Vrh PU RIJEČKE godinama PROGONIO NEVINOG policajca koji je prijavio krađu; kradljivce su štitili?! Vrh PU RIJEČKE godinama PROGONIO NEVINOG policajca koji je prijavio krađu; kradljivce su štitili?!
”Nikakva oslobađajuća presuda koja je za dvoje lažno optuženih policajaca stigla tek nakon sedam godina besmislenog sudovanja i šikaniranja ne može povratiti njihov uništen... Vrh PU RIJEČKE godinama PROGONIO NEVINOG policajca koji je prijavio krađu; kradljivce su štitili?!

”Nikakva oslobađajuća presuda koja je za dvoje lažno optuženih policajaca stigla tek nakon sedam godina besmislenog sudovanja i šikaniranja ne može povratiti njihov uništen ugled. Narušeno im je zdravlje, ugrožena egzistencija njihovih obitelji višegodišnjim udaljenjem od posla a u konačnici država će im morati „masno“ platiti visoke odštete. Međutim, bode u oči da će bez ikakve kazne proći vrhuška riječke policije koji su ovaj slučaj namještaljkom inicirali samo da bi zaštitili one na koje se upiralo prstom da se bave nečasnim radnjama kroz moćnu policijsku udrugu IPA-u i slično”, navodi 24sata te tako potvrđuje ono što smo još 2016. objavili na Promise.hr, a što su potom objavili i drugi mediji

U sjeni privođenja bivše gradonačelnice Knina i šefa Hrvatskih šuma, odnosno afere koja je izbila baš uoči izbora (ne bi li zasjenila napise o izdaji nacionalnih interesa u slučaju INA-e?), šulja se ovih dana još jedan skandal o kojem su tek malobrojni mediji izvijestili.

Riječ je o raspetljavanju afere koja seže u sam vrh (ili bivši vrh) riječke policije, odnosno o epilogu slučaja o kojem smo pisali još 2016., a iz kojeg je jasno da je (bivše) vodstvo PU riječke uz pomoć riječkog USKOK-a godinama progonilo poštene policajce, odnosno one koji prijavljuje krađu i nezakonitosti, a štitilo policajce koji su kršili zakon te pljačkali proračun ili prijetili djeci!

”Vrhovni sud RH je presudom od prije nekoliko dana oslobodio optužbe dvoje iskusnih riječkih policajaca, Dražena Pandžu, zbog optužbi sada već bivšeg načelnika OKC-a riječke Policijske uprave i policijsku referenticu Arsenu Juretić.

Nakon što je disciplinski sud još 2014. godine utvrdio kako Dražen Pandža i Arsena Juretić nisu krivi i nakon što je i Županijski sud potvrdio da su nevini, slijedio je, naime, sramotni progon nevinih ljudi od strane USKOK-a za nepostojeću inkriminaciju tešku tek pet tisuća kuna?!

Pandžu i Juretić neopravdano se sumnjičilo za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su se unošenjem krivih podataka o prekovremenim satima od prosinca 2012. do svibnja 2013.okoristili, Pandža za 3800 kuna a kolegicu mu Juretić za 1100 kuna. Prijavili su ih disciplinskom sudu ali i USKOK-u udaljivši ih od službe iako su znali da se radi o namještaljci.

Oboje optuženih uglednih policajaca su odmah sve negirali nudeći dokaze i tvrdnje da se radi o namještaljci šefova riječke policije, međutim šikaniranje apsurdnim sudskim progonima je išlo gotovo sve do danas.

Pandžu i kolegicu mu Juretić disciplinski sud je krajem 2014. oslobodio krivnje za upisivanje prekovremenih sati. Disciplinski sud je konstatirao da je nekoliko riječkih policajaca lažno svjedočilo protiv Pandže i kolegice mu Juretić. Lažni svjedoci iz naoko sramotnog disciplinskog postupka nikad nisu odgovarali za davanje lažnog iskaza.

Međutim, niti oslobađajuća presuda u stegovnom postupku protiv Pandže i Juretić vrhuški riječke policije nije bila dovoljna, pa su ih prijavili USKOK-u za istu nepostojeću inkriminaciju tešku ukupno pet tisuća kuna.

