Ni ovo ljeto NEMA KUPANJA na Jarunu, Grad dvije godine NIJE NIŠTA UČINIO da pročisti jezero Ni ovo ljeto NEMA KUPANJA na Jarunu, Grad dvije godine NIJE NIŠTA UČINIO da pročisti jezero
TweetEmailPrint Valja podsjetiti da ni prethodna dva ljeta jarunska voda na većem dijelu plaže nije bila pogodna za kupanje. Odgovorni su i tada predložili... Ni ovo ljeto NEMA KUPANJA na Jarunu, Grad dvije godine NIJE NIŠTA UČINIO da pročisti jezero


Valja podsjetiti da ni prethodna dva ljeta jarunska voda na većem dijelu plaže nije bila pogodna za kupanje. Odgovorni su i tada predložili odmuljivanje dna, no Grad ništa nije učinio da se kvaliteta vode popravi. Posve je logično da je Jarun ove godine još onečišćeniji. Metropola je tako ostala bez svog najvećeg kupališta

Uoči službenog početka sezone kupanja, Gradska skupština na današnjem nastavku 11. sjednice odlučila je da zbog loše kakvoće vode ove godine neće biti kupališne sezone na plažama Veliko i Malo jezero te Otoku Univerzijade na Jarunu.

Kupališna sezona ove godine počinje 1. lipnja, a trajat će do 15. rujna, no najpoznatije zagrebačko kupalište – Jarun – nije ponovno određeno kao lokacija za kupanje. Naime, na popisu preporučenih plaža za kupanje nisu Veliko i Malo jezero te Otok Univerzijade. Razlog tome je nezdovoljavajuća kakvoća vode.

SDP-ov zastupnik Saša Molan pozvao je predlagatelja da napravi analizu za zelene i vodene površine na Jarunu kako bi se vidjelo što treba učiniti i uložiti kako bi mu se vratio stari sjaj. Mislav Herman iz HDZ-a podsjetio je da su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” uzorkovali vodu i predložili odmuljivanje dna jezera. Kao glavni izvori onečišćenja navode se otpadne vode, životinje i veći broj kupača.

Valja podsjetiti da ni prethodna dva ljeta jarunska voda na većem dijelu plaže nije bila pogodna za kupanje. Odgovorni su i tada predložili odmuljivanje dna, no Grad ništa nije učinio da se kvaliteta vode popravi! Posve je logično da je Jarun ove godine još onečišćeniji, a milijunski grad Zagreb tako je ostao bez svog najvećeg i najpopularnijeg kupališta. I to u sezoni u kojoj je ljeto počelo već u travnju.

Smiješno, međutim, zvuče informacije da je na tako malom jezeru voda negdje zadovoljavajuće kakvoće, a malo dalje nije. Kao da je riječ o posve odvojenim bazenima, ili velikom Kaspijskom, a ne malom jarunskom jezeru.

Gradski ured je izdao preporuku za građane da se ondje ne kupaju no, kako ističu, sankcija za kupače neće biti.

 

Komentari