Ne smije se znati da se RAK uspješno LIJEČI posebnom PREHRANOM! Ne smije se znati da se RAK uspješno LIJEČI posebnom PREHRANOM!
Veliki uspjesi u liječenju teških bolesti jeftinom alternativnom metodom nikako se nisu sviđali liječničkim lobijima te farmaceutima, koji su na skupom ‘liječenju’ zarađivali milijarde... Ne smije se znati da se RAK uspješno LIJEČI posebnom PREHRANOM!

Veliki uspjesi u liječenju teških bolesti jeftinom alternativnom metodom nikako se nisu sviđali liječničkim lobijima te farmaceutima, koji su na skupom ‘liječenju’ zarađivali milijarde dolara, pojasnio je Mišakov gost Howard Strauss

mišak i gersonov unukDa se rak ne mora liječiti agresivnom kemoterapijom i zračenjem te da postoje i druge, mnogo jeftinije, prirodnije, ali i učinkovitije metode, podsjetila je nedavno popularna emisija Krešimira Mišaka: ‘Na rubu znanosti’.

Mišakov gost bio je Howard Strauss, unuk čuvenoga njemačkog liječnika Maxa Gersona (1881 – 1959), čovjeka koji je bolesnike oboljele od tuberkuloze, lupusa, a kasnije i  raka, početkom i sredinom prošlog stoljeća liječio posebnom prehranom i detoksikacijom organizma. Gerson je na vlastitom iskustvu shvatio da je najbolja metoda liječenja pomaganje organizmu da poboljša prirodnu sposobnost za samoizlječenje.

Nakon kliničkih ispitivanja, Gersonova terapija postala je poznata u cijeloj Europi, no s vremenom su je počeli osporavati i napadati razni interesni krugovi. Nekadašnji liječnici, koji su odlično zarađivali ‘liječeći’ teško izlječive bolesti poput tuberkuloze, kao i farmaceutska industrija, godinama su osporavali Gersonov rad i njegove uspjehe u liječenju.

Stalna podmetanja farmaceuta traju desetljećima

Mišakov gost, Howard Strauss, osnivač je Gersonova instituta te i danas promiče liječenje kakvo je utemeljio njegov djed, a u studiju Hrvatske televizije govorio je o nevjerojatnom otporu farmaceutske industrije te podmetanjima koje je desetljećima trpio njegov djed, a kasnije i svi ostali koji su nastavili liječiti njegovom vrlo učinkovitom metodom. Zašto? Zato što je Gerson od 450 pacijenata smrtno bolesnih od tuberkuloze, izliječio njih čak 446 svojom dijetom i zato što je kasnije slične uspjehe imao i u liječenju raka! Takvi uspjesi u liječenju teških bolesti jeftinom alternativnom metodom (dijetom i detoksikacijom organizma), nikako se nisu sviđali tadašnjim liječničkim lobijima te farmaceutima, koji su na skupom ‘liječenju’ teških bolesti zarađivali milijune, pa i milijarde dolara, pojasnio je Mišakov gost.

Valja istaknuti da je Gerson patio od migrena koje su bile izrazito teške, posebno u doba kada je stažirao. Njegove kolege liječnici mu nisu mogli ponuditi rješenje, osim utjehe da će migrene vjerojatno sama prestati kada uđe u pedesete godine života. Počeo je tražiti rješenje kopajući po tada dostupnoj literaturi. Pronašao je rad gdje je jedna žena spominjala da izliječila od migrene s promjenom prehrane – i tako je krenuo s istraživanjima, kako bi na kraju otkrio da migrene kod njega nestaju prelaskom na vegetarijansku prehranu bez soli.

Dijetom izliječio migrenu

Vremenom je i svojim pacijentima koji su bolovali od migrene pripisivao istu strogu dijetu, i izlječenja su se nanizala jedno za drugim. Neki od pacijenata su se pomoću Gersonove dijete riješili i drugih bolesti (pr. lupus), a Gerson je kod kolege Sauerbruch-a započeo istraživanje na 450 pacijenata smrtno bolesnih od tuberkuloze od kojih je, na sveopće čuđenje, potpuno izliječio njih 446! Među mnogim izliječenim pacijentima našla se i supruga dr. Alberta Schweitzera, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1952. godine, kao i samog Schweitzera koji je bolovao od dijabetesa.

Dr. Gerson je ubrzo shvatio da njegov način prehrane liječi mnoge bolesti, odnosno potiče metabolizam i jača imunološki sustav koji vodi tijelo u samoizlječenje. Nakon nekolicine uspješnih i neuspješnih liječenja pacijenata s rakom, krenuo je s testiranjem korištenja klistira, no bijegom od nacista u SAD izgubio je do tada sakupljene znanstvene podatke.

Radom u SAD-u Gerson ubrzo otkriva da je jetra posebno zatrovana kod osoba koje pate od raka (zanimljivo, u njegovo vrijeme su glavnom starije osobe patile od raka, dok se u posljednjih stotinjak godina počeo masovno javljati kod sve mlađih ljudi). Njegova stopa liječenja od raka je iznosila oko 30 posto, no valja napomenuti da su većina njegovih pacijenata bili su bolesnici od kojih je medicina digla ruke i poslala ih doma da umru.

