NISU ODUSTALI OD PROGONA: Heroj Trnja, koji je spasio naselje od potopa, danas davao iskaz na sudu! NISU ODUSTALI OD PROGONA: Heroj Trnja, koji je spasio naselje od potopa, danas davao iskaz na sudu!
TweetEmailPrint Hrvatske su vode, umjesto da mu zahvale jer je umjesto njih dignuo ustavu, policiji ljetos prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt! Kada je,... NISU ODUSTALI OD PROGONA: Heroj Trnja, koji je spasio naselje od potopa, danas davao iskaz na sudu!


Hrvatske su vode, umjesto da mu zahvale jer je umjesto njih dignuo ustavu, policiji ljetos prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt! Kada je, dan kasnije, policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je uzeo mobitel, Blagus se pobunio i vikao da mu ga vrate. Srušili su ga na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor. Iza rešetaka nije prenoćio samo zato jer su društvene mreže ‘gorjele’ od zgražanja javnosti i izraza podrške heroju Trnja. Nakon toga je stigao poziv za prekršajni sud. Ako sudac odluči da je kriv, Blagus može biti novčano kažnjen, ali može dobiti i do 30 dana zatvora(!), izvijestio je 24sata uoči prošlog ročišta. Danas je bilo novo ročište. ”Blagus i njegov odvjetnik dali su izjave i priložili dokaze. Druga strana nije došla. Idemo do pobjede! Hvala na podršci!”, obznanili su nakon današnjeg ročišta administratori FB stranice Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja

Zagrepčanin Tihomir Blagus – za obične građane junak koji je za ljetošnjeg proloma oblaka spasio Trnje od još većih šteta, za hrvatsko je pravosuđe – okrivljenik, koji je danas, u  četvrtak 3. studenoga, morao doći na glavno ročište na Prekršajni sud u Novi Zagreb.

”Nije mi nimalo svejedno. U životu nisam bio pozvan pred suca i nikada nisam bio u toj situaciji jer nisam nikada bio ni prekršajno gonjen. Malo se i bojim kako će sve proći iako sam uvjeren da nisam kriv”, izjavio je heroj Trnja za 24sata prije rujanskog ročišta, na kojem se na kraju, iz opravdanih razloga, nije pojavio.

Trnjani pretrpjeli veliku štetu

Blagus, je podsjetimo, u noći sa 24. na 25. srpnja ove godine sa susjedom Domagojem Vorbergerom provalio u ustavu Hrvatskih voda, podigao branu, nakon čega je voda koja im je nadirala u kuće otekla u Savu. Nitko od nadležnih se za vrijeme nevremena nije javljao, šahtovi su bili prepuni vode koja se prelila na ulicu i ušla u kuće stanovnika. Trnjani su pretrpjeli veliku štetu, no od prave katastrofe spasili su ih upravo Blagus i Vorberger.

Unatoč svemu tome, Hrvatske su vode, umjesto da im se zahvale, policiji prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt?!  Kada je, dan kasnije, policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je naložio da to ne smije i uzeo mu mobitel, Blagus se pobunio i vikao da mu vrate mobitel. Srušili su ga na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor. Iza rešetaka nije proveo cijelu noć samo zbog pritiska javnosti.

Nakon toga je stigao poziv za prekršajni sud. Policija ga tereti da je prekršio dva članka zakona. Vikom i svađom je remetio javni mir, ali ga se tereti i  za omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe. Za svako od tih dijela, ako sudac odluči da je kriv, propisana je kazna od oko 200 do 800 kuna(u zakonu piše vrijednost u njemačkim markama jer zakon još iz 90-ih). Za svako od tih dijela može dobiti i do 30 dana zatvora! Sve će biti na sucu”, objavio je 24sata.

Sada sami tijekom nevremena obilaze šahtove i ustave

Novo ročište za ‘strašni Blagusov prijestup’ održano je jutros (četvrtak 3. prosinca) i ovaj put Blagus je svjedočio.

”Danas je bilo ročište na sudu. Blagus i njegov odvjetnik dali su izjave i priložili dokaze. Druga strana nije došla. Idemo do pobjede! Hvala na podršci!”, obznanili su nakon ročišta administratori FB stranice Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja.

Zanimljivo je da su Trnjani, poučeni traumatičnim iskustvom od 24. srpnja, odnosno spoznajom da se na nadležne službe i tvrtke – koje bi trebale reagirati u slučaju poplave – u najkritičnijem trenutku ne mogu pouzdati, sami organizirali dežurstva za vrijeme novih nevremena. Tada, naime, obilaze naselje i provjeravaju šahtove i ustave, da ih poplava ne bi ponovno iznenadila.

”Noćna trnjanska patrola 25.9.2020. Opet moja smjena. Izvještaj:

Kiša pada, šahtovi piju kao ja nekad u Praćki, Titušu, Gavelli, Routeu 66 i Hard placeu zajedno. Ustava svetli, dečki delaju.

Do slijedeće kiše odjavljujem se”, napisao je tako Domagoj Vorberger 25. runa ove godina (kada je Zagreb i okolicu ponovno pogodilo veliko nevrijeme i zalijevala obilna kiša) na FB stranici Trnje – na posljednjoj liniji obrane

Netko će, nakon svega, možda primijetiti da u cijeloj ovoj priči ne žalosti toliko činjenica da su građani prisiljeni samoorganizirati se zbog nemara i nerada nadležnih, već je najžalosnije to što se oni zbog čijih je propusta naselje ‘plivalo’ i plavilo, usuđuju lokalne heroje prijavljivati policiji i tako im priuštiti nove velike stresove i maltretiranje na sudu.


Prozvali šefa Upravnog vijeće Hrvatskih voda – ministra Ćorića!

Među brojnim objavama na FB stranici Trnje – na posljednjoj liniji obrane, ističe se ona kojom Trnjani zbog nemara i nebrige prozivaju predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda – pogodite koga – ministra gospodarstva i održivog razvoja – Tomislava Ćorića!

”Baš je danas lijepo bilo za vidjeti kako je ministar Tomislav Ćorić, inače predsjednik upravnog vijeća

Hrvatske vode

fino na odmoru uhvatio boju.

Takav preplanuo, odmoran, pun energije pričao je na TV kako bez obzira na korona krizu nemamo razloga biti pesimisti po pitanju gospodarstva i pada BDP.

Bravo ministre, čestitamo, lijepo vas je bilo vidjeti i slušati.

Još da saznamo tko je odgovoran za štetu koju su ljudi u Zagrebu pretrpjeli zbog nemara tvrtke koju vi nadgledate!? Jer neki se zbog toga umjesto u moru kupaju u vlastitom znoju, sanirajući poplavljene kuće, da bi imali gdje živjeti”, napisali su administratori stranice Trnje – na posljednjoj liniji obrane 22. kolovoza ove godina, a taj njihov post i danas je, zbog posve promašene Ćorićeve prognoze po pitanju gospodarstva i pada BDP-a (daleko najveći pad BDP-a unutar EU bilježi upravo Hrvatska) itekako aktualan.

FOTO: Preslike s FB stranica: Trnje – na posljednjoj liniji obrane; Tihomir Blagus – podrška heroju iz Trnja

Komentari