Silom bi cijepili Hrvate, iako i danas neki, nakon cjepiva iz 2010., hodaju na štakama?! Silom bi cijepili Hrvate, iako i danas neki, nakon cjepiva iz 2010., hodaju na štakama?!
TweetEmailPrint ”Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je o tome kako građane natjerati da se cijepe. Oni koji se budu protivili mogli bi postati građani... Silom bi cijepili Hrvate, iako i danas neki, nakon cjepiva iz 2010., hodaju na štakama?!


”Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je o tome kako građane natjerati da se cijepe. Oni koji se budu protivili mogli bi postati građani s manjim pravima. Nećeš cjepivo? Ok, onda ostaješ kod kuće na 30 posto plaće…”, najavljuje tjednik Express, a prenosi 24sata. U komentarima ispod teksta mnogi su iskazali gnjev i ogorčenje: ‘Ne postoji taj koji će me natjerati da se cijepim’. ‘Ako do toga dođe – moglo bi biti svega’. ‘Nabijte si ga u rit, nismo se rodili da bi vama bili pokusni kunići’.’Otkud vam pravo da prisiljavate ljude na ovakav ili onakav način da se cijepe?!’ ‘Sramotno, jadno i žalosno’, samo su neki od komentara čitatelja

Unatoč činjenici da je novo cjepivo, sudeći prema informacijama koje su prenijeli glavni mediji, rađeno u popriličnoj žurbi, da nije posve učinkovito (govori se o 70 postotnoj djelotvornosti) te da nisu još dovoljno dobro ispitane sve moguće nuspojave…, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko dana najavili su mogućnost da će cijepljenje protiv Covid-19 u Hrvatskoj biti obavezno?!

Nisu to nedvosmisleno tvrdili, već su svojim izjavama, kako se čini, ispipavali teren, odnosno ‘puštali balone’ ne bi li vidjeli kakva će biti reakcija građana.

A budući da je izostala bura negodovanja (barem ju u glavnim medijima nismo mogli zamijetiti), u javnost sada cure nove informacije o tome na koji način nas vladajuća oligarhija, prema svemu sudeći, planira prisiliti da se cijepimo.

Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je, piše 24 sata, o tome kako građane natjerati da se cijepe.

Kazne za one koji neće htjeti iglu

”Bit će to najveća logistička akcija u povijesti, a oni koji joj se budu protivili mogli bi postati građani s manjim pravima. Nećeš cjepivo? Ok, onda ostaješ kod kuće na 30 posto plaće…”, bombastično najavljuje tjednik Express, a prenosi 24sata.

Potom dodaju: ”Vijeće za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak je dotaknulo ne samo pitanje obaveznog cijepljenja građana protiv bolesti Covid-19, kad cjepivo jednom bude registrirano za široku primjenu, nego i potencijalne mjere kojima će građane na to “motivirati”.

Svima je jasno da će otpora cjepivu biti, i to ne malog. Spomenute su prve ideje koje treba razmotriti. Između ostalog, na repertoaru su bila neka nimalo bezazlena rješenja za one koji budu odbijali cjepivo. Postoji, primjerice, mogućnost udaljavanja s radnog mjesta zaposlenih u javnim i državnim službama koji odbijaju cjepivo, pri čemu bi zadržali posao, ali na njega ne bi smjeli dolaziti, i primali bi tek 30 posto plaće.

Za prvu ruku cjepiva će vjerojatno biti dovoljno samo za cijepljenje starijih građana i onih koji rade u rizičnim službama, no da bi se postigla dovoljna procijepljenost, injekciju bi trebalo dobiti barem 70 posto stanovništva.