‘Županijski sud u tjedan dana odbacio presudu’

Početkom 2016. protiv njih je krenuo i sudski postupak na riječkom Županijskom sudu. Iskusna sutkinja riječkog Županijskog suda Ika Šarić je samo u tjedan dana saslušavajući 30-ak svjedoka shvatila da optuženi policajci Pandža i Juretić nisu krivi te ih je oslobodila.

Međutim, riječki USKOK se žalio Vrhovnom sudu na oslobađajuću presudu?! Tek nakon četiri godine Vrhovni sud je ovih dana odbacio žalbu USKOK-a i napokon presudio da policajci Dražen Pandža i kolegica mu Arsena Juretić nisu krivi”, piše 24sata.

Podsjetili su da su o apsurdnosti ovog slučaja pisali još 2016. godine.

”Nikakva oslobađajuća presuda koja je za dvoje lažno optuženih policajaca stigla tek nakon sedam godina besmislenog sudovanja i šikaniranja ne može povratiti njihov uništen ugled. Narušeno im je zdravlje, ugrožena egzistencija njihovih obitelji višegodišnjim udaljenjem od posla a u konačnici država će im morati „masno“ platiti visoke odštete. Međutim, bode u oči da će bez ikakve kazne proći vrhuška riječke policije koji su ovaj slučaj namještaljkom inicirali samo da bi zaštitili one na koje se upiralo prstom da se bave nečasnim radnjama kroz moćnu policijsku udrugu IPA-u i slično.

Riječki odvjetnik Mladen Ostić je na samom početku sudskog procesa na Županijskom sudu u Rijeci kazao da u svojoj dugogodišnjoj praksi ovakav besmislen slučaj protiv dvoje riječkih policajaca Dražena Pandže i Arsene Juretić još nije imao”, naveo je Hajrudin Merdanović u tekstu 24sata objavljenom prije par dana.

Još 2016. sve je bilo jasno, no progon nevinog se nastavio!

Valja podsjetiti da je Promise.hr u tekstu: ‘IMAMO DOKAZE: PU i DORH progone policajca jer prijavljuje krađu, a štite policajce lopove!’, još 29. travnja 2016. detaljno opisao nečuveni dugogodišnji progon posve nevinih ljudi:

”Od Maria Puškarića, predsjednika Sindikata policijskih službenika, te od Pandžinog odvjetnika Mladena Ostića dobili smo vrlo opsežnu dokumentaciju iz koje se kristalno jasno vidi da se u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj godinama provodio sustavni mobbing i diskriminacija nad Pandžom, jer nije htio podržati korupciju i potkradanje proračuna!

Iz informacija sadržanih u dokumentima očito je da je postojala sprega između čelništva PU primorsko-goranske, Državnog odvjetništva u Rijeci i USKOK-a, jer su svi prihvaćali anonimne, lažne i neutemeljene prijave protiv Pandže – na osnovu kojih su brzo pokretali suspenziju, disciplinske i kaznene postupke, dok su, s druge strane, odbijali istražiti i sankcionirati istinska kaznena djela te pokrenuti postupke protiv policijskih službenika koji su, po svemu sudeći, potkradali proračun i koji su Pandžu lažno prijavili i protiv njega lažno svjedočili!

Slučaj Pandža, mogao bi postati jedna od najvećih afera unutar hrvatskog represivnog sustava u povijesti samostalne Hrvatske, jer su, prema svemu sudeći, u ‘prljavštine’ ‘umočeni’ i načelnica (bivša) PU primorsko goranske – Senka Šubat te, čini se, i bivši ministar Ranko Ostojić, kao i bivši glavni ravnatelj policije Vlado Dominić!”, pisali smo još 2016. godine.

”Svi su oni znali što se Pandži događa, ali nisu ništa poduzimali da ga zaštite! Baš naprotiv – tolerirali su i podržavali njegov progon te izravno ili neizravno sudjelovali u njegovoj diskriminaciji i mobbingu, a dopuštali da osobe koje je on prijavio, nastave potkradati proračuna RH i zlostavljati Pandžu!

Ova afera, osim toga, potvrđuje ono na što već godinama upozoravaju aktivisti riječkog Pokreta otpora – da institucije u Rijeci, a i šire – od policije, državnog odvjetništva, USKOK-a, mnogih sudaca… štite kriminal, a progone prijavitelje kriminala i korupcije!

