PIJANI SUDAC usred dana razbio auto, odbio dati vozačku, u sudnici strankama psovao mater…, i opet sudi! PIJANI SUDAC usred dana razbio auto, odbio dati vozačku, u sudnici strankama psovao mater…, i opet sudi!
TweetEmailPrint ”U sudskom hodniku kaštelanski sudac glasno je psovao rekavši: ‘Govna, idete li u crkvu, p…a vam materina’. Nakon toga je u sudnici jednom... PIJANI SUDAC usred dana razbio auto, odbio dati vozačku, u sudnici strankama psovao mater…, i opet sudi!


”U sudskom hodniku kaštelanski sudac glasno je psovao rekavši: ‘Govna, idete li u crkvu, p…a vam materina’. Nakon toga je u sudnici jednom od privedenih muškaraca opsovao: ‘Je… ti mater!’, na što mu je ovaj odgovorio istom mjerom uz primjedbu da mu je majka umrla prije tri dana te da mu je ne psuje. Za vrijeme stegovnog postupka sudac je svo vrijeme vukao bolovanje, a kad je odluka ukinuta, odjednom je sposoban za rad. Nije teško zaključiti da je sudac Vodanović “nadmudrio” i svog pretpostavljenog i DSV”, piše Slobodna Dalmacija

Ni godinu dana nije bilo dovoljno Državnom sudbenom vijeću da pravomoćno završi stegovni postupak koji je protiv kaštelanskog suca Dalibora Vodanovića još 1. srpnja 2019. godine svojim zahtjevom pokrenuo Milan Grljušić, predsjednik Općinskog prekršajnog suda u Splitu’,

Tada je zahtjev za stegovni postupak podnesen zbog neprimjerenog ponašanja te nanošenja štete sudu i teške povrede sudačke dužnosti da bi 9. kolovoza 2019. godine uslijedila i Grljušićeva dopuna kojom mu se na teret stavljalo i stegovno djelo neurednog obavljanja sudačke dužnosti”, navodi Slobodna Dalmacija u tekstu Vladimira Urukala objavljenom u četvrtak 10. rujna 2020.

”DSV je sucu u nekoliko navrata produljivao privremenu mjeru udaljenja od obavljanja sudačke dužnosti, no ni to nije moglo vječno trajati. Naime, mjera privremenog udaljenja može – kako su nam pojasnili iz DSV-a – trajati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka koje Vijeće mora provesti u roku od godinu dana.

Kako se to nije dogodilo, DSV je na sjednici održanoj 27. kolovoza ove godine ukinuo svoju odluku od 2. srpnja 2020., kojom je, računajući od 11. srpnja 2020., produljeno privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca. Ta je odluka stupila na snagu 7. rujna, dakle prije koji dan i od tada se sudac Vodanović opet nalazi na svom radnom mjestu.

A zašto godinu dana nije bilo dovoljno da se riješi ovaj postupak?

Nakon svega, opet dijeli pravdu?!

– Stegovni postupak još je u tijeku, a kako je protekao rok od godinu dana od pokretanja stegovnog postupka, donesena je predmetna odluka. Napominjemo da predmetni stegovni postupak nije okončan iz razloga što je prijavljeni sudac koristio bolovanje”, stoji, među ostalim, u odgovoru kojega je novinar Slobodne dobio od Dijane Rožić Frlan, tajnice DSV-a.

”Dakle, sudac je sve to vrijeme vukao bolovanje, a kad je odluka ukinuta, odjednom je sposoban za rad. Nije teško zaključiti da je sudac Vodanović “nadmudrio” i svog pretpostavljenog i DSV. Barem za sada.

Pitali smo na splitskom Prekršajnom sudu, s obzirom na ovakvu odluku DSV-a, je li od ponedjeljka sudac radi ili je još na bolovanju. Nakon opsežnih konzultacija glasnogovornice suda dobili smo odgovor da je sve što nam može reći da on nije više “privremeno udaljen” te da je “na svom radnom mjestu”. Dakle, možemo zaključiti da sudac Vodanović opet sudi.

U 16 sati imao 1,9 promila alkohola u krvi

A sad da se podsjetimo zašto se on uopće našao na tapetu DSV-a? Što je to skrivio?

Kako je Slobodna Dalmacija prva izvijestila, sudac Vodanović je 13. lipnja 2019. oko 16 sati izazvao prometnu nesreću u Kaštel Gomilici, svojim osobnim vozilom udario je u drugo vozilo oduzevši mu prednost prolaska.

Srećom, u nezgodi nije bilo ozlijeđenih već je pričinjena samo materijalna šteta, sudac je vozio poprilično alkoholiziran, s 1,9 promila alkohola u krvi, te je nakon nesreće policajcu odbio dati na uvid vozačku dozvolu.

Zadržan je u policiji do otrježnjenja te mu je izdan obvezni prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, oduzimanje prednosti prolaska i nedavanja na uvid vozačke dozvole s ukupnom novčanom kaznom od 9300 kuna, od čega se pet tisuća kuna odnosilo na vožnju u pijanom stanju, četiri tisuće kuna na prekršaj oduzimanja prednosti prolaska te 300 kuna zbog nedavanja vozačke dozvole na uvid.

Okrivljenike nazivao govnima

Dopuna stegovnog postupka odnosila se na situaciju po kojoj se sudac, samo dan prije incidenta u prometu, za vrijeme obavljanja svog dežurstva neprimjereno ponašao prema četvorici okrivljenika koje je policija dovela na postupanje zbog remećenja javnog reda i mira u Kaštel Gomilici.

U sudskom hodniku glasno ih je psovao rekavši: “Govna, idete li u crkvu, p…a vam materina”. To su sve vidjeli i čuli dvojica policajaca koji su priveli muškarce te jedan odvjetnik, a nakon toga je u sudnici jednom od privedenih muškaraca opsovao: “Je… ti mater!”, na što mu je ovaj odgovorio istom mjerom uz primjedbu da mu je majka umrla prije tri dana te da mu je ne psuje.

Spomenimo i da je protiv tri rješenja DSV-a o privremenom udaljenju sudac Vodanović podnio tužbu Upravnom sudu tražeći da se donese privremena mjera kojom se vraća na rad i da zabrani DSV-u daljnje produljivanje “suspenzije”.

U tužbi je tvrdio i kako je odlukama DSV-a ugrožena njegova materijalna egzistencija”, navodi Slobodna Dalmacija.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika slobodnadalmacija.hr

Komentari