U Kaštelima, Splitu, Makarskoj, Trilju, Vukovaru…, počinje TJEDAN SJEĆANJA na Vukovar i Škarbnju U Kaštelima, Splitu, Makarskoj, Trilju, Vukovaru…, počinje TJEDAN SJEĆANJA na Vukovar i Škarbnju
Od petka 9. do ponedjeljka 19. studenog održat će se niz tribina, večeri domoljubne poezije, filmskih projekcija, predstavljanja knjiga, predavanja… Sutra, u petak 9.... U Kaštelima, Splitu, Makarskoj, Trilju, Vukovaru…, počinje TJEDAN SJEĆANJA na Vukovar i Škarbnju

Od petka 9. do ponedjeljka 19. studenog održat će se niz tribina, večeri domoljubne poezije, filmskih projekcija, predstavljanja knjiga, predavanja…

Sutra, u petak 9. studenog, u mnogim gradovima u Hrvatskoj započinje bogata kulturno-društvena manifestacija ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju‘, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

U petak 9. studenog s početkom u 17 sati u Bratskoj kući u Kaštel Kambelovcu bit će održana tribina: „Transgeneracijski prijenos psihotraume  – utjecaj PTSP-a na obitelj“. Sudjeluju prof. dr. sc. Dolores Britvić i Neda Pleić, profesorica psihologije.

U subotu 10. studenog 2018., na programu je posjet Vukovaru i drugim mjestima u istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Vinkovci, Đakovo, Ilok, Aljmaš), a u nedjelju 11. studenog u Dvorani Pastoralnog centra sv. Bono u Vukovaru održat će se Večer domoljubne poezije, s početkom u 19 sati.

U ponedjeljak, 12. studenog, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu bit će svečano otvorena manifestacija i predstavljanje knjige „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995“. Sudjeluju: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Josip Dukić.

U utorak 13. studenog u Dominikanskom samostanu u Splitu s početkom u 19 sati održat će se večer sjećanja na posjet Vukovaru 1998. godine te predstavljanje romana ‘Šimun‘, autorice dr. Zdenke Čorkalo. Sudjeluju: Mladen Vuković, prof. Tomislav Najev, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, dr. Vide Popović, zbor Chorus cantores Vranjic.

Istoga dana (utorak) u Makarskoj će se u dvorani Glazbene škole s početkom u18 sati prikazati dokumentarni film „Srce Vukovara“, redatelja i scenarista Stipe Majića.

U Strožancu će, u utorak, u dvorani župne crkve Gospa u Siti s počektom u 18 sati biti prikazan dokumentarni film „Ovčara – neispričana priča“ redatelja: Vladimira Andrića i scenariste Vladimira Andrića i Nikole Kajkića.

U srijedu 14. studenog  u splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić s početkom u 17 sati održat će se predavanje „Društvene i odgojne vrijednosti“. Sudjeluju: prof. dr. sc. Dijana Vican i igrokaz „Brod“ (tekst i režija: Doris Grgurin, igraju: članovi KUD-a „Karol Wojtyla“ Kaštela).

U Solinu, u Domu kulture Zvonimir, s početkom 19 sati bit će isti dan prikazan  dokumentarni film „Srce Vukovara“ redatelja i scenariste Stipe Majića.

U četvrtak 15. studenog 2018. u splitskom Nadbiskupskom sjemeništu, s početkom u 18 sati održat će se manifestacija „Mladi o Vukovaru i Škabrnji kroz stihove“. Bit će prikazan i dokumentarni film „Magistrala ratnog zločina“.

U Trilju, će u četvrtak u kino dvorani, s početkom u 18 sati, biti prikazan dokumentarni film „Ovčara – neispričana priča”.

U Svetom Filipu i Jakovu u kino dvorani će se u četvrtak u 18 sati održati tribina: „Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti“. Istom prigodom bit će prikazana i emisija „Slika Hrvatske – Vukovar 2012.“. Sudjeluju: dr. sc. Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto, Igor Vukić, Lidia Kukulj.

U Kaštel Lukšiću će isti dan, u dvorcu Vitturi s početkom u 18.30 sati, biti prikazan dokumentarni film „Srce Vukovara“, redatelja i scenariste Stipe Majića.

U petak 16. studenoga u splitskom Nadbiskupskom sjemeništu s početkom u 18 sati održat će se tribina „Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti“ i prikazivanje emisije „Slika Hrvatske – Vukovar 2012.“ (sudjeluju: dr. sc. Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto, Igor Vukić, Lidia Kukulj).

U subotu 17. studenog u Cisti Velikoj, u osnovnoj školi, održat će se prikazivanje dokumentarnog filma „Ovčara – neispričana priča“.

U nedjelju 18. studenog program seli u Škabrnju. Predviđeno je sudjelovanje u Koloni sjećanja i na Svetoj misi povodom obljetnice stradanja u Škabrnji 1991. godine.

U splitskoj kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu, s početkom u 17.30 sati služit će se sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, a u Vukovarskoj ulici u Splitu, s početkom u 18 sati održat će se spomen čin „I u mom gradu Vukovar svijetli“.

U ponedjeljak 19. studenog 2018., u knjižnici u Podstrani održat će se Večer domoljubne poezije s početkom u 18 sati.

U splitskom Dominikanskom samostanu s početkom u 19 sati bit će  predstavljanje knjige „Lovci na tenkove“ autora Igora Petrića (sudjeluju: Silvana Dragun, Mladen Vuković, Jadranka Huljev).

Glavni organizator Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju je Hrvatska udruga Benedikt, a suorganizatori su Glas hrvatske dijaspore, Grad Biograd, Grad Trilj, Gradska knjižnica Kaštela, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, SDŽ, HVIDR-a Solin, Javna ustanova u kulturi Zvonimir, KUD „Karol Wojtyla“ Kaštela, KUŠU Cista Velika, Mjesni odbor Kaštel Kambelovac, Nacionalni sindikat policije, Ogranak Matice hrvatske Makarska, Ogranak Matice hrvatske Podstrana, Općina Sveti Filip i Jakov, Udruga veterana 4. gardijske brigade.

Sponzori su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Podstrana, Čistoća d.o.o., Lovrinac d.o.o., Split parking d.o.o. dok je pokroviteljica manifestacije Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

 

Komentari