VLADA NE ŽELI RIJEŠITI PROBLEM BLOKIRANIH, lakše im je upravljati siromašnim i podijeljenim ljudima! VLADA NE ŽELI RIJEŠITI PROBLEM BLOKIRANIH, lakše im je upravljati siromašnim i podijeljenim ljudima!
TweetEmailPrint Pljačka Hrvatske može se lako i vrlo brzo zaustaviti. Izmjenama svega nekoliko stotina odredbi u tridesetak zakona može se u potpunosti promijeniti tijek... VLADA NE ŽELI RIJEŠITI PROBLEM BLOKIRANIH, lakše im je upravljati siromašnim i podijeljenim ljudima!


Pljačka Hrvatske može se lako i vrlo brzo zaustaviti. Izmjenama svega nekoliko stotina odredbi u tridesetak zakona može se u potpunosti promijeniti tijek novca, provesti reforma pravosuđa i omogućiti sposobnim poduzetnicima da predvode gospodarski oporavak. Ništa nije jače od države koja radi u interesu građana. Pravosuđe, policija i porezna oboružani kvalitetnim zakonima, mogu brzo vratiti milijarde kuna u državni proračun!

Ratifikacija konvencije koja će iz naših džepova zagrabiti milijardu kuna godišnje i preliti ih u džepove članica udruga koje će jako paziti ‘na rodnu ravnopravnost’, posve je zaokupila javni prostor, zbog čega je najveći hrvatski problem – milijun ovrhama životno ugroženih građana – gurnut smišljeno u drugi plan.

Nitko i ne pita, u takvoj situaciji, bi li milijardu kuna bilo bolje dati udrugama koje pomažu blokiranima i ovršenima, onima koji pokušavaju spašavati živote i zaustaviti masovni egzodus iz Hrvatske, onima koji se zalažu za promjenu krvoločnog Ovršnog zakona, ili pak životno ugroženim pojedincima i obiteljima kojima bi i sitna donacija mogla spasiti život, odnosno njihov dom.. U atmosferi nasilnog nametanja jedne ideologije te planski izazvanih žestokih podjela, nedovoljno primijećen ostao je i izuzetno zanimljiv javni istup najpoznatijeg hrvatskog suca – Mislava Kolakušića.

Kolakušić je u intervjuu magazinu Start, da podsjetimo, vrlo precizno dijagnosticirao glavne uzroke propadanja i izumiranja Hrvatske te predložio jednostavna rješenja za brzo ozdravljenje zemlje. Ponudio je i – za hrvatske prilike – neuobičajeno puno optimizma te hrabrosti!

Teze koje je izrekao, htjeli smo dodatno produbiti i aktualizirati kroz novi razgovor s Kolakušićem za Promise.hr. Najpopularniji hrvatski sudac i ovaj put rado se odazvao zamolbi za razgovor.

Kako komentirate nedavno najavljene Vladine mjere oprosta dijela duga blokiranim građanima kojima će, tobože, olakšati položaj tim ljudima, a koje su već izazvala ogorčenje predstavnika udruge Blokirani te ovršenih? Je li oprost dijela duga ‘najugroženijima’ rješenje problema blokiranih i ovršenih, ili tek mazanje očiju javnosti?

Ako se ne otkloni uzrok problema ništa se dugoročno neće napraviti. Kod građana blokiranih do 10.000 kuna,  kojih je više od 110.000, osnovni uzrok blokade je trošak ovršnog postupka koji je mali početni dug pretvorio u za njih ogroman dug. Nažalost, vidimo da se to ne želi mijenjati. Već za dva, tri mjeseca većina tih građana će ponovno biti u blokadi jer neće moći platiti sve račune i prva ovrha uvećana za nesuvisle troškove će ih ponovno dovesti u nezavidnu situaciju. Ako se ne promjene odredbe o troškovima ovršnog postupka, broj blokiranih će i dalje rasti. Kod većih dugova najveći problem su zatezne kamate koje nerijetko nekoliko puta prelaze osnovni dug.

Dakle, ako se želi ozbiljno pristupiti tom problemu nužno je riješiti pitanje troškova postupka i dospjelih zateznih kamata, a to se nažalost ni ovaj put neće rješavati. Teško je reći jesu li u Hrvatskoj amoralnije odredbe o ovršnim troškovima ili o visini zateznih kamata. Zakonske zatezne kamate su 1996. iznosile 24 posto godišnje, 2002. 18 posto, 2015. 15 posto. Ako to ne spada u kategoriju lihvarskih kamata onda uistinu ne znam što bi taj pojam značio. Jednom dužan zauvijek dužan.

