”Priprema se NAJVEĆA TUŽBA protiv države u RH i jedna od najvećih u EU, pobijedit ćemo kao i Franak!” ”Priprema se NAJVEĆA TUŽBA protiv države u RH i jedna od najvećih u EU, pobijedit ćemo kao i Franak!”
TweetEmailPrint ”Ova je grupa preko svojih sada oko 140.000 članova napokon uspostavila dijalog u vezi s koronavirusom i istisnula monolog koji je bio prisutan... ”Priprema se NAJVEĆA TUŽBA protiv države u RH i jedna od najvećih u EU, pobijedit ćemo kao i Franak!”


”Ova je grupa preko svojih sada oko 140.000 članova napokon uspostavila dijalog u vezi s koronavirusom i istisnula monolog koji je bio prisutan zadnjih šest mjeseci.  Nabavili smo i kontakt sudionika u kolektivnoj tužbi iz slučaja Franak pa ćemo pokušati prikupljati i njihove savjete i iskustva (s obzirom na to da su oni pobijedili u sporu, a to planiramo i mi). Mogu reći da napokon osjećam olakšanje jer je i ovo krenulo svojim putem i više ne može biti zaustavljeno”, napisao je Tomislav Pilkić, inicijator kolektivne tužbe na FB stranici Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite. I ustavnopravna stručnjakinja prof. dr. Sanja Barić nedavno je upozorila na problematične odluke Nacionalnog stožera…

Nakon što su o fenomenu super-brzo rastuće FB grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite‘ te najavi kolektivne tužbe protiv RH, zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda od strane Stožera, izvještavali i veliki mediji, Tomislav Pilkić, inicijator akcije, pohvalio se na Facebooku da je broj onih koji su najavili da će tužiti Republiku Hrvatsku kroz kolektivnu tužbu porastao sada na čak 1700 (građana)!

”Ako odete na bilo koji portal (ili medij općenito) prije deset dana i odaberete vijesti vezane uz koronavirus i to napravite kroz zadnjih tjedan dana, primijetit ćete ogromnu razliku. Po prvi se puta mogu pročitati vijesti u kojima se kritizira rad Stožera, propitkuju ili čak i osuđuju mjere, otvoreno govori o samoj bolesti s druge strane, a o samoj ovoj grupi izvijestio je gotovo svaki veći ili manji medij. Možemo reći da je ova grupa preko svojih sada oko 140.000 članova napokon uspostavila dijalog i istisnula monolog koji je bio prisutan zadnjih šest mjeseci.

Tužba protiv država ići će kroz sustav udruge

Što se tiče tužbe, napokon sam imao priliku sastati se s odvjetnikom. Ukratko, on je konačno formalno preuzeo slučaj, idući tjedan radi na okupljanju malo većeg tima, a nabavili smo i kontakt sudionika u kolektivnoj tužbi iz slučaja Franak pa ćemo već idući tjedan pokušati prikupljati i njihove savjete i iskustva (s obzirom na to da su oni pobijedili u sporu, a to planiramo i mi).

Kada govorimo o organizaciji, tužbu protiv države vjerojatno će biti potrebno raditi kroz sustav udruge, ali taj dio ne planiram rješavati na svoju ruku dok odvjetnici sve ne sastave. Kako god – mogu reći da napokon osjećam olakšanje jer je i ovo krenulo svojim putem i više ne može biti zaustavljeno. Vi se i dalje možete prijavljivati mailom dok ne dobijem suprotan signal pravnika, iako je broj prijava već sada oko 1700. Kada nitko ne bi otpao, bila bi to najveća tužba u RH i jedna od najvećih u EU.

Isto tako, grupa je bila i u medijima i pokazali smo da ne planiramo ostati na Facebooku, unatoč svima onima koji su za to prozivali. Nastavit ćemo baviti se konkretnom temom i ne skretati s nje i postupati po uputama vas većine. Zadnjih dana ostali moderatori napokon dobivaju više upita pa sam ja puno slobodniji nego prije tjedan dana (kada sam dobivao preko 95 % svega). Za grupu od 140 000 ljudi moramo priznati da sustav funckionira odlično, pritužbi imamo čak triput manje nego prije onog skoka tjedan dana unazad, a s obzirom na puno pohvala nastavit ćemo zasad ovako i dalje i paziti da ne uznemiravamo i one pasivne članove (kojih je 99 %)”, napisao je Tomislav Pilkić, administator grupe, u nedjelju 30. kolovoza na FB stranici Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite.

I prof. dr. Barić upozorava da Stožer ne poštuje načelo razmjernosti

A sudeći prema nedavnom javnom istupu čelnice riječke katedre za ustavno pravo, profesorice dr. sc. Sanje Barić, oni koji namjeravaju kolektivno tužiti Republiku Hrvatsku zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda od strane Stožera, imaju poprilične izglede da tu tužbu i dobiju!