Hrvatska ima oko tri milijuna punoljetnih građana, i bude li cjepivo do daljnjega zaobišlo djecu, maloljetne općenito, trebat će cijepiti više od dva milijuna ljudi…

Na raspolaganju su još neke opcije kako građane privoljeti na cijepljenje, ne nepoznate u povijesti. One koji se ne žele cijepiti ograničiti se može i zabranom upisa na fakultete, kao što već odavno necijepljena djeca ne bi smjela biti primljena u vrtić, odnosno školu. Na raspolaganju su i druga ograničenja, koja mogu biti uvedena i na lokalnim nivoima, ali i od samih poslodavaca.

‘Obavezno cijepljenje postaje pitanje državne sigurnosti’

Hoće li, i kakve odluke na kraju završiti na stolu, pokazat će vrijeme, no da bi vrijedile, morat će se filigranski riješiti sve ustavno-pravne dileme, pitanja sloboda i diskriminacije necijepljenih. Upravo zato, može se neslužbeno čuti, obavezno bi cijepljenje moglo postati pitanje državne sigurnosti, pa puno mjesta za pozivanja na neka druga prava u tom slučaju ne bi moglo biti.

Da je Vijeće za nacionalnu sigurnost otvorilo pitanje obaveznog cijepljenja, otkrio je u utorak predsjednik Zoran Milanović, dok je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović poručio kako će se pobrinuti da se procijepljenost od 70 posto i dogodi!”, piše, između ostaloga, tjednik Express, a prenosi 24 sata.

No, ni Milanović, ni Božinović, kao ni autori teksta koji najavljuje obavezno cijepljenje, nisu ni otvarali temu sigurnosti cjepiva, odnosno mogućih štetnih nuspojava cijepljenja, kao ni temu odgovornosti proizvođača cjepiva i države te pitanje odšteta onima koji eventualno budu imali zdravstvene posljedice nakon cijepljenja (tko će ljudima s nuspojavama platiti odštetu za moguće izgubljeno zdravlje?).

Nuspojave cijepljenja postale zabranjena tema

Zbog čega se taj vrlo važan dio problema niti ne spominje?

Možda zato jer je govoriti o nuspojavama postalo gotovo pa zabranjena tema; jer one koji o tome nešto javno zucnu, ‘misaona policija’ u zadnje vrijeme nerijetko pribija na stup srama. Na čelo im pri tom (bez obzira na argumente onih koji imaju bojazan od cjepiva i koji smatraju da nije u redu bilo koga prisiljavati na cijepljenje, sve dok nitko ne želi biti odgovoran za moguće nuspojave) – zalijepe etiketu na kojoj piše: ‘antivakser’. A to je danas, kako se čini, poprilično opasna stigma.

Zato, umjesto polemiziranja s rastućim totalitarnim tendencijama, pojedinci na društvenim mrežama radije dijele stare novinske tekstove objavljene u vrijeme kada se još smjelo i moglo izvještavali o zdravstvenim tegobama pojedinaca koji su se svojedobno cijepili protiv tzv. Svinjske gripe.

Tako i danas na društvenim mrežama cirkulira tekst Večernjeg lista iz rujna 2012. godine, čiji naslov glasi: ”Zbog cjepiva protiv svinjske gripe oni danas hodaju na štakama”.

Zbog velikog javnog interesa za ovu temu, ovdje prenosimo spomenuti tekst, kojega su potpisale novinarke Sonja Hoffman i Renata Rašović:

”Nakon što je potkraj srpnja Hrvatska agencija za lijekove izvijestila da je dvoje građana preminulo, a troje teško oboljelo od Guillian-Barreova sindroma (GBS), koji se pojavljuje kao nuspojava cjepiva protiv tzv. svinjske gripe, oboljeli, ali i obitelji umrlih, razmišljaju o zajedničkoj tužbi protiv proizvođača, tvrtke Novartis.

Riječ je o cjepivu kojim je u jeku pandemije od prosinca 2009. i u prvim mjesecima 2010. cijepljeno oko 20 tisuća Hrvata. Stoga brojka od pet žrtava, čini se, neće biti konačna. Novinari Večernjeg lista jučer su razgovarali s još jednom žrtvom, Vladom P. iz Zagreba koji je nakon cijepljenja preko noći postao 80-postotnim invalidom.