Zašto Vlada uporno ne želi vidjeti suštinu problema te sasjeći uzroke nepravdi, već se bavi pokušajima ‘lakiranja površine’? Zbog čega ne mijenjaju duboko nepravedeni sustav, koji dovodi do sve učestalijih samoubojstava, iseljavanja i izumiranja, umjesto što pokušavaju traljavo sanirati posljedice?

Zašto postoje blokirani i siromašni građani? Odgovor je jednostavan. Najlakše je upravljati podijeljenim građanima koji uz to imaju vrlo malo ili nimalo.

Jesu li interesni lobiji u Hrvatskoj (odvjetnički, bankarski, javnobilježnički…) doista jači od milijun hrvatskih građana životno ugroženih blokadama i ovrhama? Zašto?

Uvijek se radi o novcu, praćenjem traga novca lako se dolazi do odgovora. Kad znate tko zarađuje na kojem zakonu znate i tko ga je naručio.

Izjavili ste da Hrvatska nije opljačkana oružjem već zakonima, odnosno njihovom primjenom. Može li se ta pljačka ‘po zakonu’ napokon zaustaviti, a nepravda ispraviti?

Svakako i to vrlo brzo. Sva moć leži u rukama građana. Izmjenama svega nekoliko stotina odredbi u tridesetak zakona može se u potpunosti promijeniti tijek novca, provesti reforma pravosuđa i omogućiti sposobnim poduzetnicima da predvode gospodarski oporavak Hrvatske.

Ništa nije jače od države koja radi u interesu građana. Država ima sve mehanizme kojima se mogu iznimno brzo mijenjati tijekovi kretanja društva od pogodovanja interesima pojedinaca do rada u interesu svih građana. Pravosuđe, policija i porezna uprava oboružani kvalitetnim zakonima, mogu vrlo brzo vratiti milijarde kuna u državni proračun. Borba protiv korupcije je najvažnija borba koju hrvatski građani moraju pokrenuti i dobiti.

Tko će to pokrenuti i dovršiti?

Sigurni možemo biti samo u to tko neće, a to su oni koje su donosili zakone u interesu pojedinaca. Tko to može promijeniti? Isključivo građani i njihova volja za kvalitetnim promjenama. Država se u kriznim situacijama mora voditi odlučno na način da građani osjećaju da vlada Hrvatska vlada koja donosi odluke na temelju pravde i zdravog razuma u interesu građana! – ističe sudac Kolakušić za Promise.hr.


Blokade su projekt: cilj je zarada na troškovima ovrhe! 

”Idući izbori neće biti svrstavanje ‘lijevo i desno’, nego podjela na one koji žele pošteno raditi te dostojanstveno i ponosno živjeti od svoga rada u svojoj domovini i one kojima odgovara ovaj kaos.

Ovršni zakon deset godina uništava živote gotovo milijun građana Hrvatske. Proizveo je 330 tisuća blokiranih i morbidno utječe na život oko četvrtine stanovnika Hrvatske, a nitko od nadležnih ga ne želi promijeniti. Projekt blokiranih građana Hrvatske je nešto što traje više od deset godina, a odgovornost je na svima koji svo to razdoblje nisu izmijenili propise kojima bi pomogli tako velikom broju građana.

Ovakav zakon, čiji je osnovni cilj dodatna zarada pojedinaca na troškovima toga postupka, potiče podnošenje ovršnih prijedloga  za ama baš svaki neplaćeni račun posebno, a ne jedan prijedlog za više neplaćenih računa, što nužno dovodi do apsurdnoga broja ovršnih predmeta i enormnoga porasta troškova ovrhe, koji terete dužnike. U posljednjih 10 godina doneseno je oko 7,5 milijuna javnobilježničkih rješenja o ovrsi. Zamislite ulice u Americi da je ondje tijekom 10 godina doneseno pola milijarde rješenja o ovrsi”, istaknuo je Mislav Kolakušić, između ostaloga, u nedavnom intervjuu magazinu Start (p.s.: vrlo zanimljiv  intervju nije prenesen u web izdanju, pa ovdje izdvajamo najzanimljivije dijelove).

 

Komentari