljište prešlo u ruke investitora ili mještana – takvih je slučajeva bilo jako puno i otkrili smo situaciju koja se nije smjela događati na sudovima’, ispričala je Škare Ožbolt, dodajući kako je predsjednica suda smijenjena, sudac razriješen s dužnosti, a pokrenut je kazneni postupak i protiv sutkinje koja je oslobođena te je proces koji traje od 2007. godine ponovno pokrenut.

Vesna Škare Ožbolt komentirala je i malverzacije sa zemljištom na Braču koje se povezuju s bivšim ministrom Kuščevićem.

“Ovdje nije riječ samo o Lovri Kuščeviću nego o njegovom šogoru, aktualnom načelniku općine Nerežišće, Kuščevićevom savjetniku. Riječ je o prenamjeni zemljišta, offshore kompanijama, prilično nemoralnim transkacijama poput preprodaje vlastitog zemljišta u svrhu izbjegavanja plaćanja obveza. Ima puno elemenata koji daju naslutiti da se ide u smjeru jednog ozbiljnog postupka”, smatra  Škare Ožbolt.

Kada je riječ o daljnjoj proceduri kaže kako će PNUSKOK sve predati USKOK-u koji će procijeniti ide li zahtjev za skidanjem imuniteta i eventualnom podizanju optužnice.

“Čini mi se da se kotrlja jedno veliko klupko. To što Kuščević ima saborski imunitet ne znači baš ništa. Imate imunitet u smislu da možete slobodno govoriti, imati vlastito mišljenje i ne biti kažnjeni za izgovorenu riječ. Do sada se nije dogodilo da bi Sabor odbio skinuti imunitet zastupniku kada je riječ o kaznenom progonu.”

Na pitanje kako je moguće da je na terenu vila, a u katastru pašnjak objašnjava da je Kuščević trebao predati zahtjev da se to upiše. Da je sad porez na nekretnine aktualan ta kuća ne bi bila oporezovana primjerice pa bi bilo dosta problema, ovako kuća je napravljena, legalizirana je iz malog objeka u vilu u negrađevinskoj zoni i predstavlja ozbiljnu vrijednost.

Za dodjelu POS-ovog stana Kuščevićevom šogoru kaže kako je očigledno riječ o zloporabi same procedure i kad bi bilo pravde, a to će biti teško, trebalo bi se poništiti sve i napraviti novi natječaj. Pitanje je kako će se to sada napraviti jer je stan dodijeljen prije nekoliko godina pa će to biti teško.

“Kako je šogor Lovre Kuščevića dobio POS-ov stan bez kriterija to će biti puno, puno pitanja”, zaključila je Ožbolt u razgovoru za N1 televiziju.

No, ni bivša ministrica ni novinar N1 nisu ni pokušali malo dublje ući u priču o malverzacijama s vrijednim nekretninama na otocima i na obali, kao ni u priču o katastrofalnom padu povjerenja hrvatskih građana u pravnu državu i u hrvatsko pravosuđe.

Javna je tajna, naime, da su se nekretnine na opisani način, ali i na slične vrlo sramotne načine, otimale ne samo na Braču, već i u drugim dijelovima Hrvatske.  No, zbog toga nitko praktički nije kažnjen do danas (i poznata bivša bračka sutkinja – odgovorna za brojne skandalozne otimačine zemljišta, i sada je na slobodi, kao i drugi suci i sutkinje koji su na sličan način ‘legalno’ oduzimali ljudima nekretnine).

 

 

Komentari