Rekonstrukcija rotora platit će se iz EU fondova, većina prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Bandića Rekonstrukcija rotora platit će se iz EU fondova, većina prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Bandića
Od 321 milijun kuna, 85 posto ili 273 milijuna kuna sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48 milijuna kuna iz državnog proračuna. Razliku... Rekonstrukcija rotora platit će se iz EU fondova, većina prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Bandića

Od 321 milijun kuna, 85 posto ili 273 milijuna kuna sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48 milijuna kuna iz državnog proračuna. Razliku od 321 do 331,6 milijuna kuna pokrit će Grad Zagreb. Prema ugovoru, Grad ima pravo i na predujam koji ne može biti veći od 128,3 milijuna kuna

Rekonstrukcija remetinečkog rotora sufinancirat će se iz EU fondova s gotovo 273 milijuna kuna od 331,6 milijuna, koliki su troškovi projekta, prihvatili su to jednoglasno jučer na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

Od 321 milijun kuna, 85 posto ili 273 milijuna kuna sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48 milijuna kuna iz državnog proračuna. Razliku od 321 do 331,6 milijuna kuna pokrit će Grad Zagreb.

Prema ugovoru, Grad ima pravo i na predujam koji ne može biti veći od 128,3 milijuna kuna, to jest 40 posto odobrenih financijskih sredstava, s tim da prvu ratu od 48 milijuna kuna može potraživati nakon potpisivanja ugovora.

Planirano razdoblje provedbe projekta je od travnja 2019. do studenoga 2020., prihvatljivi troškovi su od 1. siječnja 2014.

Grad Zagreb ugovor će sklopiti s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je 6. ožujka, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, ograničeni poziv za sufinanciranje rekonstrukcije raskrižja Jadranske avenije i Dubrovačke avenije – rotor Remetinec.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici većinom glasova prihvatili izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića u drugoj polovici 2018. uz kritike oporbe da ponavlja to jest prikazuje nesustavno upravljanje Gradom, a dio njih zamjerio mu je i to što nije bio prisutan dok se raspravljalo o tom političkom dokumentu.

Za izvješće radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018.  glasalo je 25 gradskih zastupnika, dok je njih 14 bilo protiv.

Saša Molan u ime Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez ustvrdio je da izvješće ponavlja to jest prikazuje nesustavno upravljanje Gradom. “Nema pomaka vezano za imovinu, upravljanje, ostvarivanje većih prihoda, kontrole proračunskih rashoda…”, kazao je Molan.

Ustvrdio je i da za novce koje su građani uplatili u proračun kroz razne obveze ili namete, jednostavno nema rezultata koje zaslužuju.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka) kritizirao je “puzajuću privatizaciju komunalnih usluga” i “poslovne odluke koje nisu u skladu s javnim interesima u Zagrebu”.

Pritom se osvrnuo na to što je novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu omogućeno Skupštini, unatoč protivljenju oporbe, da javnu rasvjetu proglasi komunalnom djelatnošću tako da novi natječaj ne mora ići na Skupštinu, već da kroz proceduru javne nabave ide kroz Gradsku upravu.

Istaknuo je da je na provedenoj javnoj nabavi odabrana ponuda tvrtke “Elicom” koja je te poslove i dotad obavljala, i to za iznos 36 milijuna kuna te je podsjetio da je od listopada 2016. do listopada 2017. taj posao radila za 32,5 milijuna kuna.

“Žao mi je što Grad ide u smjeru da neka privatna poduzeća dobivaju ove poslove. Na kraju će to i više koštati građane”, naglasio je Tomašević koji smatra da to treba raditi gradsko poduzeće.

U ime Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Matej Mišić kazao je da je jedino pozitivno to što je izvješće podneseno na vrijeme. Zamjerio je gradonačelniku što nije prisutan dok se raspravlja o tom političkom dokumentu i što mu, dodao je, nije dovoljno stalo do toga što zastupnici imaju reći.

“Tim postupkom pokazao je što misli i koliko ne poštuje zastupnike i Skupštinu”, ustvrdio je Mišić.

Renato Petek (Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) kazao je da je dobio informaciju da je gradonačelnik na utakmici kvalifikacija za europsko nogometno prvenstvo između Hrvatske i Azerbajdžana te je zatražio da se izvješće povuče i stavi idući mjesec na dnevni red Skupštine.

Od zamjenice gradonačelnika Olivere Majić koja je predstavljala izvješće zatražio je da to potvrdi, na što mu je ona odgovorila da gradonačelnik obavlja veoma važnu službenu obavezu koja je u njegovoj gradonačelničkoj ingerenciji.

Komentari