KAZNENA PRIJAVA: ”Jerko Zovak preko svog portala rastjeruje ulagače i potiče iseljavanje Slavonije” KAZNENA PRIJAVA: ”Jerko Zovak preko svog portala rastjeruje ulagače i potiče iseljavanje Slavonije”
TweetEmailPrint ”U svom obraćanju Uredu predsjednice RH investitor Rimac opisuje na koji način pojedini gradski moćnici opstruiraju izgradnju Lidlova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u... KAZNENA PRIJAVA: ”Jerko Zovak preko svog portala rastjeruje ulagače i potiče iseljavanje Slavonije”


”U svom obraćanju Uredu predsjednice RH investitor Rimac opisuje na koji način pojedini gradski moćnici opstruiraju izgradnju Lidlova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu, što odbija i druge investitore”, piše 7Dnevno

”Pravomoćno osuđeni Jerko Zovak, godinama iz svoje medijske jazbine i s ‘titulom’, predsjednika Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave vlada Gradom, a gradonačelnik Mirko Duspara i pročelnik Uprave odbora za graditeljstvo Damir Klarić, samo su lutke na njegovu koncu”, piše portal 7dnevno.

Protiv njih trojice i još troje gradskih moćnika, Ankice Majetić, Duška Medakovića i Željka Devčića, nedavno je, kako navode, podignuta kaznena prijava zbog ucjena, pritisaka i uvjetovanja trećih osoba radi pokretanja velikih građevinskih zahvata u Slavonskom Brodu.

”Taj potez lokalnih vlasti, koji, prema svemu sudeći, iz osobnih interesa i protupravne koristi zaustavljaju nove investicije, pridonosi još crnjoj slici te odljevu stanovništva. Hoće li itko za to, konačno, u ovoj zemlji odgovarati?

I dok je Vlada Andreja Plenkovića na sjednici održanoj 1. prosinca ove godine u Osijeku s tamošnjim gradskim čelnicima većinu točaka dnevnog reda posvetila poticanju razvoja grada i Osječko-baranjske županije, nakon čega su potpisani brojni ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta…, dotle je u Slavonskom Brodu, nastavljena  akcija opstruiranja novih velikih investicija i pokretanja građevinskih zahvata zbog kojih bi bila otvorena mnoga nova radna mjesta. Riječ je, kako pišu mediji, o skandaloznim potezima tamošnjih gradskih čelnika, protiv kojih je, u međuvremenu, podignuta i kaznena prijava, između ostalog i zbog toga, jer oni, ako je točno ono što stoji u prijavi, stopiraju izgradnju trgovačkog centra u gradu i time onemogućavaju otvaranje novih radnih mjesta. Sve to rade, navodno, za određenu materijalnu naknadu.

Lokalne vlasti ukidaju nova radna mjesta!

O ovom skandaloznom slučaju pisali su brojni mediji a Večernji list je nedavno naveo  kako nerazumijevanje lokalnih vlasti u Slavonskom brodu blokira ionako rijetka radna mjesta.
‘Dok se Hrvatska suočava s velikim odljevom stanovništva, posebice iz Slavonije, i dok je Slavonija gospodarski praktički opustošena, priča iz Broda zorno opisuje kako lokalne vlasti tretiraju investitore. Mediji su objavili vijest da je slavonskobrodska gradska uprava kazneno prijavila investitora Ivana Rimca čija tvrtka RIMC ima ugovor s Lidlom o izgradnji njihova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu’, piše Večernji list.

Riječ je o investiciji od 50 milijuna kuna, a u Lidlovu centru zaposlit će se 30 radnika.  Rimca u prijavi optužuju da je na nezakonit način htio ishoditi uporabnu dozvolu za sagrađeni Lidlov centar te da su pritiske na gradsku upravu oko te dozvole radili i ministar graditeljstva Štromar, državni tajnik iz tog ministarstva, savjetnik predsjednice Mate Granić
No, priča je sasvim drugačija, piše 7dnevno, te navodi da je to razotkrio i Večernji list. Upravo se investitor Rimac, koji je posao izgradnje Lidla povjerio SB projektu te Presoflexu iz Požege, preko svojeg odvjetnika pisanim putem, početkom studenog ove godine, prvo obratio – Gradskom uredu Slavonski Brod, pa kad su oni odšutjeli onda se obratio Ministratsvu graditeljstva a potom i Uredu predsjednice kako bi kao investitor upozorio da slavonskobrodska uprava manipulira izdavanjem uporabne dozvole zbog čega on trpi financijsku štetu. Dakle, Rimac kao investitor traži zaštitu državnih institucija, da bi gradska uprava potom sve optužila da na njih rade pritisak, o čemu piše i Večernji list.

