SAMO TRČI I PIŠE: Murakami ne želi alternativnog Nobela, ni medijsku pozornost SAMO TRČI I PIŠE: Murakami ne želi alternativnog Nobela, ni medijsku pozornost
Oni koji čitaju Murakamija, nisu iznenađeni ovom viješću. Sam pisac je u svom autobiografskom djelu: ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’, čitateljima objasnio... SAMO TRČI I PIŠE: Murakami ne želi alternativnog Nobela, ni medijsku pozornost

Oni koji čitaju Murakamija, nisu iznenađeni ovom viješću. Sam pisac je u svom autobiografskom djelu: ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’, čitateljima objasnio da je pisanje za njega vrlo ozbiljan i zahtjevan posao, posao kojega ne bi mogao raditi da nije maksimalno usredotočen i u dobroj tjelesnoj i mentalnoj kondiciji

Jedan od najpoznatijih i najčitanijih živućih književnika na svijetu, onaj kojega se već godinama spominje kao kandidata za Nobelovu nagradu za književnost –  japanski pisac Haruki Murakami zatražio je da se povuče njegova nominacija za alternativnu Nobelovu nagradu za književnost, koja je ove godine otkazana zbog zbog seksualnog skandala, rekavši da se želi usredotočiti na pisanje.

Murakami je izrazio zahvalnost za nominaciju za alternativnu nagradu, ali je rekao da se »želi usredotočiti na pisanje, daleko od medijske pozornosti«, napisali su organizatori Nove akademijine nagrade za književnost objavivši vijest o njegovu povlačenju na Facebooku.

Oni koji čitaju Murakamija, nisu iznenađeni ovom viješću. Sam pisac je u svom autobiografskom djelu: ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’, čitateljima objasnio da je pisanje za njega vrlo težak i zahtjevan posao, kojega ne bi mogao raditi da nije maksimalno usredotočen i u dobroj tjelesnoj i mentalnoj kondiciji. Čak štoviše, pisac je objasnio da redovito i puno trči, da bi mogao pisati.

Inače, alternativnu nagradu pokrenulo je nekoliko pripadnika švedske kulturne scene nakon što je ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost otkazana zbog seksualnoga skandala u Švedskoj akademiji, niza ostavki koje su nakon toga uslijedile i gubitka povjerenja u tu instituciju.

Uz Murakamija za alternativnu nagradu nominirani su britanski autor Neil Gaiman, Maryse Conde podrijetlom s Guadalupea i Kim Thuy podrijetlom iz Vijetnama.

Svi su »izrazili oduševljenje zbog nominacija«, dodali su organizatori u priopćenju. Pobjednik će biti objavljen u listopadu.

Komentari