Otvoren novoizgrađeni blok Hrvatske bolnice u Novoj Biloj, poznatoj po velikom stradavanju Hrvata Otvoren novoizgrađeni blok Hrvatske bolnice u Novoj Biloj, poznatoj po velikom stradavanju Hrvata
”Predsjednika Tuđman je prije 25 godina, u najtežim danima za Hrvate Lašvanske doline došao tu. Vidjevši stanje i uvjete rada, smještaja bolesnika u crkvi-bolnici, bio... Otvoren novoizgrađeni blok Hrvatske bolnice u Novoj Biloj, poznatoj po velikom stradavanju Hrvata

”Predsjednika Tuđman je prije 25 godina, u najtežim danima za Hrvate Lašvanske doline došao tu. Vidjevši stanje i uvjete rada, smještaja bolesnika u crkvi-bolnici, bio je vidno potresen. Tada je obećao da će Hrvatska izgraditi novu, suvremenu bolnicu. Pet godina kasnije, točnije 28. studenog 1999. godine – nova bolnica je izgrađena. Obećanje predsjednika Tuđmana vratilo je nadu Hrvatima Središnje Bosne te je bilo poruka da nisu, niti će biti ostavljeni”, podsjetio je Zvonko Milas na burne ratne te poratne događaje u Središnjoj Bosni

Oko 1250 kvadratnih metara nove površine jučer je dobila bolnica ”Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj svečanim otvorenjem novog bloka u sklopu Bolnice.

Investicija koja je iznosila oko 2 milijuna konvertabilnih maraka sadrži odjel za bolesti uha, grla i nosa, te odjel za stomatološke usluge za djecu i osobe s posebnim potrebama. Kako je najavio prim. dr. Velimir Valjan, direktor Bolnice, odjeli su jedinstveni na području BiH i biti će od velike pomoći građanima.

Nakon rezanja vrpce, čime je i simbolično označen završetak radova, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, dr. Velimir Valjan, ravnatelj bolnice i Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obišli su novoizgrađene bolničke prostorije.

”Iznikla iz boli, ratnih strahota i ljudske patnje ova bolnica s ponosom nosi naziv Hrvatska. Ona nije samo dar – kako stoji na ulazu – ona je simbol trajne i neraskidive povezanosti hrvatskog naroda u dvije domovine. Ona je simbol velike žrtve, ali i nade, optimizma i vjere koja se iz te žrtve rodila. Ona je putokaz kako trebamo uvijek biti jedni uz druge – bez obzira na granice.

Danas, kada otvaramo Šesti blok odnosno šestu lamelu Hrvatske bolnice fra Mato Nikolić dužni smo se sjetiti svih onih prije nas, bez čijih napora ni mi danas ne bismo bili ovdje. Mnogi od njih danas nažalost više nisu s nama.

Prije svega predsjednika Tuđmana, koji je prije 25 godina, u najtežim danima za Hrvate Lašvanske doline došao tu. Vidjevši stanje i uvjete rada, smještaja bolesnika u crkvi-bolnici bio je vidno potresen. Tada je obećao da će Hrvatska izgraditi novu, suvremenu bolnicu. Pet godina kasnije, točnije 28. studenog 1999. godine – nova bolnica je izgrađena. Obećanje predsjednika Tuđmana vratilo je nadu Hrvatima Središnje Bosne te je bilo poruka da nisu niti će biti ostavljeni.

I danas, Hrvatska vlada, slijedeći prvog hrvatskog predsjednika, čini isto – izvršava obećanje i, vjerujem, šalje poruku Hrvatima Lašvanske doline kako nisu sami”, istaknuo je tom prigodom Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na otvorenju 6. bloka Hrvatske bolnice “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

FOTO: FB stranica Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Komentari