‘Upravo cijepljeni su generatori novih varijanti; rizične bolje štite oni koji prebole virus nego cijepljeni!’ ‘Upravo cijepljeni su generatori novih varijanti; rizične bolje štite oni koji prebole virus nego cijepljeni!’
TweetEmail1Print ”Osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo... ‘Upravo cijepljeni su generatori novih varijanti; rizične bolje štite oni koji prebole virus nego cijepljeni!’


”Osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo jer se delta varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i teški oblik bolesti, no kod onih koji su preboljeli COVID-19 čak i prije više od godinu dana to se izgleda ne događa u značajnijem broju”, ističe znanstvenik Gordan Lauc

Član Vladina Znanstvenog savjeta Gordan Lauc komentirao je na Facebooku cjepiva protiv covida-19, navodeći da cjepiva nisu univerzalna, a ponekad ni najučinkovitija rješenja te da je u nekim slučajevima bolje i korisnije preboljeti koronu, nego se cijepiti. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

”Cijepljenje je jedno od najvećih otkrića medicine, no cjepiva nisu univerzalna rješenja za sve. Kao što vidimo u brojnim zemljama, SARS-CoV-2 se učinkovito širi i među cijepljenima.
Sada i “vrhovno UK savjetodavno tijelo SAGE kaže “The combination of high prevalence and high levels of vaccination creates the conditions in which an immune escape variant is most likely to emerge” (tj. upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni su generatori novih virusnih varijanti).
To je posebice izraženo kod mRNA i vektorskih cjepiva, budući da je kod njih varijabilnost između antigena minimalna, što znači da će i imuni odgovor na cjepivo biti vrlo usko usmjeren i varijante koje “bježe” cjepivu se mogu razmjerno lako pojaviti.

Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik

U tom kontekstu ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike. Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik za teški oblik bolesti (tu računam i sebe i zato sam se i ja cijepio kad mi je pala razina protutijela, iako sam prebolio COVID-19 prije godinu dana), a oni kod kojih je rizik teškog oblika bolesti mali puno će učinkovitije štititi rizične ako prebole COVID-19. U kontaktu sa čitavim živim virusom i svim varijantama koje nastanu zbog njegove nepotpuno točne replikacije, osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo jer se delta varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i teški oblik bolesti, no kod onih koji su preboljeli COVID-19 čak i prije više od godinu dana to se izgleda ne događa u značajnijem broju.

Oni koji prebole virus bit će brana širenju novih varijanti

Sada opet imamo situaciju da se virus sve više širi Europom, no kao i prošlog ljeta nema puno teško bolesnih ljudi. U kontekstu pojave novih varijanti, to zapravo nije loša vijest, jer svi oni koji sada prebole sa slabim simptomima će biti brana širenju tih nekih novih varijanti na jesen. Kada sam to rekao prošle godine, neki kolege su se zgražale i govorili su da sam poludio. Nadam se da im je sada jasno da nisam poludio i da je to temeljna evolutivna logika populacijske biologije. Cost/benefit analiza na razini populacije je tu vrlo jasna i ne ide u prilog cijepljenja djece i mladih (ukoliko se ne pojavi neka nova varijanta koja izaziva teži oblik bolesti i kod njih).
Edit: Vidim da su neki ovo krivo protumačili, pa dodatno pojašnjavam. Za pojedinca (bio on mlad ili star) je cjepivo naravno manji rizik od infekcije živim virusom, to nije sporno.
Jedina prednost prebolijevanja je širi imunitet koji pruža bolju zaštitu od budućih varijanti i na taj način otežava neke buduće valove epidemije”, napisao je dr. Gordan Lauc na svom Facebook profilu.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice Gordan Lauc