Polaznik LJETNE ŠKOLE DOMOVINA: Bio sam u zemlji čija hrana liječi, a ne razboljuje, gdje je vjera dio života… Polaznik LJETNE ŠKOLE DOMOVINA: Bio sam u zemlji čija hrana liječi, a ne razboljuje, gdje je vjera dio života…
TweetEmailPrint ”Nakon ‘Domovine’ u stanju sam stalne želje: želje za pjevanjem pjesama čije riječi ne razumijem, želje za hodanjem prastarim ulicama, za plutanjem u... Polaznik LJETNE ŠKOLE DOMOVINA: Bio sam u zemlji čija hrana liječi, a ne razboljuje, gdje je vjera dio života…


”Nakon ‘Domovine’ u stanju sam stalne želje: želje za pjevanjem pjesama čije riječi ne razumijem, želje za hodanjem prastarim ulicama, za plutanjem u slanom, plavom Jadranskom moru, želje za dubokim i iskrenim osjećajem zahvalnosti koju nam je svaki domaćin iskazao, ali najviše želje za druženjem s polaznicima koji su kroz ovaj put, u kojem sam upoznao sebe, postali obitelj” istaknuo je Aleksandar Krilic McCarthy, jedan od polaznika Ljetne škole Domovina, koja se ovo ljeto po prvi puta održala u Hrvatskoj

Na trećoj konferenciji Udruženja hrvatsko – američkih stručnjaka (Association of Croatian American Professionals) koja se održala protekli vikend (od 19. do 22. rujna) u američkom gradu Clevelandu (Ohio) predstavljen je projekt Ljetne škole Domovina, nastao u suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ACAP-a.

Polaznici prve generacije Ljetne škole Domovina, zajedno s Borisom Vilićem, dekanom Rider Univesitya u New Jerseyu i Croatianom Orešković, savjetnicom s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore, obratili su se nazočnima na panelu u kojem su objasnili koncept projekta te učinak koji je ‘Domovina’ imala na sudionike.

“Ljetna škola Domovina nije bila ono sto sam očekivao ili čemu sam se nadao. Očekivao sam da ću učiti o povijesti svoje obitelji, ali umjesto toga sam postao član druge obitelji, koja mi je postala jednako bliska. Bio sam u zemlji koja prihvaća vlastitu prošlost, umjesto da bježi od nje, u zemlji čija hrana liječi, a ne razboljuje, u kojoj zabava i umjetnost slave ljudski duh, umjesto da ga degradiraju, gdje je vjera dio svakodnevnog života, a ne otrgnuta od njega. I sada više nisam siguran – gdje je dom i u potpunosti razumijem sintagmu “blaženo neznanje”, jer sam nakon Domovine u stanju stalne želje: želje za pjevanjem pjesama čije riječi ne razumijem, želje za hodanjem prastarim ulicama, za plutanjem u slanom, jedinstvenom plavom Jadranskom moru, želje za dubokim i iskrenim osjećajem zahvalnosti koju nam je svaki domaćin iskazao, ali najviše želje za druženjem s polaznicima koji su kroz ovaj put, u kojem sam upoznao sebe, postali obitelj” istaknuo je Aleksandar Krilic McCarthy, jedan od polaznika Ljetne škole Domovina, koja se ovo ljeto po prvi puta održala u mnogim mjestima i gradovima u Hrvatskoj.

Tijekom konferencije ACAP-a organiziran je posjet Clevelandskoj klinici, čiji je predsjednik uprave Hrvat, dr. sc. Tomislav Mihaljević, koji se također obratio sudionicima konferencije.

Na konferenciji je sudjelovala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović te niz istaknutih dužnosnika iz Republike Hrvatske.

FOTO: FB stranica: Croatian American Professionals – Cleveland

Komentari