Poduzetnik koji je počinio suicid ‘povezivao’ uhićenu šeficu sesvetske gruntovnice i bivšeg šefa Groblja Poduzetnik koji je počinio suicid ‘povezivao’ uhićenu šeficu sesvetske gruntovnice i bivšeg šefa Groblja
TweetEmailPrint Ana-Marija Končić, voditeljica zemljišnoknjižnog odjela suda u Sesvetama te kći prvog predsjednika Ustavnog suda, priznala da je primala mito od poduzetnika koji je... Poduzetnik koji je počinio suicid ‘povezivao’ uhićenu šeficu sesvetske gruntovnice i bivšeg šefa Groblja


Ana-Marija Končić, voditeljica zemljišnoknjižnog odjela suda u Sesvetama te kći prvog predsjednika Ustavnog suda, priznala da je primala mito od poduzetnika koji je kasnije počinio suicid. Za  svega nekoliko tisuća kuna mita, ona i njezina suradnica provele su upis kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova njegove obitelji ili njegovih tvrtki

Tijekom tajne istrage koja je uključivala i tajno snimanje razgovora sada pokojnoga poduzetnika, Nenada Bukovca, pale su i “kolateralne žrtve”, budući da su istražitelji iz snimljenih razgovora zaključili da poduzetnik podmićuje službenice Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga suda u Sesvetama.

Radi se o dugogodišnjoj voditeljici sesvetske gruntovnice Ana-Mariji Končić, kćeri prvog predsjednika Ustavnog suda RH Jadranka Crnića te referentici u toj gruntovnici Suzani P, piše Jutarnji list.

Premda je Uskok protiv dviju službenica sesvetske gruntovnice predložio određivanje istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a što je bilo vezano uz njihovu funkciju, odnosno njihov posao na sudu, danas prije desetak minuta na Županijskom sudu u Zagrebu došlo je do malenog preokreta.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković povukao je zatim svoj prijedlog za određivanje istražnog zatvora te su puštene na slobodu.

Inače, i njih dvije, i treći provedeni muškarac Alen P., koji je slučajno upao u mjere nudeći nekoliko stotina kuna za jedan upis, proiznali su sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret pa stoga nije bilo potrebe da se protiv njih tztraži istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, već je istražni zatvor predlagan isključivo vezano uz opasnost da bi, budući da rade na sudu, mogle ponoviti kazneno djelo.

Primile 4000 kuna mita

MUP je ranije objavio detalje za što sumnjiči troje uhićenih. Njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije hrvatske državljanke starosti 65 i 51 godinu zbog sumnje da su počinile kazneno djelo primanja mita te jednim hrvatskim državljaninom starosti 55 godina zbog sumnje da je počinio kazneno djelo davanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičena 65-godišnjakinja, kao voditeljica zemljišnoknjižnog odjela suda u Sesvetama s jednim, sada pokojnim poduzetnikom, dogovorila, a drugoosumnjičena 51-godišnjakinja, kao njena podređena referentica, u najmanje dva navrata tijekom veljače i ožujka 2021. godine provela žurne službene radnje upisa kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova njegove obitelji ili njegovih tvrtki. Za obavljanje opisane radnje zahtijevale su i dobile novčane naknade od tri, odnosno četiri tisuće kuna, koje su podijelile, a koje su im u prostorije suda donosili zaposlenici pokojnog poduzetnika.

Za 500 kuna mita brisale založno pravo?!

Također se sumnja da su ranije navedene osumnjičene tijekom lipnja ove godine, u istom svojstvu, s trećeosumnjičenim 55-godišnjakom dogovorile da se za novčanu naknadu od 500 kuna žurno provede brisanje založnog prava s nekretnine trgovačkog društva njegovog sina. Navedenu su radnju provele, a novac podijelile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svo troje osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kažu iz MUP-a.

Inače, o cijelom slučaju te o nekim šokantnim detaljima govorio je i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na press konferenciji održanoj u stanci sjednice Gradske skupštine.

Otkrio je da je Nenad Bukovec, poduzetnik iz nove afere u koju je umiješan Bandićev bivši šef Gradskih groblja, zbog koje je jučer i uhićen, dolazio i u Grad otkad je on gradonačelnik i da je tražio novac.

Rastrojeni poduzetnik upao u ured i tražio novac

“Taj preminuli poduzetnik (prije tjedan dana počinio samoubojstvo) je bio i u zgradi Gradske uprave. Bila je situacija da je pokušao doći do naplate potraživanja od Gradskih groblja, međutim nisu postojali nikakvi dokumenti prema kojima bi se to naplatilo. Banuo je u ured zamjenika Korlaeta i izložio svoj slučaj. Međutim, kad se konzultiralo, utvrđeno je da nema papirologije po kojoj bi se naplatio. On ga je uputio dalje u službe, na gradska poduzeća. Nije me iznenadilo sve što se kasnije dogodilo s USKOK-om”, rekao je Tomašević.

Na pitanje novinara je li Bukovec već tada pokazivao znakove rastrojenosti, Tomašević je rekao da ne želi spekulirati, no napomenuo je da je poduzetnik dvaput upao u urede njegovih zamjenika iznenada i nenajavljeno.

Kako je doznao Index, na brata i sestru Patrika i Tamaru Šegotu odnosi se jedan krak akcije koji se tiče korupcije u Gradskim grobljima, a drugi krak se odnosi na ostalo troje uhićenih, među kojima su dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Sve ih povezuje poduzetnik Nenad Bukovec, koji je prošli četvrtak počinio samoubojstvo na širem području Sesveta.

Bukovec je, sumnjaju istražitelji, imao dogovor sa Šegotom da njegove firme dobiju građevinske poslove koje naručuju Gradska groblja kao podružnica Holdinga. Riječ je o nekoliko Bukovčevih građevinskih firmi koje su dobivale poslove od Gradskih groblja. Dobivale su, doznajemo, razne poslove – čišćenje, građenje, popravljanje, saniranje nakon potresa Krematorija, Markovog polja, Mirogoja i slično.

Drugi dio dogovora bile su četiri kućice za prodaju cvijeća ispred Mirogoja. Bukovac je, sumnja se, dogovarao sa Šegotom da se mjesta za te kućice ispred groblja dodijele firmama iza kojih se zapravo krije on. Za četiri kućice pred Mirogojem javile su se tvrtke koje je, sumnja se, s prijateljima osnovao pokojni poduzetnik, a Šegota se potrudio da baš te firme dobiju kućice.

Kao nagrada za sve ovo Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čiji se uredi u Osijeku danas također pretražuju, sagrađena kuća s bazenom na Krku, a dobio je i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki. Riječ je, kako smo neslužbeno doznali iz pouzdanih izvora, o iznosu od oko 600 tisuća kuna.

S druge strane, poduzetnik Bukovec je, sumnja se, od poslova koje su njegove firme obavljale u dogovoru s tadašnjim bivšim šefom Gradskih groblja Šegotom uprihodio gotovo tri milijuna kuna. Trebalo se raditi o četiri milijuna, ali Bukovec nije sve uspio naplatiti jer nakon odlaska Šegote službe nisu plaćale račune za koje nije bilo pokrića u dokumentaciji.

Jutros su ispitani Patrik i Tamara Šegota i očekuje se da će se USKOK i policija tijekom dana oglasiti priopćenjem u kojem će opisati za što sve terete petero uhićenih.

FOTO: Screenshot videosnimke