Za nove košarice za otpad Grad Zagreb izdvaja 35 milijuna kuna; još kada bi očistili hrpe smeća uz Savski nasip… Za nove košarice za otpad Grad Zagreb izdvaja 35 milijuna kuna; još kada bi očistili hrpe smeća uz Savski nasip…
TweetEmailPrint Dok Grad puno pažnje polaže u ‘lickanje’ najužeg centra, dotle su mnogi drugi dijelovi grada zatrpani smećem. Kada bi se direktori Čistoće i... Za nove košarice za otpad Grad Zagreb izdvaja 35 milijuna kuna; još kada bi očistili hrpe smeća uz Savski nasip…


Dok Grad puno pažnje polaže u ‘lickanje’ najužeg centra, dotle su mnogi drugi dijelovi grada zatrpani smećem. Kada bi se direktori Čistoće i Zrinjevca prošetali uz Savski nasip u neposrednoj blizini Jaruna (primjerice od Vodotehnike do Jaruna), vidjeli bi razbacano smeće na mnogo mjesta u inače prelijepom šumarku te na mnogo mjesta pokraj ceste uz nasip na sjevernoj obali Save. Papiri, vrećice,  stari komadi namještaja, gume, glomazni otpad, iskorišteni kondomi…, šaka su u oko brojnim rekreativcima te šetačima koji do Jaruna dolaze tim putem

Novi izgled koševa za otpatke predstavljen je jučer na konferenciji za novinare u Parku Ribnjak, koji je osvanuo s novim košaricama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je osigurano ukupno 15 500 novih košarica, od čega je 14 000 samostojećih za sitni otpad, 500 zidnih košarica te 1 000  košarica za zbrinjavanje životinjskih fekalija, a za cijeli projekt izdvojeno je 35 milijuna kuna. Iako je okvirnim sporazumom propisan rok od četiri godine, uvjeren sam da ćemo sve košarice uspjeti instalirati kroz tri godine. Na natječaju smo tražili da se dizajniraju košarice koje će objedinjavati tri stvari: da budu funkcionalne, estetski atraktivne i da se uklope u ambijent. Ovime uređujemo svoj grad, činimo ga ljepšim, čistim i urednim, dodao je gradonačelnik.

Naš plan je sve košarice u gradu Zagrebu zamijeniti modernijim, prihvatljivijim za korisnike, građane i goste grada Zagreba, s time da su istovremeno praktične i za održavanje našim djelatnicima, naglasio je voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan rekavši kako se radi o projektu Zagrebačkog holdinga, uz potporu Grada Zagreba.

Voditelj podružnice Čistoća Jure Leko objasnio je kako se dosadašnje košarice mijenjaju novim vizualom koji obuhvaća samostojeće košarice za sitni otpad s pepeljarom i betonskim postoljem zapremine 35l i 55l, zidne košarice za sitni otpad s pepeljarom volumena 35l te košarice za životinjske fekalije s betonskim postoljem zapremine 35l. Jučer smo krenuli sa zamjenom, a kroz četiri godine zamijenit ćemo sve košarice u gradu Zagrebu. Ove godine imamo u planu postaviti 1980 novih komada i to na području gradskih četvrti: Gornji grad – Medveščak, Donji grad i Trnje, zaključio je.

Većinu koševa zamijenit će podružnica Čistoća u sklopu svog redovnog djelovanja, dok će manji dio postaviti podružnica Zrinjevac na javnim zelenim površinama. Zamjena će se obavljati sukcesivno i to od centra grada prema rubnim dijelovima.

Valja ovdje primijetiti da dok Grad Zagreb puno pažnje ulaže u ‘lickanje’ najužeg centra grada, dotle su mnogi drugi dijelovi sramotno zasuti smećem. Kada bi se direktori Čistoće i Zrinjevca barem jednom godišnje prošetali uz Savski nasip u neposrednoj blizini Jaruna (primjerice od Vodotehnike do Jaruna), vidjeli bi razasuto smeće na mnogo mjesta u inače prelijepom zelenom šumarku te na mnogo mjesta pokraj cestice na sjevernoj obali Save. Papiri, vrećice, odbačeni stari komadi namještaja, automobilske gume, glomazni otpad, iskorišteni kondomi…, šaka su u oko brojnim šetačima i rekreativcima koji tamo svakodneno odlaze.

Gradski prioritet trebao bi biti počistiti najprije to ruglo, a tek onda mijenjati ionako očuvane košarice za otpad u strogom centru grada.

Komentari