Toliku PRIVRŽENOST PRADOMOVINI, koju mnogi sada vide prvi put, teško je opisati, to treba s njima osjetiti Toliku PRIVRŽENOST PRADOMOVINI, koju mnogi sada vide prvi put, teško je opisati, to treba s njima osjetiti
TweetEmailPrint Radi se o djevojkama i mladićima koje srce snažno vuče u Hrvatsku, iako su se njihovi preci, Hrvati i Hrvatice, ženili ili udavali... Toliku PRIVRŽENOST PRADOMOVINI, koju mnogi sada vide prvi put, teško je opisati, to treba s njima osjetiti


Radi se o djevojkama i mladićima koje srce snažno vuče u Hrvatsku, iako su se njihovi preci, Hrvati i Hrvatice, ženili ili udavali za pripadnike drugih naroda, pa njihov prvi jezik nije hrvatski. No, bez obzira na to, osjećaj pripadnosti Hrvatskoj je ostao iznimno snažan i kod mnogih Kanađana, Amerikanaca, Australaca, Čileanaca, Argentinaca… i nakon stotinu godina otkako su njihov pradjed ili prabaka isplovili s hrvatske obale

Više od 40 unuka te praunuka Hrvata koji su prije puno desetljeća iselili u Južnu Ameriku, Kanadu, SAD, Australiju, Južnoafričku Republiku…, odlučili su se na odvažno putovanje u daleku Hrvatsku, kako bi kroz 16 dana putovanja unutar Lijepe naše, zajedno s drugim potomcima naših iseljenika – koje su sada prvi puta upoznali – upoznali i bolje razumjeli svoju pradomovinu.

Radi se o djevojkama i mladićima koje srce snažno vuče u Hrvatsku, iako su se njihovi preci Hrvati i Hrvatice, ženili ili udavali za pripadnike drugih naroda, pa njihov prvi jezik nije hrvatski. No, bez obzira na to, osjećaj pripadnosti Hrvatskoj je ostao iznimno snažan i kod mnogih Kanađana, Amerikanaca, Australaca, Čileanaca, Argentinaca… i nakon stotinu godina otkako su njihov pradjed ili prabaka isplovii s hrvatske obale.

Toliku privrženost zemlji u koju su mnogi sada doputovali prvi put, mogu razumjeti vjerojatno samo oni koji su imali prilike družiti se i razgovarati s nekima od potomaka treće ili četvrte generacije hrvatskih iseljenika. No, zato se jako dobro međusobno razumiju svi polaznici Ljetne škole Domovina, mladi ljudi iz svih dijelova svijeta, koji su jučer bili u Lici, gdje su obišli rodnu kuću i muzej Nikole Tesle, a potom su se uputili u Knin. Obišli su Kninsku tvrđavu te se susreli s ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem.

”Želim se zahvaliti hrvatskoj dijaspori na ogromnoj pomoći tijekom Domovinskog rata. Želim zahvaliti vašim djedovima i očevima na velikom doprinosu bez kojeg se ne bismo uspjeli obraniti i stvoriti pobjedničku Hrvatsku vojsku.”, istaknuo je Damir Krstičević, na susretu s polaznicima Ljetne škole Domovina na kninskoj tvrđavi.

Prije toga, potomci hrvatskih iseljenika obišli su Ilok, Vukovar, Osijek, Đakovo, Zagreb, pa se uputili u Krašić, gdje su obišli spomen dom i rodnu kuću Alojzija Stepinca. Potom su se uputili u Istru gdje su obišli Grožnjan, Vižinadu, Rovinj, Pulu i Nacionalni park Brijune gdje su se susreli s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te prisustvovali predavanju prof. Sinčić Ćorić. Utorak su završili obilaskom Bala.

Nakon Knina, polaznici Ljetne škole domovina obići će okolna mjesta,  te Zadar, Šibenik i Split, da bi svoje 16-dnevno putovanje završili na krajnjem jugu, u Dubrovniku i Čilipima.

Novinar HTV-a razgovarao je prije par dana u Krašiću s polaznicima Ljetne škole Domovina. Svi su rekli da im je prelijepo, da su oduševljeni mnogim dijelovima Hrvatske, koje su mnogi sada vidjeli po prvi put.

”U početku sam se malo bojala kako će to sve proteći, budući da se mi ne poznamo, jer dolazimo iz različitih krajeva svijeta, no kasnije sam se iznenadila vidjevši koliko toga imamo zajedničkog. Ima nas malo mlađih i malo starijih, ali ekipa je super i lijepo se provodimo i družimo”, rekla je Ivana Vujeva reporteru emisije Dobro jutro Hrvatska.

FOTO: FB stranica Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, screenshot videosnimke HTV-a

Komentari