Prvo nisu imali primjedbi, poslije se predomislili

U svom obraćanju Uredu predsjednice RH investitor Rimac do u detalje opisuje na koji način pojedini gradski moćnici opstruiraju izgradnju Lidlova trgovačkog centra u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu. Najzorniji primjer te opstrukcije leži u činjenici da dana 27.v10. 2017. godine kada je obavljen tehnički pregled nitko od prisutnih 14, (od ukupno 16), članova Povjerenstva nije imao primjedbi na isprave o izvedenim radovima i ugrađenim materijalima, te su svi članovi povjerenstva bili mišljenja da se može izdati uporabna dozvola.
No, samo tjedan dana poslije, točnije, 3. studenoga 2017. godine došlo je do promjene stava člana povjerenstva Damira Klaića, predstavnika Grada Slavonskog Broda, pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koji je dao mišljenje da se građevina ne može koristiti, te da se ne može izdati uporabna dozvola i to, zbog navodno nedostajuće projektne dokumentacije,vezano za rekonstrukciju DC 423, što je apsolutna neistina jer su toj građevinskoj dozvoli koja je izdana 28. 04. 2017, a postala pravomoćna i izvršna 25.05. 2017. godine kojom je dozvoljena izgradnja Lidlova trgovačkog centra u Osijeku, prethodili i posebni uvjeti gradjenja za izgradnju tog trgovačkog objekta na kč.br. 5789/27, 5789/32 i 5789/33, k.o. Slavonski Brod priključak na DC 423 u Slavonskom Brodu, (te se napomena iz građevinske dozvole podnosi upravo na te posebne uvjete građenja izdate od Hrvatskih cesta dana 22.07. 2016. godine.)

Potezima gradskih moćnika u Slavonskom Brodu zgroženi i u Uredu predsjednice RH i u Ministarstvu graditeljstva

Neistina da nedostaje projektne dokumentacije vezano za rekonstrukciju DC 423, bila je više nego dovoljna predstojniku povjerenstva za tehnički pregled Željku Devčiću da promijeni mišljenje, na temelju čega je donijet zaključak (dana 3.11. 2017. godine),da se za predmetnu građevinu ne izda uporabna dozvola.
Nakon toga, 7. studenog ove godine odvjetnik investitora Rimca Veljko Miljević piše pritužbu Ministarstvu graditeljstva navodeći da je Povjerenstvo za tehnički pregled 27. listopada dalo mišljenje da se može izdati uporabna dozvola za Lidlov centar, a da 3. studenog predstavnici Grada dopunjuju (mijenjaju) svoje mišljenje i Povjerenstvo zaključuje da se uporabna dozvola ne može izdati.
Rimčev odvjetnik piše da su to učinili pod utjecajem teksta objavljenog nakon 27. listopada na lokalnom portalu u kojem se Rimca optužuje da je bez građevinske dozvole proširio državnu cestu u Osječkoj ulici zbog priključka na Lidl. Pritom Hrvatske ceste, ispostava Slavonski Brod, nemaju nikakvu pritužbu zbog državne ceste, a Miljević navodi da je HC investitoru još u srpnju izdao akt kojim se regulira proširenje DC 423. Na temelju te prijave Ministarstvo graditeljstva pokreće nadzor i suočava se s neuobičajenom situacijom. U svojem odgovoru tvrdi da im ga, kad su zatražili spis na uvid, Grad Slavonski Brod nije dostavio, štoviše “službenica koja duži spis uporabne dozvole rekla je da po nalogu pročelnika ne može dostaviti spis na uvid Ministarstvu, ali da Ministarstvo može napraviti uvid u prostorijama Upravnog odjela”.

Čega se u Gradu Brodu boje?

Zgroženi takvim odgovorom, kako piše Večernji list, u Ministarstvu graditeljstva se pitaju ‘zbog čega se Grad Slavonski Brod i pročelnik boje ako su rješenja i postupanja temeljena na zakonu? Ako je prvostupanjsko tijelo (gradska uprava nap. a.) radilo protivno zakonu, u cilju omogućavanja pozitivne gospodarske klime i izbjegavanja plaćanja odštete, država je dužna poduzeti sve mjere’, zaključili su u Ministarstvu graditeljstva. Podjednako zgroženi, nerazumnim postupcima slavonskobrodskih gradskih vlasti bili su i u Uredu predsjednice RH.