Otrovali ga jer je liječio neizlječivo

Gerson je otvorio kliniku gdje je radio godinama, pisao je radove, no medicinski časopisi su ih odbijali objavljivati. Godinu dana prije smrti, 1958. godine, objavio je svoju posljednju knjigu gdje je opisao liječenje 50 bolesnika od raka: “A Cancer Therapy: Results of 50 Cases (Terapija za rak: Rezultati 50 slučajeva)”.

Gersonova kćer Charlotte, koja je s ocem radila u klinici, tvrdi da je njen otac umro od trovanja arsenom. Charlottinu tezu podupiru i forenzički nalazi jer je njegovom urinu pronađen arsen. Dr. Gerson je preminuo od upale pluća koja je bila posljedica trovanja. Medicinski establišment govori da je umro od raka pluća.

Aktivna devedesetogodišnjakinja, Charlotte Gerson (1922-), nastavlja popularizirati očev rad objavljujući knjige, video materijale i držeći predavanja. Vodi Gersonov institut u San Diegu u Kaliforniji (gerson.org). Trenutno postoje dva licencirana centra za liječenje pacijenata Gersonovom terapijom, Baja Nutri Care blizu Tijuane u Meksiku i Gerson Health Centre u blizini Budimpešte u Mađarskoj (egeszsegforras.org).

Max Gerson je 14. svibnja 2005. primljen u Kuću slavnih Međunarodnog društva za ortomolekularnu medicinu. Gersona metoda je danas jedna od najpopularnijih prirodnih terapija za liječenje raka u svijetu, a ako se provodi preventivno, ova metoda može spriječiti mnoge bolesti i sačuvati dobro zdravlje.

Voće i povrće, jogurt i med

Gersonova dijeta je poprilično restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana. Na tanjuru je poželjno voće i povrće u velikim količinama. Dopuštene su naranče, limuni, jabuke, kruške, breskve, šljive i trešnje te mrkve, rajčice, paprike, mahune, blitva, zelena salata, kelj, brokula i crveni kupus. Povremeno smijete pojesti i pola banane. Svježe voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili juhama.

Od neveganskih proizvoda dopušteni su samo jogurt i med. Mlijeko i mliječni proizvodi, kao i meso su zabranjeni.

Povremeno se smije jesti cjelovita riža i malo kruha od integralne raži ili zobi. Kuhani krumpir je dopušten češće. Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dvije žličice dnevno.

Pacijenti ne piju vodu, umjesto toga preporučuju se sokovi. Pije se čak 13 čaša sokova tijekom dana.

Osobe koje žele provoditi Gersonovu dijetu moraju potpuno izbaciti sol iz prehrane jer, prema dr. Gersonu, prodiranje natrija u stanice izaziva mnoge bolesti. Nužno je izbjegavati sve prerađene namirnice, uključujući svu zamrznutu i konzerviranu hranu, dimljenu i, naravno, usoljenu.  Zabranjen je alkohol, kava i svi čajevi. Pedesetih godina Gerson je usavršio svoj program posebno za oboljele od karcinoma.

Uveo je konzumiranje sokova od voća i povrća, po mogućnosti organskog. Sokovi se piju tijekom dana, svakih sat vremena, uvijek svježe pripremljeni. Gerson je preporučivao četiri osnovne vrste soka: od mrkve, od jabuka s mrkvom, od naranče i zeleni sok (od kupusa i drugog povrća). Trebalo bi piti 13 čaša sokova dnevno.

Uz sokove, obvezna su tri lagana obroka dnevno, od kojih svaki sadrži posebnu Hipokratovu juhu koja ima snažna detoksikacijska svojstva. Za doručak se može jesti zobena kaša s dodatkom voća, a za ručak i večeru krumpir i salata. Kuha se na laganoj vatri sa što manje vode. Zabranjeno je aluminijsko posuđe, a preporučuje se uporaba srebrnog pribora za jelo.


Recept za Hipokratovu juhu

  • 1 srednji korijen celera
  • 1 srednji korijen peršina
  • 2 mala ili jedan veliki poriluk
  • 2 srednja luka
  • češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
  • malo peršinovog lišća
  • 600 g rajčica
  • 400 g krumpira

Operite povrće, naribajte ga ili narežite na kockice.

Stavite u veliki lonac, dodajte malo vode – da prekrije povrće.

Zagrijte do vrenja, nakon toga polako kuhajte na slaboj vatri sat i pol do dva, dok ne omekša.

Na kraju propasirajte.Čišćenje organizma klistirom od kave

Prema Gersonu, potrebno je raditi klistir od kave četiri puta dnevno, a u slučaju velikih tumora i češće.

Gerson je ustanovio da klistiri najbolje čiste jetru i uklanjaju otrove iz organizma.

Za jednu dozu klistira priprema se 900 ml kuhane kave. Povremeno se u tu svrhu koristi i ricinusovo ulje.

Tijekom provođenja klistira potrebno je iz uporabe izbaciti sve kemijske kozmetičke proizvode koji dolaze u dodir s kožom ili sluznicom.

Komentari