Židovska znanstvenica koja je izučavala spašavanje Židova u NDH tvrdi: Alojzije Stepinac za mene je svetac Židovska znanstvenica koja je izučavala spašavanje Židova u NDH tvrdi: Alojzije Stepinac za mene je svetac
Svoj doktorat znanosti Esther Gitman primila je na City sveučilištu u New Yorku na židovskoj povijesti. Istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti sa fokusom na spašavanju... Židovska znanstvenica koja je izučavala spašavanje Židova u NDH tvrdi: Alojzije Stepinac za mene je svetac

Svoj doktorat znanosti Esther Gitman primila je na City sveučilištu u New Yorku na židovskoj povijesti. Istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti sa fokusom na spašavanju Židova u NDH-u započinje 1999. godine disertacijom pod nazivom Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.). Godine 2011. objavljuje knjigu pod nazivom When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945 (Kad hrabrost prevlada: spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.) s ulogom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u svemu tome

Piše: Ina Vukić

Dvadeseti rujna 2019. je dan koji će obilježiti 80. rođendan povjesničarke Dr Esther Gitman, čiji se znanstveni rad od 1999. godine ističe istraživanjem spašavanja Židova i osoba drugih narodnosti tijekom Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, osobito u Hrvatskoj  i Bosni i Hercegovini.

Upravo rezultati njezinih istraživanja činjenične povijesti donose istinu o radu i zauzimanju u onim teškim vremenima za spašavanje života blaženog Alojzije Stepinca. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori i u domovini (HAZUDD) ovim putem želi se ponovno zahvaliti svojoj članici Dr. Esther Gitman na njezinom radu u korist povijesnih činjenica te poželjeti joj sretan i radošću ispunjen rođendan.

Esther Gitman je židovska američka povjesničarka rođena u Sarajevu, Njezina obitelj preživjela je holokaust uz pomoć ljudi koji nisu bili Židovi. Živjela je u SAD-u od 1972. godine gdje je njezina obitelj doselila nakon što je živjela i Izraelu i Kanadi. Danas svoj život sa svojim suprugom Izraelom provodi i u SAD’u i u Izraelu, a često posjećuje i Hrvatsku.

Esther Gitman diplomirala je povijest i sociologiju na Carleton sveučilištu u Ottawi, Kanada i apsolvirala je krivično pravo pri Long Island sveučiištu. Svoj doktorat znanosti primila je na City sveučilištu u New Yorku na židovskoj povijesti. Svoje istraživanje o hrvatsko-židovskoj povijesti sa fokusom na spašavanju Židova u NDH-u započinje 1999. godine disertacijom pod nazivom Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.). Godine 2002. prima Fulbrightovu stipendiju za putovanje u Hrvatsku kako bi nastavila sa znanstvenim radom. Godine 2008., doktorica Gitman sudjeluje na konferenciji o bl. Alojziju Stepincu.

Godine 2011. objavljuje knjigu pod nazivom When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945 (Kad hrabrost prevlada: spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.) s istoimenom temom te ulogom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u svemu tome.

Godine 2019. objavljuje knjigu pod nazivom Alojzije Stepinac: Pillar of Human Rights (Alojzije Stepinac: Stup ljudskih prava).

Dr Gitman s ponosom na svoj znanstveni rad često javno ističe: “Za mene, Alojzije Stepinac je svetac!”

Tijekom posljednjih godina nastupa na brojnim konferencijama i simpozijimima diljem svijeta sa temom povezanom s rezultatima njezinog znanstvenog istraživanja o spašavanju Židova i drugih etničkih skupina tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, osobito o ulozi koju je u tome imao bl. Alojzije Stepinac. Napisala je brojne znanstvene osvrte o istoj temi, a njezini radovi su citirani u mnogim svjetskim znanstvenim osvrtima i radovima drugih svjetski renomiranih autora o povijesti holokausta i Drugog svjetskog rata.

U lipnju 2019. Sveučilište u Splitu dodijelilo je Dr Esther Gitman Počasni doktorat za njezin znanstveni rad osobito o bl Alojziju Stepincu.  Rad Dr Esther Gitman privukao je i privlači značajnu hrvatsku i svjetsku pozornost. U zadnje vrijeme značajni dio njezinih znanstvenih istraživanja i osvrta odnose se na istraživanje povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji, i to osobito povijesne činjenice vezane za status Judenfrei (Bez Židova) Srbije već 1942. godine.

Sretan rođendan Dr Esther Gitman!”, stoji u čestitci HAZUDD-a koju su potpisali:

Predsjednik Dr.sc. Josip Stjepandić

Dopredsjednik Dr. sc. Josip Jurčević

Dopredsjednica Mr. sc. Ina Vukić

Tajnica Emilija Herceg Martić

Komentari