DIVLJE SVINJE U ŠPANSKOM: ‘Grad je u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više’ DIVLJE SVINJE U ŠPANSKOM: ‘Grad je u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više’
TweetEmailPrint ”Čistoća ih mami i časti otpacima oko pretrpanih, neispražnjenih kontejnera”, napisala je komentatorica na Facebooku, ispod fotografija divljih svinja snimljenih jutros u blizini... DIVLJE SVINJE U ŠPANSKOM: ‘Grad je u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više’


”Čistoća ih mami i časti otpacima oko pretrpanih, neispražnjenih kontejnera”, napisala je komentatorica na Facebooku, ispod fotografija divljih svinja snimljenih jutros u blizini hotela Antunović. Kasnije je objavljeno da su tri divlje svinje cijelo prijepodne hodale naseljem Špansko. Snimljene su oko podne kod zgrade u Ulici Vlade Gotovca, točno između školskog igrališta i zgrade. U susjednom Prečkom stanari ih viđaju već danima. ‘Divlje svinje mogu biti  opasne’, upozoravaju veterinari

U ranim jutarnjim satima stanovnike na zapadu grada dočekao je neuobičajen prizor. Oko smeća i razbacanih kontejnera u Španskom, preciznije u Batušićevoj ulici, okupile su se tri divlje svinje. Životinje su posljednji put viđene oko 6,30 kad su svoj put nastavile prema Prečkom, piše Jutarnji list.

Navode da su fotografije objavljene na Facebook grupi ‘Zakaj volim Špansko’, a član grupe koji ih je podijelio i fotografirao u komentaru je objasnio da su se životinje neko vrijeme motale oko kontejnera nakon čega su nastavile put prema autoputu. Druga članica nadovezala se da je isti trojac njoj popriječio put u Prečkom.

– One su prirodni čistači, nanjušile su hranu jer je grad u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više, napisala je članica FB grupe u komentaru.

Bilo je i onih koji su zabrinuti za njihovu dobrobit. – Jadne životinje, što smo im napravili… uništavamo i uzurpiramo njihova staništa, a Čistoća ih “mami i časti” otpacima oko pretrpanih, neispražnjenih kontejnera, napisala je komentatorica na Facebooku.

Portal Index objavio je, pak, da su tri divlje svinje cijelo prijepodne hodale naseljem Špansko. Od ljudi iz tog naselja dobili su (i objavili) snimku na kojoj se vide veprovi kod zgrade u Ulici Vlade Gotovca, točno između školskog igrališta i zgrade…

Veprovi i u Prečkom! Mogu biti opasni, upozorava veterinar

Portal Zagrebinfo nedavno je objavio da je više žitelja naselja Prečko vidjelo i snimilo divlje svinje u blizini crkve u tom naselju te u blizini savskog nasipa.

”Na obraslom području gdje ima dosta smeća, uočene su malene divlje svinje. Snimiti ih je uspio jedan čitatelj koji onuda svakodnevno šeće psa.

“Divlje svinje viđamo već godinama na nasipu i Savskoj Opatovini. Svake godine su te svinje sve hrabrije i sve bliže dolaze naselju. Snimljeno je jako blizu Jarnovićeve ulice, odmah kraj teniskih terena, u ostacima one neke spaljene zgrade”, objasnio je točnu lokaciju.

“To mjesto je sad prepuno raznog smeća i nije čudo da su svinje tu došle. Uopće nas se nisu uplašile, ali nismo se uspjeli više približiti, jer se na određenoj udaljenosti ipak okrenu, postave prema tebi, gledaju te i ne odstupaju. Moguće je da u gustom žbunju iza te spaljene zgrade imaju svoje mjesto na kojemu borave i tijekom dana. Eto, nama je to tužno”, zaključio je on.

“Njima je ovo jednostavno lakše dostupno nego hrana u prirodi”, pojasnio je zagrebački veterinar, dodavši kako je broj divljih svinja u porastu jer krmače više ne obolijevaju od određene bolesti koja utječe na broj mladunčadi, te imaju velika legla od 8 i više mladih.

Divlje svinje na toj lokaciji također je primjetila jedna čitateljica. “Veprovi su bili u odjeljku između nasipa i naselja Prečko, nešto prije crkve u Prečkom.  Ja sam vidjela dva ali moj suprug koji je viši, ih je vidio više”, pojasnila je.

Iz Grada ne odgovaraju na pitanja?!

Valja ovdje podsjetiti da je novinar portala Promise.hr  još 25. svibnja poslao upit odgovornima u Gradu Zagrebu u vezi s hrpama razasutog smeća (koje privlači divlje svinje i vrane – fotografije iznad i ispod) i potpuno zapuštenim i neurednim gradskim ulicama (pogotovo u naselju Prečko).

”Jesu li radnicima komunalnih tvrtki smanjene plaće, ili je znatno smanjen njihov broj pa je zato grad sada užasno neuredan i zapušten? Zašto radnici ne kose travu? Zašto redovito ne prazne kante za smeće? Zbog čega ne pokupe otpatke razbacane po ulicama i parkićima?  Zašto građani redovito plaćaju prirez i račune, ako žive zatrpani smećem i obrasli visokom travom?”, upitali smo, između ostaloga, odgovorne u Gradu Zagrebu još prije osam dana, no do danas nikakve odgovore nismo dobili.

‘Ajmo biti najzapušteniji grad u Europi! Zašto bi kosili travu i čistili smeće?’, kao da poručuje Tomašević

FOTO: FB grupa Zakaj volim Špansko; arhiva Promise.hr