No, s obzirom da je ovaj slučaj počeo nadilaziti granice naše zemlje jer su se pojedini veleposlanici zbog problema s Lidlom, u političkim krugovima počeli interesirati tko i zbog čega opstruira tako vrijedne investcijije u Hrvatskoj, konkretnije u Slavonskom Brodu, nije nam bilo teško zagrebati ispod same površine slučaja i utvrditi činjenično stanje, odnosno kome je i zbog čega stalo  zaustavljati nove investicije čime se pridonos i još crnjoj statističkoj slici o broju svakodnevnog odljeva stanovništva u druge zemlje, koji i tako poprima dramatične razmjere.

Portal naređuje dužnosnicima što da čine?!

Naime, ako se pažljivo pročita pritužba od 7. studenog ove godine koju je odvjetnik investitora Rimca Veljko Miljević poslao na adresu Ministarstva graditeljstva, u kojoj decidirano tvrdi da je Povjerenstvo za tehnički pregled koje je 27. listopada dalo mišljenje da se može izdati uporabna dozvola za Lidlov centar, samo tjedan dana poslije promijenilo mišljenje, isključivo i samo pod utjecajem teksta objavljenog nakon 27. listopada na lokalnom portalu u kojem se Rimca optužuje da je bez građevinske dozvole proširio državnu cestu u Osječkoj ulici zbog priključka na Lidl, onda je više nego jasno u kom grmi leži zec.
Slikovito rečeno taj grm zove se lokalni portal SBplus, a zec koji čuči u njemu, nije nitko drugi do kontroverzni vlasnik i glavni urednik tog portala, Jerko Zovak kojeg mediji a i mnogi Brođani nazivaju ‘SDP-ov privatizacijski kriminalac’. A tko je zapravo Jerko Zovak koji, po mišljenju insajdera, stoji iza cijelog slučaja opstruiranja izgradnje trgovačkog centra Lidl? Za njega već dugi niz godina upućeni tvrde da on ustvari upravlja Gradom, te da je Zovak siva eminencija Mirku Duspari, gradonačelniku Slavonskog Broda.

Jerko Zovak je bivši član SDP-a koji nakon sukoba s Ivicom Račanom osniva, zajedno sa Zdravkom Tomcem i njegovom sestrom Blaženkom Gogić, Hrvatske socijaldemokrate.Taj projekt ubrzo propada, a Jerko Zovak ili Marks kako ga zovu, zbog njegovih radikalno ljevičarskih uvjerenja, 2013. godine na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu biva osuđen na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Sudsko vijeće prihvatilo je navode optužnice da si je Zovak od kolovoza 2002. do veljače 2005. kao direktor Slavonije DI nezakonitom isplatom novca za plaće, neobavljene pravne usluge i zajmove pribavio nepripadajuću korist i time oštetio tvrtku za 1,888.879,64 kune. ‘Vi niste vlasnik Slavonije DI. Zahvatili ste imovinu pravne osobe, a za to niste imali ovlasti jer niste tražili odobrenje skupštine’, kazala je sutkinja Jadranka Đaković u svom obraćanju optuženom. Ona je dodala da je Zovak oštećenom trgovačkom društvu dužan nadoknaditi štetu počinjenu kaznenim djelom, s pripadajućom zateznom kamatom. U ovom kontekstu zanimljivo je naglasiti da je Ankica Majetić bila na optuženićkoj klupi sa Jerkom Zovakom a da sada obnaša dužnost Pročelnice za gospodarstvo grada Slavonski Brod i da je ona poslušnik Jerka Zovaka koja je i zaposlena odlukom gradonačelnika Duspare a na inicijativu Zovaka.

Kako osuđeni kriminalac može godinama vedriti i oblačiti u Slavonskom Brodu

Upravo, taj osuđeni Jerko Zovak, godinama iz  svoje medijske jazbine i s ‘titulom’, predsjednika udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave vlada gradom, a gradonačelnik Mirko Duspara i pročelnik Uprave odbora za graditeljstvo Damir Klarić, samo su lutke na njegovu koncu.

Kaznena prijava zbog ucjena i uvjetovanja

Protiv njih trojice i još troje gradskih moćnika, Ankice Majetić, Duška Medakovića i Željka Devčića ovih je dana, a u povodu slučaja Lidl, podignuta kaznena prijava zbog ucjena, pritisaka i uvjetovanja trećih osoba radi pokretanja velikih građevinskih zahvata u Slavonskom Brodu.