Puškarić: Dražen je godinama bio zlostavljan jer je govorio istinu

”Dražena dugo poznajem i znam da je pošten čovjek i savjestan službenik. Ova muka i nepravda događa mu se jer je otkrio nepravilnosti u Operativno komunikacijskom centru policije u Rijeci. Kao rukovoditelj, bio je dužan to otkloniti. No, tada se zamjerio nadređenima, koji su štitili nepravilnosti i potkradanje države. Dražen je tri godine bio zlostavljan, nepravedno prijavljivan, suspendiran, kazneno prijavljivan, optuživan… No, sudski je – i na Disciplinskom sudu MUP-a i na Županijskom sudu u Rijeci – dokazao da je nevin te da su policijski službenici koji su ga prijavili dali lažne iskaze i tako počinili kazneno djelo.

No, Općinsko državno odvjetništvo, isto ono koje je kazneno gonilo Pandžu zbog neutemeljenih prijava i zbog navodne štete od 1200 kuna(?!),  odbilo je kaznenu prijavu protiv službenika koji su lažno svjedočili?! Po zakonu moraju, po službenoj dužnosti, kazneno goniti svakoga tko na sudu lažno svjedoči, no oni to nisu htjeli učiniti!

Isto tako presuda Disciplinskog suda MUP-a na 166 stanica dovoljno govori koliko se truda i novca iz državnog proračuna potrošilo za ovaj slučaj. Ono što nas kao Sindikat brine je činjenica da je načelnica gđa. Senka Šubat, koja je bila iskusna disciplinska sutkinja u Rijeci, kao predlagatelj zahtjeva propustila disciplinski i kazneno goniti one policijske službenike koji su lažno svjedočili na disciplinskom sudu. Ne vjerujemo da se dogodilo nenamjerno, jer na prvostupanjsku presudu Pandži je bila uložena žalba od strane načelnice. Zbog navedene činjenice, zahtijevamo disciplinsku odgovornost načelnice jer je evidentno da je u sve te prljave radnje, po svemu sudeći, upetljana i načelnica policijske uprave, Senka Šubat” izjavio je u travnju 2016. za naš portal Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Dodao je da se, u trenutku kada je prijavio potkradanje proračuna, na Pandžu sručila sva sila anonimnih prijava, koje su iz PU primorsko goranske bez provjere proslijedili Državnom odvjetništvu, koje je odmah pokrenulo kazneni progon.

”Draženova bivša supruga, također policijska službenica, podnijela je u to vrijeme prijavu PU primorsko-goranskoj zbog navodnog Draženovog neplaćanja alimentacija i zapostavljanje djeteta, iako se alimentacija svo vrijeme automatski odbijala od Draženove plaće, što se moglo vrlo lako provjeriti. Umjesto da prvo razgovaraju s Draženom i provjere o čemu se radi, iz policije su prijavu odmah proslijedili Općinskom državnom odvjetniku. Kada je utvrđeno da je bivša supruga lagala i kada je Pandža podnio kaznenu prijavu protiv nje, ona je, tvrde mnogi, htjela progovoriti o tome kako su ju nadređeni nagovorili na lažno prijavljivanje, no odjednom je zašutjela.

Umesto da ju kazni, načelnica PU Primorsko goranske Senka Šubat pohvalila ju je pismeno za iznimno uspješan rad u 2015. godini?! Tako je, prema svemu sudeći, kupila njezinu šutnju. U isto vrijeme, Općinski kazneni sud u Rijeci u godinu i pol nije održao niti jedno ročište u ovom sporu!

Zbog svega navedenog, Sindikat policijskih službenika od ministra Orepića je zatražio da utvrdi odgovornost oko ovog skandala. Jer lažnim optužbama i lažnim svjedočenjem ti ljudi su Pandži napravili pakao od života. I njegova obitelj je patila, jer je nemoguće takve nepravde proživljavati, a da i obitelj to ne osjeti. Još čekamo odgovor od ministra”, istaknuo je sindikalac Puškarić, te podsjetio da su slični događaji vrlo česti u policiji te da je i on svojedobno nastradao jer je u Zaprešiću otkrio šverc cigareta, kojega je, pak, načelnik postaje štitio.

