UMIROVLJENIK bolnici DONIRAO 100.000 eura, povratnik izgradio eko elektranu vrijednu 35 milijuna eura UMIROVLJENIK bolnici DONIRAO 100.000 eura, povratnik izgradio eko elektranu vrijednu 35 milijuna eura
TweetEmailPrint U jednoj od najvećih ekoloških elektrana, koja će uskoro proraditi u Grubišnom Polju, bit će 30 stalno zaposlenih i 26 sezonskih radnika, a... UMIROVLJENIK bolnici DONIRAO 100.000 eura, povratnik izgradio eko elektranu vrijednu 35 milijuna eura


U jednoj od najvećih ekoloških elektrana, koja će uskoro proraditi u Grubišnom Polju, bit će 30 stalno zaposlenih i 26 sezonskih radnika, a oko nje planiraju posaditi i permakulturni vrt. Investitor, povratnik iz Francuske, kaže da ideja za ulaganja u svoju domovinu ima još mnogo

Dok vijesti o iseljavanju velikog broja hrvatskih građana u inozemstvo već godinama s razlogom izazivaju veliku zebnju i zabrinutost, istovremeno se javljaju i pozitivni trendovi, koji nam daju vjeru da Hrvatska ipak neće propasti.

Svjetlost, optimizam i nadu vraćaju ponajviše povratnici iz inozemstva, hrvatski iseljenici te njihovi potomci, odnosno hrvatski domoljubi – koji u sve većoj mjeri ulažu u Hrvatskoj, otvaraju nova radna mjesta, daruju vlastiti novac, ili pomažu hrvatskim tvrtkama da se probiju na tržište zemalja u kojima oni žive.

Najljepša i najpozitivnija vijest koja se na kraju prošle godine mogla pročitati u hrvatskim medijima, svakako je informacija da je povratnik iz Švicarske, umirovljenik Mato Veić, donirao čak sto tisuća eura požeškoj bolnici za kupnju medicinskog uređaja koji je bolnici najpotrebniji!

”Na vratima ravnatelja bolnice prof.dr.sc. Željka Glavića pojavio se Mato Veić iz Ruševa i rekao da bi donirao 100 tisuća eura za kupnju medicinskog uređaja koji je potrebit bolnici.

Ravnatelj Glavić nije trebao dugo razmišljati o tome kakav bi uređaj nužno trebao jer se već razmišljalo o kupnji. Bio je problem samo namaknuti novac za kupnju takvog uređaja. Kada se možda najmanje očekivalo, pojavio se netko tko će donirati potreban iznos, a to je Mato Veić, umirovljenik koji je svoj radni vijek proveo u Švicarskoj, gdje je radio punih 30 godina, objavio je nedavno portal Pozega.eu, a vijest su kasnije prenijeli i mnogi drugi hrvatski mediji.

Velikodušnosti gospodina Veića neki se nisu mogli načuditi, mnogi su u komentarima ispod teksta pohvalili taj iznimno nesebičan čin, dok su pojedinci primijetili da su neki političari i novinari predlagali da se Hrvatima u inozemstvu u potpunosti ukine pravo glasa(?!), jer u Hrvatskoj ne plaćaju porez, premda Hrvatska već godinama praktički živi od doznaka naših ljudi iz inozemstva… (zbog čega bi valjalo uvesti dopisno glasovanje – kako hrvatski građani vani više ne bi morali putovati satima do rijetkih glasačkih mjesta u konzulatima, a ne ukidati pravo glasa).

Još jedna je vijest – vezana uz povratnike iz inozemstva – mogla zadnjih dana probuditi nadu i utišati nabujali pesimizam u Hrvatskoj.

U Grubišnome Polju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvaruje se, naime, poslovna ideja povratnika iz Francuske Laurenta Sesse. Ondje će uskoro s radom početi jedna od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj vrijedna 35 milijuna eura, objavio je HRT prvog siječnja.

U Hrvatsku se Laurent doselio 1996. godine. Prije nepune dvije godine investirao je u Grubišno Polje, odnosno bioelektranu na drvnu sječku.

– Radim za francuski ekološki investicijski fond za koji sam ovdje unutarnji i glavni menadžer za oba pogona koja gradimo. Odmah do elektrane gradimo pogon za sušenje drvene građe – kaže Laurent Sessa.

35 milijuna eura vrijedna je elektrana koja će u siječnju, kada počne s radom, isporučivati struju HEP-u.

– Prvi razlog zašto smo izabrali Grubišno Polje je pozitivan stav lokalne zajednice. To je najvažnije, taj ljudski kontakt koji smo odmah stvorili sa zajednicom. Drugo je strateško mjesto količina drvne mase koja se nalazi oko nas – ističe Sessa.

Uz spomenutu elektranu kojom će upravljati Finci jer je tehnologija njihova, gradi se i sušara za drva koja će se koristiti toplinskom energijom iz elektrane. Tako će se pomoći i rad malih pilana. Vrijedne su to investicije za to područje od posebne državne skrbi.

U jednoj od najvećih ekoloških elektrana bit će 30 stalno zaposlenih i 26 sezonskih radnika, a oko nje planiraju posaditi i permakulturni vrt. Ideja za svoju domovinu, kaže Laurent, ima još mnogo”, stoji u tekstu novinara Tomislava Šikića, objavljenom u rubrici Glas Hrvatske na web stranici HRT-a.

Komentari