Najviše prijava EPPO-u podnose Hrvati: ne čudi da je Kövesi na RH obratila posebnu pozornost Najviše prijava EPPO-u podnose Hrvati: ne čudi da je Kövesi na RH obratila posebnu pozornost
TweetEmailPrint Ured europskog tužitelja dobar dio svog godišnjeg izvješća posvetio je Hrvatskoj: navode da je dosad u RH pokrenuto 47 istraga. Na naslovnoj stranici... Najviše prijava EPPO-u podnose Hrvati: ne čudi da je Kövesi na RH obratila posebnu pozornost


Ured europskog tužitelja dobar dio svog godišnjeg izvješća posvetio je Hrvatskoj: navode da je dosad u RH pokrenuto 47 istraga. Na naslovnoj stranici Ureda EPPO (koji se nalazi u Luksemburgu) i prva vijest je iz Hrvatske (preslika ispod)… Sve to događa se, podsjetimo, u pomalo napetim okolnostima – u vrijeme kada su i hrvatski premijer i novi (budući) glavni državni odvjetnik osporavali na neki način rad, odnosno nadležnost Ureda EPPO u Hrvatskoj…

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), na čijem je čelu Laura Kövesi, objavio je svoje novo godišnje izvješće. Prema danas objavljenom izvješču (1. ožujak 2024.) u Hrvatskoj se i dalje podnosi najviše prijava tom tijelu, pokazuje izvješće.

Najveći broj prijava građani su i tijekom proteklih godinu dana podnijeli u Hrvatskoj, njih ukupno 433. Zatim slijede Belgija s 221 prijavom, Njemačka sa 199, Bugarska sa 179, te Rumunjska sa 156. Ukupno 132 prijave stigle su i iz zemalja u kojima EPPO ne djeluje, a još 279 iz zemalja koje nisu članice EU-a, prenosi Nacional.

Oduzimali nezakonito stečenu imovinu

Hrvatska se nalazi i među 19 zemalja u kojima je tijekom prošle godine EPPO oduzimao nezakonito stečenu imovinu. To je, prema izvještaju, dogodilo ukupno 475 puta, a osim u Hrvatskoj zaplijene su izvršene i u Austriji, Belgiji, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj.

Prema izvješću u Hrvatskoj je u tijeku sedam sudskih postupaka što ih je pokrenuo EPPO. U devet slučajeva optuženo je ukupno 18 osoba. Četiri slučaja EPPO je predao domaćim pravosudnim tijelima.

Ukupno je hrvatski Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo 47 istraga koje se odnose na štetu od gotovo 278 milijuna eura. Od tog iznosa oko 29 milijuna eura odnosi se na poreznu prijevaru. Trenutno se vode tri istrage koje imaju prekograničnu dimenziju, a u 2023. naložena je zapljena 1,6 milijuna eura nezakonito stečene imovine.

Hrvatska pod posebnom lupom

Tijekom prošle godine otvoreno je, stoji u izvješću, 36 istraga zbog moguće štete za EU fondove od 69 milijuna eura. Najviše ih se odnosi na programe regionalnog razvoja, ukupno 25, dok je 13 pokrenuta zbog moguće štete poljoprivrednom fondu. Dvije istrage vode se zbog štete programima za oporavak i otpornost.

A da je Hrvatska na samom vrhu zemalja na koje europski tužitelji – pod vodstvom beskompromisne Laure Kövesi – posvećuju posebnu pozornost, pokazuje, prema svemu sudeći, i službena stranica Ureda europskih tužitelja: na samoj naslovnoj stranici Ureda EPPO – prva je vijest iz Hrvatske: ”Croatia: Dvije osobe uhićene zbog sumnje na prijevaru s poljoprivrednim poticajima i krivotvorenje isprava”.

Sve to događa se, podsjetimo, u vrijeme kada su i hrvatski premijer i novi (budući) glavni državni odvjetnik osporavali na neki način rad, odnosno nadležnost Ureda EPPO u Republici Hrvatskoj.

Treba li nas, u takvim okolnostima, čuditi što je Laura Kövesi, mimo svih običaja, i osobno počela odgovarati na upite pojedinih medija iz Hrvatske te komentirati aktivnosti EU tužitelja u Hrvatskoj?

Valja napomenuti da, sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, većina hrvatskih građana i dalje podržava Lauru Kövesi te Ured europskog javnog tužitelja.

FOTO: Preslike sa službene stranice EPPO; screenshot videosnimke

Eskalira sukob Kövesi i Plenkovića: ‘Moram zaštititi EPPO od uplitanja u istrage! ‘Kako se usuđuje?’