Ustavnopravna stručnjakinja prof. dr. sc. Sanja Barić oglasila se, podsjetimo, prije nekoliko dana na Facebooku oko mjera za suzbijanje pandemije koje donosi Stožer:

”Govorimo tako, mi neki dosadni ustavni pravnici, o problematičnom djelovanju Stožera (od pravne osnove preko nadzora do konkretnog sadržaja)… pa sada kada se događa da izlazimo iz područja za koje su neki smatrali da je kritizirano zbog navodne političke pristranosti (izbori, mise, rad trgovina nedjeljom itd.)…sada bi valjda konačno mogli uistinu doživjeti naše priče o vrlo ozbiljnim implikacijama nepoštivanja ustavnopravnog načela razmjernosti (proporcionalnosti).

Riječ je, naravno, o zatvaranju teretana i fitness centara.

Bez ulaženja u detalje, opet ponavljam da svaka pojedinačna mjera mora biti:

– propisana zakonom (ili na zakonskoj osnovi utemeljena – hajd’mo reći da donekle jest, premda i dalje imam ozbiljne probleme s ograničavanjem ljudskih prava izvan 2/3 većinom saborskih zastupnika propisanog zakonskog okvira i bez jasnog mehanizma demokratske i sudske kontrole);

– služiti legitimnoj svrsi (to jest – zaštita javnog zdravlja);

– biti odgovarajuća za postizanje gore navedene legitimne svrhe (vrlo upitno za ovu zabranu, bez osobitih dokaza o tome što se smatra žarištem, koji to broj ljudi, gdje itd.);

– razmjerna u svakom pojedinačnom slučaju (vrlo vrlo vrlo upitno budući da je zabrana generalna i bezuvjetna za cijelu županiju).

Nemojmo se gledati preko nišana i s nepovjerenjem, svaka struka zna svoje. Poslušajmo, za promjenu, i pravnike”, napisala je dr. sc. Sanja Barić.

Nakon što su mnogi mediji prenijeli ovo upozorenje profesorice ustavnog prava, Stožer je odjednom ukinuo mjeru zabrana rada teretana?!

Pilkić: Stožer pred izbore sam sebi skakao u usta

No, i profesorica Barić, ali i osnivači vrlo brzo rastuće FB grzupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’, upozoravali su i na neke druge odluke Stožera koje su bile, u najmanju ruku, ustavno- pravno dvojbene.

”Mi tvrdimo da ponašanje Stožera od prvih dana nije u skladu ni s Ustavom i zakonima, niti sa zdravim razumom, kojega se nisu pridržavali cijelo vrijeme. Konkretno, ono što im najviše zamjeramo jest karantena u trećem mjesecu koju su uveli – potpuna blokada države i posljedice koje će to imati sljedećih mjeseci. Mi trebamo imati na umu da postoje određeni zakonski propisi – Ustav i zakoni. Svi oni dozvoljavaju rad Nacionalnom stožeru, to je Zakon o sustavu civilne zaštite, ali u tom Zakonu sve jasno piše, naslanja se na Ustav koji traži srazmjernost odluka.

Svaka odluka koju donosi Stožer mora imati neku mjeru – srazmjernost i ne smije se dogoditi da Stožer donosi mjere koje u jednom slučaju se ponašaju na jedan način, a u drugom slučaju na drugi način. Mi možemo ići kroz 50 odluka Stožera, doslovno otvorimo Zakon, na internetu je sve dostupno, analizirati jednu po jednu. Koju god odluku Stožera da uzmemo, nijedna nije imala nikakvu proporciju”, ustvrdio je Pilkić gostujući nedavno u RTL Direktu.

”Stožer je dijametralno suprotne odluke donosio u trećem, petom i sada sedmom mjesecu, unatoč istim ili sličnim brojkama oboljelih, a gdje opet nestaje uvjet srazmjernosti zbog nejednakog postupanja. Situacija gdje se pred izbore uvodi samoizolacija za građane iz BiH i Srbije, a koji dan pred glasovanje poništava, i to samo za BiH (unatoč i dalje sličnoj situaciji u usporedbi sa Srbijom) najbolji je primjer zloupotrebe članka 16. i iskrivljavanja njegova značenja. Sjetimo se pokušaja praćenja mobitela svih građana RH prije nekoliko mjeseci. Primjera je još barem 15-ak.

Naglasak u tužbi će biti na utvrđivanju da samo postupanje Stožera nije bilo srazmjerno i potpuno u skladu s člancima na koje se pozivaju, uz površno doticanje i Ustava. Ako Ustavni sud u međuvremenu ocijeni djelovanje Stožera neustavnim, to će kroz koji mjesec biti dodatni poticaj ovoj tužbi i dugoročno bi sve trebalo biti zaključeno pozitivno”, naveo je pak, administrator grupe Tomislav Pilkić u ranijoj objavi na Facebook stranici Tražimo ukidanje nacionalnog stožera civilne zaštite, koja je od 24 srpnja (kada je osnovana), do danas prikupila više od 144.000 članova!

FOTO: Screenshot videosnimki; preslika FB stranice Sanja Barić