”S obzirom na to da zbog srčane bolesti spadam u rizičnu skupinu, te 2009. odlučio sam se u Domu zdravlje Trnje cijepiti protiv obične, ali i pandemijske gripe. Jutro nakon cijepljenja osjetio sam kako mi noge trnu, ali sam ipak otišao na posao. No, sutradan više nisam mogao stajati na nogama, niti sam mogao mokriti. Završio sam u Vinogradskoj gdje nisu mogli postaviti dijagnozu pa sam zatražio drugo mišljenje, od dr. Josipa Paladina. Tamo su mi napravili tri pretrage i postavili dijagnozu: GBS – prisjeća se Vlado P. (60), inače djelatnik HRT-a (u tekstu Večernjeg iz 2012. objavljena su puna imena i prezimena oboljelih – no budući da je prošlo dosta vremena od tada, identitet tih ljudi ćemo ovdje zaštititi – op. ur.)

Proizvođač se ogradio od eventualnih nuspojava?!

Nakon dvije i pol godine bolovanja, vratio se na posao, ali ne na isto radno mjesto jer je u međuvremenu postao teški invalid.

– Sve ovo vrijeme nisam razmišljao o tužbi protiv proizvođača jer sam dragovoljno pristao na cijepljenje. Međutim, nakon napisa u medijima, ponovno sam potražio taj formular o pristanku i vidio da sitnim slovima piše da sam “upoznat s nuspojavama”, a nisam bio. Sad ću se posvetiti tužbi – kaže V. P.

Te 2009. godine, naime, HZZO je raspisao natječaj za nabavu cjepiva, a pobijedio je Imunološki zavod koji je distribuirao Novartisovo cjepivo. Zanimljivo je da je, kako neslužbeno doznajemo, Novartis u ugovoru s Imunološkim zavodom potpisao i stavku kojom se ograđuje od eventualnih nuspojava na svoje cjepivo.

– Imunološki zavod želio je da se isto unese i u ugovor s HZZO-om, no mi smo to odbili – rekao je tadašnji direktor HZZO-a Tihomir Strizrep. Unatoč tome, tvrdi odvjetnik Josip Mađarić kojemu se javljaju oštećeni pacijenti, svi oni za narušeno zdravlje mogu tužiti i proizvođača i distributera, ali i liječnike koji su im u domovima zdravlja injektirali doze. Međutim…

– One koji se odluče na tužbu, zbog činjenice da je taj sindrom povezan i s respiratornim infekcijama, čeka duga i teška borba za dokazivanje odgovornosti – poručio je Mađarić.

Britanska agencija GBS povezala s pandemijskim cjepivom

Dr. Srećko Sladoljev, “zviždač” iz Imunološkog zavoda koji je u međuvremenu odlukom suda vraćen na posao, još je 2009. predvidio da će pacijenti koji su primili cjepivo sigurno oboljeti od GBS-a, autoimune bolest koja razara živčane završetke i paralizira mišiće. – Riječ je o bolesti koja se “prirodno” javlja na milijun slučajeva, pa su upravo niska pojavnost i prepoznatljiva etiologija ključne za prepoznavanje opasnosti od cjepiva u špricama. Britanska regulatorna agencija je 2010. povezala GBS s pandemijskim cjepivom. U Hrvatskoj je petero oboljelo od GBS-a, dvoje je umrlo. To je nekoliko stotina puta veća incidencija od “prirodne” – kaže dr. Sladoljev, dodajući da sve stradale, osim jedne osobe, povezuje pandemijsko cjepivo.

