Milanović: Nismo potomci nacista i neću šutjeti! Ovo što izraelska vlada radi nije dobro Milanović: Nismo potomci nacista i neću šutjeti! Ovo što izraelska vlada radi nije dobro
TweetEmailPrint ”Postoji nešto što se zove čast, zdrav, razum, reputacija i s tim se ne bi trebalo igrati. Mi nemamo nikakve komplekse, niti smo... Milanović: Nismo potomci nacista i neću šutjeti! Ovo što izraelska vlada radi nije dobro


”Postoji nešto što se zove čast, zdrav, razum, reputacija i s tim se ne bi trebalo igrati. Mi nemamo nikakve komplekse, niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti i to iz perspektive hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Kompleksa nemam, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju, neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo”, istaknuo je Zoran Milanović

Hrvatska je jedna od svega 14 zemalja koje su glasale protiv UN-ove rezolucije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi! Hrvatska vlada tako se, prema svemu sudeći, željela još jednom dodvoriti državnom vodstvu Izraela, baš kao i nedavnom teško razumljivom gestom – postavljanjem izraelske zastave na zgradu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova usred Zagreba.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je za N1 stanje na Bliskom istoku i spornu odluku Hrvatske vlade.

‘Kako se izraelski ambasador usuđuje?’

“Postoji nešto što se zove čast, zdrav, razum, reputacija i s tim se ne bi trebalo igrati. U ovoj situaciji šutjet neću. Mi nemamo nikakve komplekse, niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti i to iz perspektive jednog hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista.

Kompleksa nemam, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju, neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od ne-dobra, a trenutno se tamo događa ne-dobro. I to sam prvi u Europi, nakon irskog premijera, upozorio. Nemojte se zezati jer za ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću šutjeti više. Neću ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu kojemu je najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade ne reagira. I to smo doživjeli”, rekao je Milanović.

“Čekamo da nam veliki dedramatizator objasni što su to napravili”, dodao je Milanović.

‘Ovo je osobni trip jednog čovjeka’

Na pitanja smatra li da je glasanje “protiv” sigurnosna ugroza, odgovara: “Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. Hrvatska je srećom nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je prije svega, kao i zadnjih 5,6 godina, osobni trip i osobna slagalica jednog čovjeka.”

I Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova, smatra pogrešnom odluku da glasamo protiv rezolucije UN-a.

Pusić: Hrvatska je pogriješila

“Mislim da smo pogriješili. Nismo ni protiv mira niti protiv rezolucije, Hrvatska je previše kalkulirala i napravila pogrešku. Usput, Kanada koja je predložila amandman na tu rezoluciju, koji je trebao biti, po meni, prihvaćen, je svejedno glasala suzdržano, a ne protiv. Ako gledate sadržaj rezolucije, trebao se spomenuti užas koji je Hamas učinio, ali u ovom trenutku je glavno pitanje sprečavanja humanitarne katastrofe u Gazi.

Ne može nitko biti protiv toga da se zaustavi bombardiranja Gaze, to ne donosi niti mir Izraelu. Osobno podržavam državu Izrael, ali ne podržavam politiku Benjamina Netanyahua kao što je ne podržavaju ni mnogi Izraelci. Ova politika neće donijeti ništa dobro Palestincima, ali ni Izraelcima i mislim da su mnogi Izraelci toga svjesni.
Ogromna većina je bila na strani UN-ove rezolucije. Ne mislim da se tu izjednačava agresor i žrtva. Slažem se sa stavom izraelskog intelektualca i autora poznate knjige ‘Sapiens’ da jedna te ista strana u ratu može biti i žrtva i agresor. U jednoj groznoj situaciji koju je ovaj put pokrenuo Hamas, sada se to nastavlja kao ogromna humanitarna katastrofa.

“Opći dojam je da je Hrvatska kalkulirala. Moglo se reći da se Hamas osuđuje, da smo zgroženi napadom i ubojstvima najgore vrste koju je Hamas učinio. Istodobno, ne prihvaćamo tjedna bombardiranja na Gazu gdje su ljudi zatvoreni. To nije dobro rješenje za Izrael. Treba pronaći rješenje za ovu groznu situaciju i za Izrael i za Palestince”, istaknula je Vesna Pusić za N1

FOTO: Preslika videosnimke N1