Sveučilište: Zabrinjava što SILOBRČIĆ svojim POZIVIMA NA LINČ prlja i Odbor za etiku  Sveučilište: Zabrinjava što SILOBRČIĆ svojim POZIVIMA NA LINČ prlja i Odbor za etiku 
JAVNI LINČ PROVODI OSOBA KOJA BI TREBALA PAZITI NA MORAL!

Sveučilište: Zabrinjava što SILOBRČIĆ svojim POZIVIMA NA LINČ prlja i Odbor za etiku 

Hrvatska 31. listopada 2016. D.K.

TweetEmailPrint Čak i nakon što se neistiniti navodi demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane... Sveučilište: Zabrinjava što SILOBRČIĆ svojim POZIVIMA NA LINČ prlja i Odbor za etiku 


Čak i nakon što se neistiniti navodi demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine. Svrha je takva kumuliranja neutemeljenih optužbi i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima, ističu u Sveučilištu

sivi-brk-silobrcicSveučilište u Zagrebu smatra da je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić neodgovorno istupao u medijima čime je to saborsko tijelo uvukao u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima.

Evo njihovog priopćenja:

Sveučilište u Zagrebu protivi se metodama medijskog suđenja te apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda.

Nakon što je imenovana nova Vlada Republike Hrvatske kontinuirani napadi na novog ministra znanosti i obrazovanja poprimili su razmjere pravog medijskog linča, odnosno medijskog suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju. Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine. Svrha je takva kumuliranja neutemeljenih optužbi i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima.

Posebno zabrinjava činjenica da je neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima. Predsjednik Etičkog odbora takvim je postupcima prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnog linča. No, prije toga, na inicijativu predsjednika, Odbor je Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2015. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. “hijerarhijski red postupanja” koji se izrijekom protivi ustavnom načelu autonomije sveučilišta.

U svezi s tim na Sveučilištu u Zagrebu već je pokrenuta inicijativa za podnošenje odgovarajuće ustavne tužbe. U konkretnom slučaju, predsjednik Etičkog odbora pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom “vađenja iz ormara” prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno, na dvama etičkim odborima sveučilišta u Splitu i u Zagrebu te na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, procesuirane odnosno odbačene i zaključene predmete.

Sveučilište u Zagrebu ovim putem izražava negodovanje i snažno protivljenje pojavama medijskog suđenja i etičkog okrivljavanja u neregularnim procedurama te apelira na sve sudionike da se u javnom djelovanju pridržavaju institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda. To je elementarna pretpostavka demokracije i poštovanja ljudskih prava u civiliziranom svijetu.”, stoji u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu kojeg je potpisala prof. Katarina Prpić, voditeljica Ureda rektora.

Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić medijima je, podsjetimo, 21. listopada izjavio da Odbor u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića, odnosno na to da su neki njegovi radovi plagijat, te da će te prijave biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati idući tjedan.

S tim u vezi, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Igor Čatić podnio je prijavu tome odboru i zatražio razrješenje akademika Silobrčića i to obrazložio time da je Silobrčić prekršio odredbe Pravilnika o radu Odbora.

Akademik Silobrčić je, prema tvrdnjama profesora Čatića, zloupotrijebio položaj predsjednika Odbora za etiku kako bi iz ideoloških razloga te kao član vodstva stranke Pametno – medijski blatio te pokušao smijeniti Pavu Barišića s mjesta ministra obrazovanja i znanosti.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je 27. listopada kako je slučaj plagijata davno riješen na tijelima koja su to odlučivala te da nema nikakva razloga za njegovu ostavku.

‘SILOBRČIĆ kao član PAMETNO potiče LINČ BARIŠIĆA te zlorabi položaj u Odboru za etiku!’

Komentari