Osudili Reinera zbog maila, a BRANE PETROVA koji za kampanju TROŠI NAŠ NOVAC! Osudili Reinera zbog maila, a BRANE PETROVA koji za kampanju TROŠI NAŠ NOVAC!
Petrov i Orepić su 17. kolovoza započeli izbornu kampanju Mosta na nepristupačnom poluotoku Prevlaci, gdje su doputovali službenim automobilima, sa službenim vozačima i tjelesnim... Osudili Reinera zbog maila, a BRANE PETROVA koji za kampanju TROŠI NAŠ NOVAC!

Petrov i Orepić su 17. kolovoza započeli izbornu kampanju Mosta na nepristupačnom poluotoku Prevlaci, gdje su doputovali službenim automobilima, sa službenim vozačima i tjelesnim čuvarima. Etičko povjerenstvo taj postupak nije osudilo, ali jest e-mail poslan sa saborske adrese i upućen novinarima, a u vezi predizbornih aktivnosti predsjednika Sabora?!

prevlakaDok je Etičko povjerenstvo danas (u utorak 23. kolovoza) bezrezervno reagiralo u ‘slučaju Reiner’ te upozorilo predsjednika Sabora da ne koristi državne institucije u predizbornoj kampanji i to zbog običnog e-maila kojega je na adrese medija sa službene saborske adrese poslala Reinerova savjetnice, dotle se isto to Povjerenstvo, kako se čini, na sve moguće načine potrudilo opravdati puno problematičniji čin Bože Petrova i Vlahe Orepića, koji su službene automobile, vozače i tjelohranitelje koristili u predizborne svrhe!

Petrov i Orepić su, da podsjetimo, 17. kolovoza ove godine započeli izbornu kampanju Mosta na – za građane nedostupnom – poluotoku Prevlaci, gdje su doputovali službenim automobilima, sa službenim vozačima i tjelesnim čuvarima.

S tim u vezi obratili smo se Etičkom izbornom povjerenstvu i zatražili njihovo očitovanje.

”Kako Etičko povjerenstvo ocjenjuje postupke Bože Petrova i tehničkog ministra Vlahe Orepića, koji su službene automobile, vozače i tjelohranitelje koristili za odlazak na Prevlaku, gdje je 17. kolovoza 2016. započela izborna kampanja Mosta, što su Petrov i Orepić svojim izjavama i potvrdili.

”Simbolično danas krećemo u kampanju s četiri kraja Hrvatske, ovdje s Prevlake, jer želimo čuti građane i želimo zagovarati njihove ideje i prijedloge i pri formiranju Vlade i u programu koji će predstavljati Most”, rekao je Petrov, a prenijeli su mnogi mediji.

Iz navedenog je jasno da su Orepić i Petrov na Prevlaci bili u predizbornoj kampanji. Budući da Prevlaka nije slobodna za prolaz građana, jasno je da su Orepić i Petrov došli na Prevlaku koristeći privilegirani službeni položaj ministra MUP-a i potpredsjednika Vlada, što znači sa službenim automobilima i u službenoj pratnji (na račun poreznih obveznika).

Je li takvo postupanje (korištenje državnih resursa i novca poreznih obveznika za potrebe političke stranke) protivno Izbornom etičkom kodeksu te kakve su moguće sankcije za ovakvo postupanje, odnosno kršenja načela Izbornog etičkog kodeksa”, upitali smo Etičko povjerenstvo, čiji je predsjednik dr. Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Njihov ‘alibi’ odgovor potvrdio je, po svemu sudeći, da imaju dvostruke kriterije u ocjeni postupanja sudionika izbornog procesa.

”Dana 19. kolovoza 2016. godine Etičko povjerenstvo zaprimilo je vaš upit kojim tražite da ovo Povjerenstvo ocijeni postupanje gospodina Bože Petrova, potpredsjednika Vlade RH i gospodina Vlahe Orepića, ministra unutarnjih poslova u Vladi, ujedno i kandidata na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. Navodite da su spomenuti dužnosnici dana 17. kolovoza 2016. godine koristili službene automobile, vozače i tjelohranitelje za odlazak na Prevlaku gdje su toga dana objavili početak kampanje MOST-a Nezavisnih lista. Također implicirate da su iskoristili autoritet državnih dužnosnika da bi izbornu promidžbu održali na dijelu teritorija Republike Hrvatske nedostupnom građanima i drugim sudionicima izbora.

Povodom Vašeg upita, Etičko povjerenstvo na 6. Sjednici održanoj 23. kolovoza 2016. godine očituje se kako slijedi.

Etičko povjerenstvo upozorava da je svako korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošnog materijala i prostorija u vlasništvu države i lokalne samouprave za aktivnosti i namjene izborne promidžbe protivno Izbornome etičkom kodesku, kako izrijekom i navodi točka 4. Izbornoga etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo pritom naglašava da postoje slučajevi, kad je riječ o javnim dužnosnicima – štićenim osobama, kod kojih je često nemoguće izuzeti javne resurse uložene u njihovu sigurnost iz njihova postupanja kao sudionika izbora tijekom izborne promidžbe.

