RAZLOZI SUICIDA: Veće privilegije imaju oni koji su bili protiv Hrvatske od onih koji su prolijevali krv RAZLOZI SUICIDA: Veće privilegije imaju oni koji su bili protiv Hrvatske od onih koji su prolijevali krv
U VUKOVARU U PONEDJELJAK PRETPREMIJERA FILMA '3069' O SAMOUBOJSTVIMA HRVATSKIH BRANITELJA:

RAZLOZI SUICIDA: Veće privilegije imaju oni koji su bili protiv Hrvatske od onih koji su prolijevali krv

HrvatskaIzdvojeno 18. rujna 2019. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Najvažnija je poruka članova obitelji koje su ostavili njihovi najbliži, a ona glasi: Nemojte ni razmišljati o samoubojstvu, to nije rješenje. Imamo svoju... RAZLOZI SUICIDA: Veće privilegije imaju oni koji su bili protiv Hrvatske od onih koji su prolijevali krv


”Najvažnija je poruka članova obitelji koje su ostavili njihovi najbliži, a ona glasi: Nemojte ni razmišljati o samoubojstvu, to nije rješenje. Imamo svoju državu za koju ste se iskreno i srcem borili, napravite sve da bude bolja. S onoga svijeta ništa ne možete napraviti”, istaknuo je Sedlar te dodao da su najčešći razlozi samoubojstava hrvatskih branitelja nerazumijevanje i tretman okoline, te nezadovoljstvo političkom situacijom u Hrvatskoj

Potresni dokumentarni film Jakova Sedlara3069‘, koji se bavi samoubojstvima hrvatskih branitelja – ratnika, po prvi puta će javno biti prikazan u ponedjeljak 23. rujna u Vukovaru, u sklopu svečane akademije povodom obljetnice ustrojavanja 204. vukovarske brigade, te kao dio Festivala domoljubnog filma ‘Gordan Lederer’.

“Unatoč velikom iskustvu, a snimio sam do sada preko 80 filmova, nikada mi nije bilo toliko teško snimiti neki film kao ovaj. Bilo je lakše doći do ljudi, nego do njihovih priča. Kada govori brat o tome kako se ubio njegov brat, kada govori kćer ili supruga o tome kako se ubio otac ili suprug ili kada govori majka kojoj su se dva sina ubila, možete misliti koliko je njima teško pričati. No, vjerujte da je nama bilo još teže slušati i snimati. Osam sudbina snimljenih u ovom filmu prikazat će dovoljno jasno o čemu se radi. Žao mi što se u Hrvatskoj o ovome ne govori dovoljno, a mišljenja sam kako društvo nije napravilo dovoljno za ovu skupinu – koja je izlaz potražila dižući ruku na sebe“ , istaknuo je Jakov Sedlar, nedavno u Zagrebu.

Dodao je da film traje 60 minuta, te da se dvije godine intenzivno bavio tom temom.

Prvo prikazivanje filma bit će 23. rujna u vukovarskom Hrvatskom domu (početak u 12:15 sati), potom u u Rijeci 24. rujna u Dvorani Euroherc (početak u 20 sati), pa u Zagrebu 25. rujna u Studentskom centru (početak u 19 sati) te, a u Splitu 26. rujna u Dvorani nadbiskupskog sjemeništa (početak u 19 sati).

U listopadu film gostuje u Kanadi (3. listopada Vancouver, Hrvatski dom) te u dva grada američke savezne države Kalifornije (5. listopada San Jose, Croatian Catholic Mission Hall i  6. listopada Los Angeles).

Tijekom predstavljanja filma, u Domu specijalne policije u Zagrebu, Jakov Sedlar zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja na značajnoj pomoći i ministru Medvedu koji, kako je istaknuo, doista puno čini za hrvatske branitelje.

“Bio sam osobno prisutan kada su ga zvali  oni koji su htjeli napraviti suicid i vidio sam što je taj čovjek učinio da ne dignu ruku na sebe“ rekao je Sedlar, koji je zahvalio svima onima koji svjedoče u filmu o svojim osobnim i tragedijama u obitelji.

”Trebalo je puno hrabrosti za to i na svakoj premijeri pa tako i ovoj u Vukovaru zahvalit ću im. Također zahvaljujem gospođi Zorici Gregurić koja je prva podržala ovaj projekt osobno i kao predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara jer je razumjela važnost teme te da ne smijemo zaboraviti one koji su najbolji dio sebe dali za Hrvatsku“, zaključio je redatelj.

Film “3069“ osim što otvara javnosti tabu temu suicida, nosi poruku i apel hrvatskim braniteljima: “Ne dižite ruku na sebe, živite unatoč tomu koliko je izabrani put težak, jer niste sami.”

O toj poruci, redatelj je govorio i nedavno u razgovoru za portal Kamenjar.com.

”Nije moguće ostati hladan kada je u pitanju ova tema… Suicid je napravilo više od „polovice“ broja poginulih branitelja u Domovinskom obrambenom ratu, što je katastrofa. Zanimali su me razlozi te tragedije i odatle je došla ideja. Najvažnije što se može naučiti jest poruka članova koje su ostavili njihovi najbliži, a ona glasi: Nemojte ni razmišljati o samoubojstvu, to nije rješenje. Imamo svoju državu za koju ste se iskreno i srcem borili, napravite sve da bude bolja. S onoga svijeta ništa ne možete napraviti”, istaknuo je poznati redatelj te naglasio da su najčešći razlozi samoubojstava hrvatskih branitelja nerazumijevanje i tretman okoline, te nezadovoljstvo političkom situacijom u kojoj veće privilegije imaju oni koji su napravili sve da ne dođe do neovisne Hrvatske od onih koji su za nju prolijevali krv.

”Ima i samoubojstava kojima je razlog materijalna situacija, jer branitelji ni u kom slučaju nisu privilegirani, dapače, obrnuto je”, napominje Sedlar.
Na pitanje kako bi se, prema mišljenju sugovornika u njegovu filmu, mogli spriječiti daljnji suicidi branitelja, Sedlar je odgovorio da je  najvažnije aktivirati državne institucije da pomognu.

”Ohrabruju inicijative ministra Tome Medveda, i njegove ekipe suradnika koji rade sve da bi se pomoglo ugroženim braniteljima”, kazao je Jakov Sedlar, u razgovoru s Mladenom Pavkovićem.

FOTO: Screenshot videosnimke s YouTube-a

Komentari