REFORMA KOJA TO NIJE: Oni koji će imati hrabrosti provesti istinske reforme, zlatnim će slovima biti upisani u povijest RH REFORMA KOJA TO NIJE: Oni koji će imati hrabrosti provesti istinske reforme, zlatnim će slovima biti upisani u povijest RH
TweetEmailPrint Jurčić je upozorio i da se u poreznoj reformi ne spominje industrijska politika i kako ukloniti prepreke te što treba učiniti da se,... REFORMA KOJA TO NIJE: Oni koji će imati hrabrosti provesti istinske reforme, zlatnim će slovima biti upisani u povijest RH


Jurčić je upozorio i da se u poreznoj reformi ne spominje industrijska politika i kako ukloniti prepreke te što treba učiniti da se, primjerice, u Hrvatskoj poveća proizvodnja mlijeka i mesa koja sada ne zadovoljava ni naše potrebe

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić ocijenio je u srijedu kako Hrvatskoj trebaju suštinske reforme koje Vlada treba imati hrabrosti provesti, a jedna od njih je uvođenje poreza na nekretnine, te najavio da njegova stranka neće podržati Vladin prijedlog porezne reforme, ali istaknuo da im cilj nije rušenje Vlade.

Na Vladinu poreznu politiku, na konferenciji za novinare, kritički su se osvrnuli ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić i pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić koji su suglasni da se “redistribucijom dohotka ne može ništa ozbiljno postići”.

Jurčić je upozorio i da se u poreznoj reformi ne spominje industrijska politika i kako ukloniti prepreke te što treba učiniti da se, primjerice, u Hrvatskoj poveća proizvodnja mlijeka i mesa koja sada ne zadovoljava ni naše potrebe.

Bandić je rekao kako ga Vladin pristup poreznoj reformi podsjeća na ‘domobranski mentalitet’ s kratkoračnim mjerama dok Hrvatska, vjeruje, treba suštinske reforme za što je pak potrebna stabilna Vlada, pa je zato i podupire.

“Ljudi koji će u Hrvatskoj imaju hrabrosti, smionosti i odvažnosti i koji će angažirati one koji mogu provesti suštinske reforme bit će upisani zlatnim slovima u povijesti Republike Hrvatske”, vjeruje Bandić.

Zagrebački gradonačelnik objasnio je kako njegova stranka “nije sazvala presicu da bi kukali koliko je Grad Zagreb izgubio novca u proteklih deset godina zbog prošlih poreznih reforma”, već zbog “vapaja odgovornima”, a sebe osobno smatra odgovornim “jer je 18 i pol godina na čelu grada koji predstavlja 40 posto ove zemlje”.

Bandić je pozvao na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koju je potpisala i hrvatska Vlada u kojoj, među ostalim, stoji da bi “prihodi jedinica lokalne samouprave trebali biti razmjerni njihovim ovlastima”. Smatra da se time dovodimo u diskrepanciju što nije dobro, ali i “duboko vjeruje kako će Zagreb to preživjeti”.

Smatra kako “na zelenu granu nećemo stići s redistribucijom poreznih stopa i ‘prelijevanjem iz šupljega u prazno’ zadanoga kolača koji se zove nacionalni dohodak”. Bandić je istaknuo i kako se “kao istinski socijaldemokrat koji živi socijaldemokraciju pita gdje je tu solidarnost s onima koji nemaju, ali ni oni koji imaju više neće dobiti bitno više što njima i nije važno”.

Bandić je siguran da takav Vladin prijedlog porezne reforme Stranka rada i solidanosti ne može podržati u Hrvatskome saboru. Istaknuo je kako cilj njegove stranke nije rušenje Vlade, već im je cilj raditi bolje kako bi se provele suštinske reforme i promjene koje će donijeti bolji život ljudima. Ova porezna reforma, ocijenio je, nije na tom tragu i to treba jasno reći.

Bandić je rekao kako očekuje da će se uvesti porez na nekretnine i postavio pitanje – “čega se mi to bojimo i zašto dvije godine odgađamo uvođenje poreza na nekretnine, jer bogate treba stimulirati da daju više, jer su od ove zajednice i više uzeli i u njoj se obogatili”.

Za njega je smanjivanje poreza na promet nekretninana s četiri posto na tri posto “domobranski pristup stvarima, a pitanje je i što je s mladima i prvom nekretninom”.

Spomenuo je i stajalište Andrije Štampara o javnom zdravlju da “njegov problem, kada je u pitanju liječenje, nisu oni koji imaju, nego oni koji nemaju i o njima treba voditi računa”.

Koalicijskim partnerima i premijeru poručio je da njegova “stranka neće odustati od ove vlade jer nemamo bolju”, a na pitanje očekuje li spremnost na kompromis, Bandić je odgovorio kako je “premijer normalan čovjek koji voli ovu zemlju kao i on i u interesu im je da nešto naprave za ovaj grad i ovu zemlju”.

Komentari