Nemojte žuriti prilikom odabira svog novog doma Nemojte žuriti prilikom odabira svog novog doma
Savjeti za sigurnu kupnju stana

Nemojte žuriti prilikom odabira svog novog doma

Dom i gradnja 2. travnja 2019. Promise.hr

Prije kupnje stana provjerite baš sve: vlasnički list, povijest nekretnine, investitora i dozvole, dodatne troškove, mogućnost parkiranja… Kupnja stana nije mala stvar. S obzirom... Nemojte žuriti prilikom odabira svog novog doma

Prije kupnje stana provjerite baš sve: vlasnički list, povijest nekretnine, investitora i dozvole, dodatne troškove, mogućnost parkiranja…

Kupnja stana nije mala stvar. S obzirom na to da se nekretnina u kojoj ćete provesti ostatak života kupuje samo jedanput u životu, u obzir trebate uzeti nekoliko važnih aspekata prije donošenja odluke. Nemojte žuriti u nešto što niste sigurni. Jednom kad se uselite u vaš novi dom, problemi oko ranije neplaćenih računa su najmanje što vam u tom trenutku treba.

Provjerite vlasnički list: nabavite vlasnički list i detaljno ga pročitajte kako biste vidjeli sve karakteristike nekretnine, je li ista pod hipotekom i slično.

Povijest nekretnine: u slučaju da je nekretnina imala više vlasnika, zatražite ovjereni kupoprodajni ugovor. Osim toga, tu su i ostali načini stjecanja nekretnine poput nasljeđivanja, ugovora o doživotnom uzdržavanju i slično.

Raspitajte se o investitoru i provjerite ima li objekt uporabnu i građevinsku dozvolu, je li dio katastarskog plana, kada je izgrađena nekretnina, je li se financirala kreditima iz banke…

Ako nije riječ o novogradnji, obavezno morate provjeriti jesu li plaćene sve režije, postoje li kakvi dodatni troškovi.

Provjerite kakva je situacija s parkirališnim mjestima. Imate li parkirno mjesto ispred zgrade? Ima li zgrada garažu? Ako je odgovor negativan, savjetujemo vam da potražite drugi stan. Možda vam na početku to neće smetati, no vjerujte, neće vam stalno biti ugodno hodati tri ulice dalje da biste ušli u automobil.

Prije nego što kupite stan razmislite o tome što vam je najvažnije. Što zapravo tražite. Želite li stan u blizini vašeg radnog mjesta ili u blizini škole, vrtića i liječnika? Jeste li spremni za svakodnevnu buku s gradskih ulica ili biste radije živjeli u nekom mirnijem dijelu grada? (Đ. M.)

Komentari