”Upravo zbog ovakvih slučajeva u MUP-u, slučajeva koji pomalo postaju pravilom ponašanja, osnovao se Sindikat policijskih službenika koji će stati uz svakog policijskog službenika koji se nađe u ovakvoj situaciji”, zaključio je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Doznali smo i da je Pandža otkrio sveukupno štetu u vrijednosti od oko 700.000 kuna, za koliko su pojedini službenici tijekom više godina oštetili Republiku Hrvatsku. No, ti policajci i policajke su bili zaštićeni jer su, kako su nam rekli naši izvori, bili članovi IPA Hrvatske, međunarodne udruge policijskih službenika, čiji članovi u Rijeci, ali i šire, uživaju mnoge povlastice.

‘IPA članovi drmaju cijelim MUP-om’, potvrdili su nam izvori iz policije. Tako su, kažu insajderi, često organizirali druženja u atraktivnih hotelima, koja su se nerijetko pretvarala u višednevne pijanke.

Ne bi tu bilo ništa sporno da su to radili u slobodno vrijeme ili za vrijeme godišnjih odmora. No, oni su si cijelo vrijeme pisali normalne radne sate, kao da su na poslu u Rijeci. Za sve postoji i evidencija, no nitko ništa ne poduzima”, pisali smo još 2016. godine.

‘Što se to događa u riječkoj policiji?!’

Četiri godine kasnije, Vrhovni je sud potvrdio da je Pandža nevin.

Ponovno se tim povodom oglasio Mario Puškarić iz Sindikata policijskih službenika:

”I sad ponovno postavljamo pitanje tko će biti odgovoran za štetu koja je prouzročena Draženu, tko će platiti milijunski iznos koji će biti u odštetnom zahtjevu ?!

Građani Republike Hrvatske će platiti kroz državni proračun, a mi ćemo se potruditi da ta gospoda, koja su koristila svoje pozicije i ovlasti te institucije u svojim obračunima s neistomišljenicima, plate državi i njemu štetu koju su i prouzročili svojim odlukama i korištenjem pozicija koje su im dale ovlast da takve odluke donose.

To neće biti poruka samo njima, jer njih više nema u policiji budući da su otišli u “zaslužene” mirovine, već je to poruka i sadašnjoj gospodi u riječkoj policiji kao i drugoj gospodi koja misle da mogu kako žele jer imaju moć i pozicije. Shvatit će na teži način da policija nije njihova privatna tvrtka i da će kad tad i oni doći na red bili na poziciji ili u “zasluženoj” mirovini.

Pa tko voli neka izvoli, neka krši zakone, propise, neka čini i dalje štetu našim članovima jer ovaj sindikat i odvjetnički uredi s kojima surađujemo imat će vremena, truda i novca za takve da ih dovedemo licu pravde i da ih se opali po džepu za njihovu odgovornost i bahatluk.

Dosta je takvih koji se skrivaju ispod suknje sustava i politike te koji se prema kolegama koji su im podređeni ponašaju bahato i s pozicije moći liječeći svoje frustracije koje im nastaju zbog podobničkog odnosa prema svojim nadređenima – čije želje ispunjavaju bespogovorno, ne postavljajući pitanja o moralnosti i zakonitosti takvih odluka. Gaze sve pred sobom kako bi samo ostali na pozicijama i odradili mandat dva prije mirovine.

Ovo je priča o ponašanju bivših rukovoditelja te uprave, a sudeći po svemu i sadašnjih tj. bivših jer su i oni prije onih bili na istim pozicijama, ne ponašaju se ništa bolje i smatraju da je policija njihova privatna tvrtka i da mogu što hoće. Ali ipak neće koliko hoće! Vrijeme je na našoj strani jer mi zaboraviti nećemo. A postupke koje pokrenemo, ne obustavljamo i idemo do kraja.

Na tom putu uskoro će biti i novih presuda, a time i briga za “baje” koje smatraju da su mali Bogovi i šerifi, a zapravo su javna sramota ne samo ovog sustava koji bi trebao jamčiti građanima sigurnost, povjerenje i poštenje već su sramota i države za koju su mnogi živote dali”, napisao je Mario Puškarić na FB stranici Sindikata policijskih službenika prije nekoliko dana te je podijelio videosnimku priloga emisije Provjereno, o slučaju Dražena Pandže.

FOTO: Screenshot videosnimki

Slučaj Dražen Pandža na Novoj TV u emisiji PROVJERENO 5.5.2016. 23,35 sati i repriza 7.5.2016. u 15,30 sati

Gepostet von Sindikat Policijskih Službenika am Freitag, 6. Mai 2016

 

Komentari