Cijeli centar grada zatvoren za promet; nisu svi oduševljeni: ‘Biciklista se više bojimo nego auta’ Cijeli centar grada zatvoren za promet; nisu svi oduševljeni: ‘Biciklista se više bojimo nego auta’
TweetEmailPrint Iz Grada su najavili da je zatvaranje Masarykove ujedno test za ideju da se u budućnosti ta ulica trajno zatvori za promet. Dok... Cijeli centar grada zatvoren za promet; nisu svi oduševljeni: ‘Biciklista se više bojimo nego auta’


Iz Grada su najavili da je zatvaranje Masarykove ujedno test za ideju da se u budućnosti ta ulica trajno zatvori za promet. Dok mnogi pozdravljaju proširenje pješačke zone, neki stanari u centru tvrde da su biciklisti veća opasnost za pješake – pogotovo za one koji vode psa ulicom – od vozača automobila. Pojedinci primjećuju da zimi gotovo nitko ne vozi bicikl te smatraju da ne treba zabraniti sav automobilski promet u centru grada…

Povodom Dana bez automobila u Zagrebu je danas (četvrtak 22. rujna) za motorni promet zatvoren cijeli uži centar grada. Od 8 do 20 sati zabranjena je vožnja na relaciji: Trg bana J. Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića.

Zbog Europskog tjedna mobilnosti, još od petka je za promet zatvorena Masarykova ulica, što znači da je privremeno cijeli potez od HNK do Zrinjevca pješačka zona (tjedan mobilnosti završava danas, 22. rujna).

Iz Grada su najavili da je zatvaranje Masarykove, na koju se nastavlja postojeća pješačka zona u Teslinoj, ujedno je test za ideju da se u budućnosti Masarykova trajno zatvori za promet, čime bi nastala pješačka zona od Hrvatskog narodnog kazališta do popularnog Zrinjevca.

I dok mnogi pozdravljaju tu novost, naglašavajući da su i ranije trebali za promet zatvoriti cijeli centar Zagreba, neki stanovnici centra tvrde da su biciklisti veća opasnost za pješake, od vozača. Drugi, pak, primjećuju da zimi ili za kišnih dana gotovo nitko ne vozi bicikl. Smatraju, stoga, da ne treba zabraniti sav automobilski promet u centru grada.

“Super je da bude puno pješačkih zona, ali onda su ovi Tomaševićevi ljubljeni biciklisti velika opasnost za mene i moga psa. Jure kao sumanuti i puno više ih se bojim nego automobila”, kazala je jedna Zagrepčanka novinarima Index.hr-a, koji su pitali građane kako im se sviđa ideja proširenja pješačke zone na cijeli centar grada.

“Prije tih zabrana i svega treba tome ipak pristupiti studiozno, konzultirati prometnu struku prije svega. Ove inicijative su krasne, međutim to treba biti ipak bazirano na nekakvoj analizi i primjeru drugih gradova koji su slični Zagrebu”, rekao drugi anketirani Zagrepčanin.

“To je glupost. Po zimi se nitko ne vozi na biciklu. Par ljudi sjebe šofere”, kazao je treći anketirani prolaznik, koji je bio na biciklu…

FOTO: Screenshot videosnimke