ZAMIJENILI oskarovca LUSTIGA, pa DOBILI VEĆINU: Novih izbora u Zagrebu IPAK NEĆE BITI ZAMIJENILI oskarovca LUSTIGA, pa DOBILI VEĆINU: Novih izbora u Zagrebu IPAK NEĆE BITI
Slavni filmaš nije želio sudjelovati u mijenjanju imena Trga maršala Tita, zbog čega je i došlo do tolikog natezanja oko slaganja većine. Umjesto Lustiga,... ZAMIJENILI oskarovca LUSTIGA, pa DOBILI VEĆINU: Novih izbora u Zagrebu IPAK NEĆE BITI

Slavni filmaš nije želio sudjelovati u mijenjanju imena Trga maršala Tita, zbog čega je i došlo do tolikog natezanja oko slaganja većine. Umjesto Lustiga, u Skupštinu je na listi Bandićeve stranke ušao Vjekoslav Jeleč. Andrija Mikulić potom je izabran za predsjednika Skupštine s 26 glasova, čime je Gradska skupština konstituirana iz trećeg pokušaja

Gradonačelnik Milan Bandić uspio je u trećem pokušaju oformiti većinu u Gradskoj skupštini, i to s HDZ-om te strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Oni čine većinu od 26 zastupnika. Potvrđeno je, nakon što je danas u 13 sati iz trećeg pokušaja konstituirana Gradska skupština, da umjesto Branka Lustiga u Skupštinu ulazi Vjekoslav Jeleč. Lustig se, prema navodima medija, protivio mijenjanju imena Trga maršala Tita, zbog čega je, prema svemu sudeći, i došlo do tolikog natezanja oko slaganja većine.

Andrija Mikulić izabran je za predsjednika Skupštine s 26 glasova čime je Gradska skupština konstituirana. Protiv njegovog imenovanja je bilo 20 vijećnika. Pet ih se suzdržalo.

Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva izabrana je Vesna Nađ (SDP), a za članove su izabrani Sandra Švaljek (nezavisna lista), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), Nenad Matić (Zelena lista) i Mislav Herman (HDZ).

Nakon toga sjednica je prekinuta zbog zasjedanja novoizabranog Mandatnog povjerenstva, a nastavljena je nakon 20-ak minuta.

Inače, konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine trebala je početi u 10 sati, ali ju je ministar uprave Lovro Kuščević odgodio za 13 sati zbog toga što, kako je rečeno, kvorum još nije bio ispunjen tako da se nisu mogle donositi pravovaljene odluke.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) prozvao je Bandića jer je prekršio obećanje da će biti referenduma o Trgu maršala Tita, kao i Brunu Esih, kojoj je rekao da je prekršila svoju riječ kada je rekla da neće koalirati s klijentelistima. Poručio je da se iz tih razloga ljudima gadi politika i bježe izvan zemlje.

Oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić.

“Nisam se mislio javljati. Što se tiče Trga maršala Tita, moja dva strica poginula su na Sutjesci, a dvojica na Bleiburgu. Točka, neću dalje. Sve drugo je plod spekulacija. Sve što sam rekao ispred Muzičke akademije, da se taj trg zove Trg Republike Hrvatske, stoji. Ovdje je ’93. godine Odbor pokrenuo preimenovanje, Tuđman je to stopirao, povijesne okolnosti tražile su da se to ne dogodi, današnje političke okolnosti traže da se to dogodi. Ni u jednoj državi spomenici i ulice se ne dižu živim ljudima. Čuvajte se oštre retorike i prijekih rješenja. Prošlo je vrijeme da svi trebamo misliti isto. Što je kvalitetnija opozicija, kvalitetniji je i graddonačelnik”, rekao je Bandić.

Replicirao je Tomašević kazavši da ne zna kako su se povijesne prilike promijenile u periodu prije izbora do sada. Dodao je da je konačno vrijeme da se počne ispunjavati ono što je obećavano prije izbora.

Bandić je odgovorio.

“Demokracija je slušati drugog, a ja sam to dokazao 17 godina. Vi kao da cijepate drva, govorite da hrvatski političari trebaju slušati građane i realizirati projekte. Ja sam ljepši čovjek od vas, možda nisam pametniji, ali sam ljepši. Dok drugi misle, ja napravim. To je suština uvaženi zastupniče. Želim vam uspjeh. Hvala”, uzvratio je Bandić.

Mato Kapović je u raspravi istaknuo da je na djelu kultorofašizam. Rekao je da se ’78. prema jednom istraživanju živjelo bolje.

Gradonačelnik je Kapoviću odgovorio da je njegovo obraćanje govor mržnje.

 

Komentari