Vrt, polje lavande ili golf igralište – na krovu Vrt, polje lavande ili golf igralište – na krovu
Tvrtka CEDRUS novo d.o.o. iz Novog Marofa afirmirani je izvođač zelenih krovova koji vam može ponuditi brojna ‘zelena’ rješenja za vaš krov, poput krovnog... Vrt, polje lavande ili golf igralište – na krovu
Tvrtka CEDRUS novo d.o.o. iz Novog Marofa afirmirani je izvođač zelenih krovova koji vam može ponuditi brojna ‘zelena’ rješenja za vaš krov, poput krovnog vrta, romantičnog polja lavande ili čak golf igrališta

CedrusSve ono što se doima svijetom okrenutim naglavačke moguće je ostvariti na krovu stambene zgrade, iznad javnog parkirališta, ureda… Gdje god je nekad zelenu parcelu s voćnjakom nadomjestila betonska džungla, ona se može ‘reinkarnirati’ kroz krovni vrt.

Zeleni krovovi

Vrtno jezerce na krovu, golf-igralište na zgradi tvrtke, romantična livada lavande na krovu garaže…, sve ono što se doima svijetom okrenutim naglavačke u stvarnosti je moguće. Upravo tamo gdje se mnogo prirodnog prostora žrtvuje za izgradnju, zeleni su krovovi idealno rješenje za kompenziranje gubitka prirode. Kod sustava ozelenjavanja ‘krovni vrt’, riječ je o multifunkcionalnoj nadgradnji ozelenjavanja s visokom hidroakumulacijom; za travnjake, grmlje, a s više nasutog supstrata, također i za grmove pa i za drveće. Moguće su različite kombinacije, primjerice, s pješačkim oblogama, prohodnim površinama, kolnim oblogama, jezercima ili područjima za igru. Pomoću ove nadgradnje može se realizirati skoro sve ono što i na ravnoj zemlji. Preduvjet je da statika objekta to dopušta.

Ekstenzivno ozelenjavanje

Za krovno ozelenjavanje u ekstenzivnoj izvedbi prikladni su i kosi, odnosno strmi krovovi. Pomoću sistemskih nadgradnji mogu se realizirati krovovi s nagibom do 35 stupnjeva. U usporedbi s ravnim krovovima, tu kod planiranja treba uvažiti druge prioritete, primjerice, posmične i erozijske sile. Odabir biljaka mora se, naravno, uskladiti s ekstremnom lokacijom ‘strmi krov’, gdje na južnoj strani vlada maksimalan upad sunčevih zraka, a kišnica otječe brže nego na ravnom krovu.
Ekstenzivno ozelenjavanje često se naziva i ekološkom zaštitnom oblogom jer kao alternativa poznatim ravnim krovovima pruža višestruko produženje životnog vijeka krovne hidroizolacije koja se nalazi ispod njega. Nadgradnje su u pravilu niske i lagane, a nisu zahtjevne niti po pitanju održavanja.
Za ekstenzivna krovna ozelenjavanja koristimo provjerene biljne vrste, koje se po svojoj prirodi mogu nositi s lokacijskim uvjetima kakvi se susreću na krovu (hladnoća, sunce, vjetar i suša).

Hidroizolacija s FLL certifikatom

Preduvjet za izgradnju kvalitetnog i dugovječnog zelenog krova je adekvatna hidroizolacijska membrana za koju je bitno da osim vrhunskih tehničkih karakteristika bude otporna na prodor korijenja (FLL certifikat).
RESITRIX SK W je bitumenu kompatibilna, toplinski zavariva krovna membrana od EPDM sintetičke gume debljine 2,5 mm. Specijalno je dizajnirana za učvršćivanje za površinu lijepljenjem. Sadrži integrirano strukturno pojačanje u obliku staklene mrežice. Donja, unutarnja strana je obložena samoljepljivim polimernim bitumenom zaštićenim odljepljivom PE folijom.

Karakteristike RESITRIX SK W membrane:
– životni vijek više desetljeća
– otporna na truljenje, led te izrazito otporna na starenje
– ne reagira na infracrveno ili ultraljubičasto zračenje
– ne zahtjeva dodatnu zaštitu površine
– otporna na ozon i ostale atmosferske onečišćivače
– moguće je po traci normalno hodati i ne uzrokuje klizanje čak i kad je mokra
– vatrootporna prema DIN 4102, dio 1. klasa gorivosti B2 i otporna je na iskrenje i toplinsko zračenje prema DIN 4102, dio 7.
– kompatibilna bitumenu
– preklopi se mogu lagano zavariti čak i na temperaturama ispod 0˚C ili na kiši
– ne sadrži plastifikatore ni kloride i ne skuplja se s vremenom ili pod toplinom
– može se reciklirati
– trajno elastična
– otporna na prodor korijenja prema FLL normama i prema EN 13948.

Više informacija potražite na www.cedrus.hr

Foto: Cedrus novo

Komentari