The Croatian Project prikazuje ”TAK JE TO BILE” o Zagorskoj bojni na Velebitu te POTRESNI FILM ”3069” The Croatian Project prikazuje ”TAK JE TO BILE” o Zagorskoj bojni na Velebitu te POTRESNI FILM ”3069”
TweetEmailPrint Dokumentarni film Vatreni, koji se također prikazuje na web stranici The Croatian Project, sniman je čak tri godine i obuhvaća fenomen uspjeha momčadi... The Croatian Project prikazuje ”TAK JE TO BILE” o Zagorskoj bojni na Velebitu te POTRESNI FILM ”3069”


Dokumentarni film Vatreni, koji se također prikazuje na web stranici The Croatian Project, sniman je čak tri godine i obuhvaća fenomen uspjeha momčadi male nepoznate zemlje proizašle iz ratnih stradanja te uz snimke s nogometnih terena obiluje emotivnim svjedočenjima samih protagonista. Posebnost je činjenica da ga je kreirao meksički redatelj Edson Ramirez koji se u djetinjstvu zaljubio u Vatrene, a tu ljubav i uzbuđenje zbog velikog uspjeha momčadi do tada nepoznate male nacije, Meksikanac je vješto prenio u svoj dokumentarac. Njegov film malo tko će pogledati, a da se barem nekoliko puta ne naježi

Hrvatski domoljubni filmovi, koji se od 18. travnja ove godine prikazuju na web stranici The Croatian Project, postali su, sudeći prema reakcijama, pravi hit među Hrvatima u iseljeništvu.

Do sada je na web aplikaciji TCP-a, udruge koja se bavi promicanjem hrvatskih vrijednosti, prikazivan film ‘Hrvatske sportske legende‘, a potom i dokumentarni filma ‘Vatreni‘.

Od srijede, pak, 29. travnja 2020.,  Hrvati širom svijeta u svojim će domovima moći pogledati i film  “Tak je to bile” o Zagorskoj bojni u obrani južnog Velebita 1991. i 1992. godine, kao i “3069”, potresni film Jakova Sedlara o samoubojstvima hrvatskih branitelja.

Moći će i dalje gledati ‘Hrvatske sportske legende’, te ‘Vatrene’ – dokumentarne filmove nabijene emocijama, koje će malo tko pogledati, a da se barem nekoliko puta ne naježi.

Hrvatske sportske legende (120 godina hrvatskog sporta) prvi je, podsjetimo, film koji na jednomu mjestu cjelovito iznosi i prikazuje najslavnije hrvatske sportaše u povijesti kao i hrvatske momčadi koje su diljem svijeta pronijeli slavu Lijepe Naše.

Postoji nekoliko filmova koji su se bavili pojedinačnim karijerama i sudbinama velikih hrvatskih sportaša (o Draženu Petroviću, Krešimiru Ćosiću, Bernardu Vukasu, Josipu Šimuniću…), ali se već dugo osjećala potreba za jednim ovakvim filmom koji će hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti pokazati što je na sportskom planu napravio brojčano malen, ali talentom i srcem veliki hrvatski narod. Naime, hrvatske sportske legende, a napose naši Vatreni najveći su promicatelji Hrvatske u svijetu.

Ovaj film prikazuje najveće hrvatske sportske legende: od Milana Neralića, prvoga Hrvata koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama davne 1900. godine u mačevanju, preko Bernarda Vukasa, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića, Davora Šukera, Janice Kostelić i Sandre Perković, do Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Luke Modrića. Zahvaljujući hrvatskim sportskim legendama, hrvatski se narod sjajno pozicionirao između velikih sila koje su često gledale u leđa našim sportašima.

O tomu što im znači Hrvatska i kako su se osjećali na pobjedničkim postoljima kada je svirala „Lijepa naša” u filmu, među ostalima, govore Luka Modrić, Mario Mandžukić, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker, Zlatko Dalić…
Mirko Barišić, predsjednik GNK Dinamo, govori o 70-im godinama u tomu klubu koji je oduvijek bio na meti onih koji nisu voljeli Hrvatsku.

Film donosi i niz nepoznatih ili malo poznatih detalja poput činjenice da su tri najveća američka trenera footballa – Hrvati: Bill Belichek, Pat Caroll i Nick Saban. Najveći bijeli centar u povijesti NBA lige je Geortge Mikan , a jedan od najpoznatijih igrača bejzbola u povijesti je Roger Maris. Obojica – Hrvati.

Producent filma je Anton Kikaš, ugledni hrvatski domoljub i poslovni čovjek iz Toronta.

Ništa manje zanimljiv nije ni dokumentarni film Vatreni meksičkog redatelja Edsona Ramireza, koji donosi priču o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinom putu do bronce na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Film je napravljen u nezavisnoj produkciji, a govori o osamostaljenju Hrvatske, povijesnom i društvenom kontekstu u kojem sudjeluju i nogometaši koji su osvojili brončanu medalju u Francuskoj.

“Kao dječak sam pratio hrvatske sportaše, pogotovo nogometaše, ali i Tonija Kukoča u Chicago Bullsima, te hrvatski nastup na Olimpijskim igrama u Barceloni. Znao sam i za rat u vašoj zemlji. Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam vaše igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju nevjerojatan nogomet i vjerojatno mi se tada usadila ideja da snimim film o njima,” kazao je Ramirez.

Meksički redatelj je rekao kako su ga naši igrači oduševili i tijekom snimanja filma, priznavši kako je uživao u ovom projektu.

“Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Najveći problem nam je bio izbacivati kadrove jer smo snimili sjajne stvari,” izjavio je.

Film je sniman čak tri godine i obuhvaća fenomen Vatrenih u kontekstu male nepoznate zemlje proizašle iz ratnih stradanja te uz snimke s nogometnih terena obiluje emotivnim svjedočenjima samih protagonista. Posebnost filma je činjenica da ga je kreirao meksički redatelj Edson Ramirez koji se u djetinjstvu zaljubio u Vatrene, a tu ljubav i uzbuđenje zbog velikog uspjeha Vatrenih (nogometna momčad male nacije tek izašle iz rata osvojila je broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu), Meksikanac je vješto prenio u svoj dokumentarac.

Valja napomenuti da The Croatian Project surađuje s Festivalom domoljubnog filma Gordan Lederer koji je pokrenut kako bi prikazivao istinu o hrvatskoj povijesti, posebno o Domovinskom ratu.

Neki od filmova koji se sada, u vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, mogu gledati na online platformi The Croatian Project. Ranije su bili prikazani u kino dvoranama diljem Hrvatske i inozemstva u sklopu festivala domoljubnog filma. Budući da sada nije moguće filmove prikazivati u kino dvoranama, možete ih pogledati OVDJE.

FOTO: Screenshot trailera filma ‘Tak je to bile’ i filma ‘Vatreni’

Komentari