Inače taj potez lokalnih vlasti, koji iz osobnih interesa i protupravne koristi zaustavljaju nove investicije pridonosI još crnjoj slici svakodnevnog odljeva stanovništva koji i tako poprima dramatične razmjere. No, da ovaj sramotni slučaj opstruiranja izgradnje Lidlova trgovačkog centra u Slavonskom Brodu nije izuzetak nego pravilo potvrđuje i jedan drugi slučaj u općini Sibinj u brodsko-posavskoj županiji koji već godinama tamošnji općinski čelnici opstruiraju svojim ultimativnim zahtjevima. Radi se o poduzetniku Ljubi Čepi koji je u poslovnoj zoni Sibinj još 2008. godine kupio zemljišta kao i njegov njemački partner, na ukupno 30 tisuća kvadratnih metara a trebali su zajednički izgraditi proizvodni pogon koji je za početak trebao zaposliti 10 radnika s područja općine. Kažemo trebali su a nisu, jer su se stvari počele komplicirati upravo tako da je njemački partner odustao a problem se do dana današnjeg nije riješio.

Ogorčeni poduzetnik Ljubo Ćepo je u više navrata izjavljivao kako je u dobroj vjeri, zajedno s njemačkim partnerom, nakon raspisanog javnog natječaja o prodaji zemljišta u sibinjskoj gospodarskoj zoni, 5. lipnja 2008. godine, od Općine Sibinj, kupio 31.246 m2 građevinskog zemljišta po cijeni od 5,10 EUR/m2, što je ukupno iznosilo 159.345,60 EUR.

‘U vrijeme kupnje zemljišta, visina komunalnog doprinosa iznosila je 7 kn/m3, da bi Općina, nakon što su vidjeli kako smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju objekta, donijela odluku o povećanju komunalnog doprinosa na 18 kn/m3.Budući da je ta promjena odluke uvelike povećala troškove izgradnje objekta, a u Zoni nije bilo infrastrukture, predložili smo Općini neka nam dopuste da sami izgradimo potrebnu infrastrukturu, a za uloženi iznos neka nam umanje komunalni doprinosa. Međutim, Općina to nije željela prihvatiti, nego nas prisiljava da platimo naknadno povećani komunalni doprinos, a o infrastrukturi će, kao, brinuti Oni.Nažalost, niti nakon osam godina od kad smo kupili zemljište, infrastruktura nije izgrađena, pa smo morali projektirati ‘samoodrživ’ objekt koji ima vlastitu struju, vodu i septičku jamu. Umjesto da nam pomognu – svojom gostoljubivom politikom za razvoj realnog sektora gospodarstva – kako bismo proizvodni pogon što brže stavili u funkciju i zaposlili radnike, Općina nam svojim ultimativnim zahtjevom odmaže u tome”, ogorčeno izjavljuje, poduzetnik Ljubo Čepo.

Hoće li itko odgovarati?

Hoće li itko za to, konačno, u ovoj zemlji odgovarati, pitaju se mnogi ogorčeni građani kojima je preko glave samovolje općinskih i gradskih otaca s bijelim ovratnicima. Pogotovo ih je iziritirao ovaj slučaj oko opstruiranja izgradnje trgovačkog centra Lidl, iz razloga što većina Brođana dobro zna da iza cijele te sramotne operacije u Slavonskom Brodu stoji upravo Jerko Zovak, medijski batinaš i ucjenjivač, koji preko svojih poslušnika na čelu s gradonačelnikom Dusparom ravna, kako tvrde neki mediji,  Slavonskim Brodom.
Upravo stoga i u spomenutoj kaznenoj prijavi koja je podignuta protiv šestoro gradskih moćnika za opostruiranje izgradnje građevinskog objekta istaknuto mjesto ima Zovak. On je apostrofiran kao osoba koja je imala ključni utjecaj na Željka Devčića, predsjednika povjerenstva i člana za pregled građevinskih radova, da nakon prvotnog pozitivnog mišljenja o izdavanju građevinske dozvole promijeni mišljenje i iskaže svoj negativni stav.
Navodno je Zovak, kako stoji u kaznenoj prijavi, prenosio naputke gradonačelnika Mirka Duspare, prijeteći da će, ako ne uskrati suglasnost, da će ga putem portala SBplus ‘razapeti’.

Na jednak način učinjen je, piše 7dnevno, pritisak i na člana povjerenstva Duška Medakovića, koji je prvotno dao suglasnost, da bi potom izmjenio svoje odluke. Nadalje, u kaznenoj prijavi se još ističe da je Jerko Zovak pravomoćno kažnjen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a služenje kazne izbjegava jer mu u tome pomaže gradonačelnik Mirko Duspara.

Dakle, Jerko Zovak umjesto da bude u zatvoru, na čelu je ucjenjivačke i reketarske organizacije koji opstruiraju velike investicije u Slavonskom Brodu”, navodi 7dnevno.