MOŽE LI KINA POTAKNUTI RAZVOJ? Na Sajmu u Mostaru Kinu predstavlja 50 tvrtki, Milas i Horvat uime RH MOŽE LI KINA POTAKNUTI RAZVOJ? Na Sajmu u Mostaru Kinu predstavlja 50 tvrtki, Milas i Horvat uime RH
”Ohrabrujemo i kineske kompanije da grade tvornice u središnjoj i jugoistočnoj Europi kako bi sa svojim proizvodima bili prisutniji u regiji te pomogli razvoju... MOŽE LI KINA POTAKNUTI RAZVOJ? Na Sajmu u Mostaru Kinu predstavlja 50 tvrtki, Milas i Horvat uime RH

”Ohrabrujemo i kineske kompanije da grade tvornice u središnjoj i jugoistočnoj Europi kako bi sa svojim proizvodima bili prisutniji u regiji te pomogli razvoju tih zemalja i ekonomskog razvoja”, poručio je u pismu predsjednik državnog savjeta NR Kine, kojega je pročitao Jang Chenfeng iz ureda za promicanje investicija. Pri tome je kineski premijer izrazio zadovoljstvo što se odnosi između Kine i 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe razvijaju na obostrano zadovoljstvo i korist

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je svečanom otvorenju 22. međunarodnog Sajma gospodarstva Mostar 2019. godine, koji je otvoren u utorak 9. travnja.

Tom prigodom posjetio je izložbene štandove hrvatskih poduzetnika, općina i županija te se susreo s brojnim gospodarstvenicima iz BiH.

Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih sajamskih manifestacija u BiH. Održava se od 9. do 13. travnja, a zemlja partner je Narodna Republika Kina.

Na Sajmu gospodarstva Mostar 2019. sudjeluje oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Organizatori očekuju da bi sajam moglo posjetiti 50 tisuća  ljudi. U sklopu sajma bit će organizirane i manifestacije “Sajam turizma” i “Sajam knjige i izdavaštva”, kao i brojne konferencije, okrugli stolovi i radionice.

Kao izaslanik Hrvatske vlade na otvaranju Sajma gospodarstva u Mostaru bio je ministar gospodarstva, malog i srednjeg obrta i poduzetništva Darko Horvat. On je za Hinu izjavio kako Hrvatska svojim sudjelovanjem na Sajmu pokazuje odnos prema BiH i tamošnjim Hrvatima.

“U vanjskotrgovinskoj razmjeni, bez obzira na volumen, BiH je Hrvatskoj od posebnog interesa. Ne samo zbog toga jer ovdje žive Hrvati i službena hrvatska politika želi podržati njihovu opstojnost, ne samo ovdje u Hercegovini, već i u cijeloj BiH”, rekao je Horvat. Pri tome je jako važnim ocijenio otvaranje prostora za investicije te je najavio održavanje dvodnevne konferencije Kina + 16 u Dubrovniku.

“Bit ćemo u prilici u jednoj gospodarskoj inicijativi Kina plus 16 predstaviti potentnost i investicijski potencijal na ovome prostoru. Hrvatska strana u ovome trenutku ima desetak konkretnih prijedloga, ne samo za kineske, nego i druge investitore”, rekao je Horvat.

Kineski premijer Li Keqiang ocijenio je, u pismu pročitanom na ceremoniji otvaranja međunarodnog Sajma gospodarstva u utorak u Mostaru, kako je taj sajam važna poveznica sa zemljama jugoistočne i središnje Europe te je pozvao investitore iz te Kine da nastave ulaganja i time ojačaju utjecaj Kine i pomognu gospodarskom razvoju ovih zemalja koje Kina promatra kroz odnos skupine 16 +1.

“Mostarski sajam gospodarstva je značajan u regionalnim odnosima. Ohrabrujemo i kineske kompanije da grade tvornice u središnjoj i jugoistočnoj Europi kako bi sa svojim proizvodima bili prisutniji u regiji te pomogli razvoju tih zemalja i ekonomskog razvoja”, poručio je u pismu predsjednik državnog savjeta NR Kine, kojega je pročitao Jang Chenfeng iz ureda za promicanje investicija. Pri tome je kineski premijer izrazio zadovoljstvo što se odnosi između Kine i 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe razvijaju na obostrano zadovoljstvo i korist.

Kina je na mostarskom sajmu predstavljena na 2000 četvornih metara s 50 kompanija koje su predstavile brojne novitete iz područja visokih tehnologija, ali i infrastrukture te poljoprivrede i proizvoda za kućanstva.

Na međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar, Hrvatska je predstavljena s više desetaka tvrtki koje su predstavljene u zajedničkom izložbenom prostoru, javlja Hina.

FOTO: Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

 

 

Komentari