Etičko povjerenstvo procjenjuje da se opisana konkretni slučajevi odnose upravo na javne dužnosnike – štićene osobe, smatra da se ti slučajvevi, zbog načela pragmatičnosti, moraju izuzeti iz djelovanja opće etičke norme iz točke 4. Izbornog etičkog kodeksa.

U svezi dijela vašeg upita koji se odnosi na mjesto održavanja promidžbe stranke Most nezavisnih lista, Etičko povjerenstvo napominje da na temelju dostavljenih podataka nije u mogućnosti očitovati se”, stoji u priopćenju kojega je potpisao predsjednik Povjerenstva, akademik Zvonko Kusić, a koje zvuči kao da su ga sastavljali Petrov i Orepić, osobno!

A kada se pročita puno oštrije očitovanje istog tijela na zahtjev jednog portala koji je prijavio postupanja savjetnice akademika Reinera, (slanje e-maila sa službene saborske adrese), onda neprincipijelnost i dvostruki kriteriji članova Etičkog povjerensta postaju još očitiji i problematičniji.

‘Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje, u ovom slučaju kabineta državnog dužnosnika i sudionika izbora, protivno Izbornom etičkom kodeksu, kako i izrijekom navodi točka IV. Izbornog etičkog kodeksa (op.a Tijekom izborne promidžbe, i samog postupka izbora, protivno je Kodeksu korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošnog materijala i prostorija u vlasništvu države i lokalne samouprave za aktivnosti i namjene izborne promidžbe). Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave. Etičko povjerenstvo naglašava da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju svojih dužnosti i tijekom razdoblja izborne promidžbe’, stoji u odgovoru Etičkog povjerenstva Tportalu, na pitanje u vezi sa slanjem e-maila sa saborske adrese.

Ispada, dakle, da za Povjerenstvo nije problem kada dužnosnici koriste službene automobile, vozače i tjelohranitelje za putovanje na daleku i nepristupačnu Prevlaku zbog predizbornih aktivnosti (što porezne obveznike stoji podosta novca), ali je problem kada savjetnica predsjednika Sabora sa službenog maila (praktički besplatno) pošalje poruku medijima?!

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da bi manja šteta za Republiku Hrvatsku bila raspustiti ovako neprincipijelno Etičko povjerenstvo, nego dopustiti im da pristano i neobjektivno tumače odredbe Izbornog etičkog kodeksa te tako sudionike izbornog procesta stavljaju u neravnopravan položaj.

Jer, Petrov i Orepić su, ruku na srce, mogli koristiti svoje automobile i svoj novac za predizbornu kampanju, a nisu, isto tako, morali putovati na daleku i nepristupačnu Prevlaku – samo zbog predizbornog skupa.


Kusić zanemario odredbe Izbornog etičkog kodeksa i iznio osobni stav?!

Analizirajući Izborni etički kodeks, na kojega se poziva akademik Kusić, zaključili smo da Tocka 4., Izbornog etičkog kodeksa, propisuje jednakost svih u mogućnostima korištenja nenamjenskih sredstava predizbornog predstavljana (taksativno navedeno). iz navedenog je bjelodano da se ne radi razlika između štićenih i ostalih osoba, vec se točka 4. Izbornog etičkog kodeksa odnosi na sve sudionike izborne promidžbe jednako, pa razlozi pragmatičnosti – kako se navodi – ne mogu biti opravdanje za nenamjensko korištenje sredstava u vlasništvu države i lokalne samouprave, za aktivnosti namjenjene u izbornoj promidžbi.

Ukoliko predsjednik Povjerenstva smatra da za štićene osobe ‘iz razloga pragmatičnosti’ ne bi trebala vrijediti te odredbe i da bi te osobe trebale bile izuzete, potrebno je izmjeniti točku 4. i točno navesti koje kategorije šticenih osoba su izuzete u jednakosti u mogućnostima predizbornog predstavljanja. Ovim odgovorom, akademik Kusić iznio je, prema svemu sudeći, subjektivan stav, jer daje prostor za različita tumačenja – ovisno o tome o kojoj osobi  i situaciji se radi.


Evo tko su članovi Etičkog povjerenstva i kojih načela bi se morali držati

Valja ovdje podsjetiti na definiciju Etičkog povjerenstva, objavljenu na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.
”Etičko povjerenstvo tijelo je koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Imenuje ga Ustavni sud uoči svakih izbora, na čelu mu je uvijek predsjednik HAZU-a, a tri člana biraju se na prijedlog vladajuće većine te tri na prijedlog oporbe. Članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti kandidati na izborima i članovi političkih stranaka. Osim predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, u ovom sastavu povjerenstva su profesori iz Zagreba Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta, imenovani na prijedlog većine, dok su profesori sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanostiTvrtko Jakovina i Goran Čular te Ana Gruden imenovani na prijedlog oporbe.

Komentari