PROSVJED 2do12: Dvije i pol tisuće ugostitelja u Zagrebu zatvorilo lokale; posao će izgubiti 30.000 ljudi! PROSVJED 2do12: Dvije i pol tisuće ugostitelja u Zagrebu zatvorilo lokale; posao će izgubiti 30.000 ljudi!
TweetEmailPrint Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da ugostitelji prosvjeduju jer im je promet pao za više od 50 posto te da je pred... PROSVJED 2do12: Dvije i pol tisuće ugostitelja u Zagrebu zatvorilo lokale; posao će izgubiti 30.000 ljudi!


Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da ugostitelji prosvjeduju jer im je promet pao za više od 50 posto te da je pred njima sedam “krvavih” mjeseci, a ispunjenje zahtjeva upućenih Vladi olakšalo bi im prezimljavanje bez zatvaranja i otpuštanja. Više puta ponovivši da se država može zadužiti a ugostitelji ne, ustvrdio je da su banke zatvorile vrata ugostiteljskim objektima! Ugostitelji, naveo je, od Vlade traže smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka iduće godine, te potpore kroz kredite za likvidnost i za investicije u aranžmanima Hamag-Bicroa

Dvije minute prije podneva započela je akcija “2 do12” održana danas (četvrtak 8. listopada) u organizaciji Nezavisne udruge ugostitelja (Zagreb), uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika. Tijekom njena jednosatnog trajanja bili su zatvoreni mnogi lokali, prema procjenama organizatora, njih oko dvije i pol tisuće.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je na konferenciji za novinare da ugostitelji prosvjeduju jer im je promet pao za više od 50 posto, te da je pred njima sedam “krvavih” mjeseci, a ispunjenje zahtjeva upućenih Vladi olakšalo bi im prezimljavanje bez zatvaranja i otpuštanja.

Ugostitelji, naveo je, od Vlade traže smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka iduće godine, te potpore kroz kredite za likvidnost i za investicije u aranžmanima Hamag-Bicroa. Rekao je da su ugostiteljima neophodni ti krediti, u ukupnom iznosu od tri do četiri milijarde kuna. Bez toga, tvrdi Medak, 30 tisuća radnika izgubit će posao.

“Uspostavili smo dijalog sa Stožerom, radimo na tome da svaki objekt posebno provodi epidemiološke mjere, no prije svega ovim mirnim prosvjedom želimo upozoriti Vladu da ne bude promatrač kao neke prethodne vlade”, istaknuo je Medak. Dodao je da se aktualna Vlada pokazala agilnom do sada i zahvalio joj je na tome.

“No sada bez kvalitetnih obrtnih sredstava nećemo preživjeti”, upozorio je, dodavši da ugostitelji ne mogu ispunjavati sve obveze jer nemaju zalihe novca. “Nama treba 3,8 radnika da bi bruto proizveli milijun kuna godišnje, dok u maloprodaji za to treba 0,8 radnika”, ističe Medak obrazloživši i zašto traže manji PDV. Navodi primjer austrijskog poslodavca kod kojeg radnik uz trošak od (preračunato) 16.500 kuna, dobije 13.500, a u Hrvatskoj 8500 kuna.

Više puta ponovivši da se država može zadužiti a ugostitelji ne, ustvrdio je da su banke zatvorile vrata ugostiteljskim objektima. “Ugostiteljima su smanjeni kapaciteti preko 40 posto, uvedeni su im nove mjere i standardi poslovanja”, rekao je Medak. Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas rekao je da UGP podržava sve obrtnike, poduzetnike, ali i sve hrvatske građane.

“Gospodo u Vladi, pustite nas da prodišemo, smanjite poreze i nebulozne namete, to više ne možemo pratiti. Smanjite PDV i u konačnici i vi ćete više zaraditi”, kazao je Bujas.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a

Komentari