Pokrenut POSTUPAK PROTIV MRAK TARITAŠ, raspravljalo se i o radovima u stanu Taritaševih Pokrenut POSTUPAK PROTIV MRAK TARITAŠ, raspravljalo se i o radovima u stanu Taritaševih
POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA ZATRPANO PRIJAVAMA:

Pokrenut POSTUPAK PROTIV MRAK TARITAŠ, raspravljalo se i o radovima u stanu Taritaševih

Hrvatska 31. listopada 2018. D.K.

”Novi saziv Povjerenstva od prošlog je preuzeo veći broj neriješenih predmeta koji su otvoreni još u 2014., 2015. i 2016. godini te su ti... Pokrenut POSTUPAK PROTIV MRAK TARITAŠ, raspravljalo se i o radovima u stanu Taritaševih

”Novi saziv Povjerenstva od prošlog je preuzeo veći broj neriješenih predmeta koji su otvoreni još u 2014., 2015. i 2016. godini te su ti predmeti imali prioritet u rješavanju. Tijekom 2018. godine zabilježen je i velik priljev novih zahtjevnih predmeta te je rad na istima utjecao na dinamiku rada Povjerenstva”, stoji u odgovoru Povjerenstva na pitanje zašto se prijave tako sporo obrađuju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv bivše ministrice graditeljistva, Anke Mrak-Taritaš, zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Postupak je pokrenut jer predsjednica stranke Glas i bivša ministrica u vladi Zorana Milanovića u izvješću o imovinskom stanju nije navela podatke o stjecanju prava vlasništva na nekretninama – stana i garaže u Zagrebu, stečenih na temelju ugovora o darovanju koji je dužnosnica sklopila sa svojim sinom krajem 2015. godine te otuđenju istih početkom 2016. godine, stoji u odgovoru Povjerenstva na upit portala Promise.hr.

No, osim toga, Povjerenstvo je prikupilo podatke i dokumentaciju te raspravljalo o prijavi u kojoj se ukazuje da je izvođenje građevinskih radova (adaptaciju stana) u vlasništvu supruga dužnosnice Anke Mrak-Taritaš izvodilo trgovačko društvo koje je ujedno bilo angažirano kao jedan od izvođača radova na obnovi poplavljenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predmet će biti uvršten na dnevni red jedne od sljedećih sjednica Povjerenstva, doznajemo od glasnogovornice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Martine Jurišić.

Povjerenstvo smo upitali, naime, što se događa s prijavama za sukob interesa protiv bivše ministrice Mrak Taritaš, o čijim (navodnim) aferama s preskupom obnovom kuća u poplavljenom području, te s (navodnim) ‘muljanjem’ s imovinskom karticom su prije nekoliko godina nadugačko i naširoko izvještavali mnogi mediji, no o čemu se više uopće ne govori.

‘Zašto se s postupkom toliko čekalo te je li riječ o selektivnom radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?’, upitali smo glasnogovornicu.

”Povjerenstvo je u oba predmeta pristupilo provjeri osnovanosti i vjerodostojnosti navoda iz prijave na način da je u predmetu P-247/17 provelo redovitu provjeru podataka navedenih u izvješću o imovinskom stanju dužnosnice te je, nakon što je utvrđen nesklad, uputilo dužnosnici zaključak kojim ju je pozvalo da dostavi očitovanje s dokazima potrebnim za usklađivanje prijavljene imovine s imovinom utvrđenom u postupku redovite provjere.

S obzirom da dužnosnica nije u potpunosti opravdala utvrđeni nesklad, Povjerenstvo je na 20. sjednici održanoj 24. kolovoza 2018.g. donijelo odluku o pokretanju postupka protiv navedene dužnosnice. Nadalje, u predmetu broj P-399/17  posljednje očitovanje nadležnih tijela zaprimljeno je u listopadu ove godine te predmet prije toga nije bio spreman za raspravu na radnom sastanku Povjerenstva.

Željeli bismo istaknuti da se predmeti stavljaju na dnevni red sjednica Povjerenstva vodeći računa o starosti predmeta, ali i o pripremljenosti istih za raspravljanje i odlučivanje. Naime, nisu svi predmeti jednako složeni, niti je u svim predmetima potrebno prikupiti jednaku količinu dokumentacije. Također, potrebno je uzeti u obzir i okolnost da nadležna tijela od kojih je tražena dokumentacija na upite Povjerenstva ne odgovaraju jednakom brzinom te je često potrebno uputiti i po nekoliko požurnica kako bismo prikupili potrebne podatke i dokumentaciju.

Završno ističemo da je novi saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prošlog saziva preuzeo veći broj neriješenih predmeta koji su otvoreni još u 2014., 2015. i 2016. godini te su stoga upravo navedeni predmeti imali prioritet u rješavanju. Također, tijekom 2018. godine zabilježen je i velik priljev novih, iznimno zahtjevnih predmeta te je rad na istima također utjecao na dinamiku rada Povjerenstva”, stoji u dodatnom odgovoru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojega je potpisala glasnogovornica Martina Jurišić, dipl.iur.

 

Komentari