– Dvije nas stvari nepogrešivo usmjeravaju na povezanost cjepiva i GBS-a: “prirodni” GBS razvija se sporo, potrebna su mu desetljeća, smrtni ishod je neizbježan. GBS “uzrokovan cjepivima” razvija se naglo, potrebno je nekoliko mjeseci da se akutizira. GBS je rijetka bolest, podaci otprije nekoliko godina govorili su o jednom oboljelom na milijun ljudi. Ako među 10.000 cijepljenih već imate 5 oboljelih od GBS-a, postavljate si pitanje: što je tome uzrok? To je “proboj” od 500 puta u odnosu na normalnu statistiku. Što biste zaključili nego da je riječi o cjepivima? – kaže.

Gušte J. iz Vodica tijekom pandemije svinjske gripe odlučio je cijepiti se. Dva tjedna potom počeli su prvi zdravstveni problemi i dijagnosticiran mu je Guillain-Barreov sindrom. Uslijedili su sepsa, bolest jetre, tri upale pluća pa i pad u komu. Danas je 100-postotni invalid koji se kreće s pomoću štaka. Osječanka Đurđica R. nakon cijepljenja ostala je gotovo nepokretna, a odlučila je tužiti Imunološki zavod koji je uvezao cjepivo protiv svinjske gripe, kao i Novartis. Pravdu za majku Sofiju Nešić iz Velike Gorice, koja je nakon cijepljenja umrla, traži i njezina kći”, pisao je Večernji list u rujnu 2012. godine.


‘Ne postoji taj koji će me natjerati da se cijepim!’

I premda glavni mediji ne govore i ne pišu o tome da mnogi građani žestoko negoduju zbog mogućeg prisilnog cijepljenja (iz čega bi netko mogao pomisliti da je Hrvatima svejedno), veliko ogorčenje i bura negodovanja i ‘iz aviona’ se mogu primijetiti u komentarima čitatelja ostavljenim ispod tekstova koji najavljuju kazne za one koji odbiju primiti cjepivo.

Ovdje prenosimo dio komentara ispod teksta Nećeš cjepivo? Ok, onda ostaješ kod kuće na 30 posto plaće…”:

”Ma kakvih 30%… Odo na socijalu odmah od sutra. Nek’ ti onda mama puni proračun radom!”

”Problem je što demokracija već duže vrijeme ne živi u Republici Hrvatskoj”.

”Dnevna doza medijskog zastrasivanja”.

”Diktatura… ljudi trgnite se, sad ili nikad”.

”To ne bi smjela biti politička odluka, nego odluka kompetentnih stručnjaka.., koji imaju muda otvoreno reći svoje mišljenje.. Ali, takvima brane govoriti. Zašto?”

”Ne postoji taj koji će me natjerati da se cijepim”.

”Mislim da – ako do toga dođe – moglo bi biti svega”.

”Ovo je horor, kako nedovoljno testirano cjepivo može biti obavezno?”

”Neće me cijepit bez sile a na nju ću odgovoriti istom”.

”Odmah tužba protiv poslodavca. Ne može ti nitko govorit da se cijepiš, zakon je jasan”.

”Otkud vam pravo da prisiljavate ljude na ovakav ili onakav način da se cijepe?! Sramotno, jadno i žalosno”.

Nažalost, bojim se da će promijeniti Ustav. Rekao je Milanović… Samo treba uskladiti zakon prema našim odlukama i bit će sve u skladu”.

”Nećeš potpisati ODGOVORNOST za nuspojave od primjene netestiranog cjepiva? Otkaz, zbog rada protiv interesa građana koji su te izabrali!”

”To je ucjena. Ma tko to na svijetu može narediti da se moram cijepiti ako sam zdrav i ne osjećam se bolestan. Što ako se osoba razboli, ili mu organizam to ne prihvati pa ostane invalid? Što onda? Hoće li onda reći – umro je jer se nije htio cijepiti?”

”Nabijte si ga u rit, nismo se mi rodili da bi vama bili pokusni kunići!”, samo su neke od reakcija koje su čitatelji ostavili ispod gore citiranog teksta.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika 24sata.hr; preslika vecernji.hr

Komentari