PROSVJEDNICI ISPRED SUDA: “Suci sude U KORIST JAČIH I BOGATIJIH, zato nam je pravosuđe na svjetskom dnu!” PROSVJEDNICI ISPRED SUDA: “Suci sude U KORIST JAČIH I BOGATIJIH, zato nam je pravosuđe na svjetskom dnu!”
”Počinjemo štrajk glađu, jer nam druge zakonite opcije nisu preostale i jer je ovo bitka na samo za nas nekoliko, nego i za opstanak Hrvatske jer... PROSVJEDNICI ISPRED SUDA: “Suci sude U KORIST JAČIH I BOGATIJIH, zato nam je pravosuđe na svjetskom dnu!”

”Počinjemo štrajk glađu, jer nam druge zakonite opcije nisu preostale i jer je ovo bitka na samo za nas nekoliko, nego i za opstanak Hrvatske jer je NEPRAVDA glavni razlog masovnog bijega  iz RH”, ističu organizatori prosvjeda ispred suda u Selskoj te podsjećaju da je hrvatsko pravosuđe na skandaloznom 120. mjestu od 140 ocijenjenih zemalja svijeta!

Ispred Općinskog kaznenog suda u Zagrebu danas je održan prosvjed članova Udruge za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa Veronika Vere pod nazivom ‘Tko je ubio pravdu?’

”Razlog prosvjeda je činjenica da neki suci toga suda sude nezakonito odnosno isključivo u korist jačih i bogatijih, zbog čega je naše pravosuđe na samom svjetskome dnu, odnosno na 120. mjestu od 140 zemalja svijeta. Počinjemo štrajk glađu, jer nam druge zakonite opcije nisu preostale i jer je ovo bitka na samo za nas nekoliko, nego i za opstanak Hrvatske jer je NEPRAVDA glavni razlog masovnog bijega mladih i svih ostalih iz RH”, ističu organizatori današnjeg prosvjeda.

Podsjetili su novinare na nedavnu presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Narodni list iz Zadra protiv RH, u kojem je presuđeno protiv Republike Hrvatske, s obrazloženjem da se rad sudaca – kao i svih drugih – može i smije argumentirano kritizirati.

Hrvatski sudovi, kako navode prosvjednici, najčešće presuđuju u korist sudaca – odnosno tako da onaj tko je kritički progovorio o nekoj presudi, sucu, ili o sudačkom tijelu (makar i bez imenovanja bilo koga!), mora isplatiti visoku novčanu naknadu za ‘duševne boli’ suca koji ih je tužio.

Europski sud: Hrvatski sudovi krše povelju o ljudskim pravima

Prosvjednici su podsjetili da je 8. studenog ove godine, Europski sud za ljudska prava (ESLJP) iz Strasbourga donio presudu koja pisanje medija o sucima tretira na potpuno suprotan način. ESLJP je presudio da Hrvatska mora platiti odštetu od 6 tisuća eura, odnosno 50 tisuća kuna, nakladniku zadarskog Narodnog lista i to jer je ovaj medij bio osuđen na hrvatskom sudu zbog teksta u kojemu je žestoko kritizirao jednog suca.
Europski sud za ljudska prava je presudio kako je Hrvatska u slučaju Narodni list D.D. protiv Republike Hrvatske prekršila članak 10 Europske povelje o ljudskim pravima, koji se odnosi pravo na slobodu izražavanja i informiranja.

Tjednik Narodni list objavio je tekst u kojemu je kritizirao hrvatskog suca jer je išao na jednu proslavu, argumentirajući da to predstavlja sukob interesa. Zbog toga je taj sudac tužio Narodni list i na hrvatskim sudovima pobijedio, te dobio novčanu odštetu.

No, Europski sud za ljudska prava u svojoj presudi ističe da pojedincima ne smije biti zabranjeno kritizirati pravosudni sustav, te da se izuzeci od toga isključivo odnose na “duboko štetne i neutemeljene napade”.

“Članak je pokrivao temu od javnog interesa, a to je funkcioniranje pravosuđa, i iako je bio zajedljiv nije bio uvredljiv. Način na koji je članak bio napisan nije nekompatibilan s pravom na slobodu izražavanja po Povelji o ljudskim pravima. Odšteta koja je dosuđena je pretjerana i može po mišljenju Europskog suda za ljudska prava dovesti do obeshrabrivanja javne rasprave o stvarima od javnog interesa”, navodi se u priopćenju ESLJP-a.

Na Europskom sudu šokirani visokim odštetama za duševne boli

Europski sud je u svojoj presudi kritizirao i hrvatske sudove koji su prihvatljivu kritiku jednog suca protumačili kao “uvredljive vrijednosne sudove”, a da uopće nisu provjerili jesu li ti vrijednosni sudovi činjenično utemeljeni. ESLJP je čak naglasio da je posve u redu koristiti zajedljiv ton pisanja kada je riječ o pisanju o sucima, te se obrušio i na odštetu koja je sucu presuđena, ustvrdivši da ona iznosi dvije trećine iznosa koji hrvatski sudovi u prosjeku dosuđuju kada je riječ o duševnoj boli izazvanoj nepravednom smrću člana obitelji.

Europski sud prozvao hrvatske sudove što im skoro isto vrijedi duševna bol suca i nepravedna smrt člana obitelji

Europski sud za ljudska prava je smatrao skandaloznim da odšteta koju na hrvatskom sudu u prosjeku dobijete kad vam netko skrivi smrt člana obitelji ne može biti tek za jednu trećinu veća od odštete za duševnu bol suca o kojemu je neki medij napisao zajedljiv tekst u kojemu se propituje je li taj sudac u sukobu interesa zbog svojih postupaka.

Ne  može se za nepravednu smrt člana obitelji dosuđivati prosječno 75 tisuća kuna, a za duševnu bol suca 50 tisuća kuna! Time Europski sud neizravno upozorava na posve izvrnuti sustav vrijednosti koji vlada u hrvatskom pravosuđu, podsjećaju Drago Raspudić, Tihana Tomas i
Ante Vranković iz udruge Veronika Vere, te Nike Pompe iz udruge Antikorupcija

FOTO: Udruga za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa Veronika Vere

Komentari