U Karlovcu otvorena Aquatika, SPEKTAKULARNI AKVARIJ i muzej rijeka U Karlovcu otvorena Aquatika, SPEKTAKULARNI AKVARIJ i muzej rijeka
I PREMIJER PLENKOVIĆ DOŠAO U GRAD NA ČETIRI RIJEKE

U Karlovcu otvorena Aquatika, SPEKTAKULARNI AKVARIJ i muzej rijeka

Hrvatska 22. listopada 2016. S.P.K

TweetEmailPrint 3LHD-ov projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka službeno je otvorio novi premijer Andrej Plenković U Karlovcu je danas svečano otvorena Aquatika –... U Karlovcu otvorena Aquatika, SPEKTAKULARNI AKVARIJ i muzej rijeka


3LHD-ov projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka službeno je otvorio novi premijer Andrej Plenković

3lhd_224_karlovac_aquarium_photo_by_jure_zivkovic_06U Karlovcu je danas svečano otvorena Aquatika – Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka. Aquatiku su otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić i župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Jedinstvena turistička i muzejska atrakcija smještena je neposredno u obalu rijeke Korane. Autor arhitektonskog projekta Aquatike je 3LHD.

Cilj oblikovanja bilo je afirmiranje šetnice te stvaranje novog mjesta susreta u gradu Karlovcu. Namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu – učenicima, studentima, hobistima i znanstvenicima, ali i svim turistima koji su do sada Karlovac vidjeli samo kao usputno odmorište.

Zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš uz Koranu. Kuća je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima.

 3lhd_224_karlovac_aquarium_photo_by_jure_zivkovic_0x

Izložbeni postav akvarija čini flora i fauna hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture. Scenarij izložbe je linearan i uz njega se nižu riječni biotopi od izvora do ušća, prateći čitav tok rijeke. Izložba počinje ‘izvorom’ na trgu, a zatim se uz pješačku rampu s akvarijima spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. Posjetitelji će u akvariju moći vidjeti više od 100 vrsta riba te više od 40 endemskih vrsta koje nastanjuju ili su u prošlosti nastanjivale hrvatske rijeke.

Iznimno uspješna suradnja s gradom Karlovcem rezultirala je projektom koji je pozitivan primjer realizacije financirane sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sve faze razrade završene su u roku i bez zastoja, a gradnja je trajala godinu dana.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom ‘Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium’ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kuna.

EU je prepoznala važnost i vrijednost ove ideje i uvrstila projekt među 15 od ukupno 144 prijavljena projekta.

Foto: Jure Živković

Save

Komentari