OSVETA UDBE? Leljak: Bože Vukušić pokrenuo je medijske napade na mene?! OSVETA UDBE? Leljak: Bože Vukušić pokrenuo je medijske napade na mene?!
JE LI MORH PLAĆAO OBRANU UDBAŠA I SMIJE LI O TOME ITKO PRIČATI?

OSVETA UDBE? Leljak: Bože Vukušić pokrenuo je medijske napade na mene?!

Hrvatska 9. veljače 2017. Marina Kralj

TweetEmailPrint Čim je podacima o Udbi uskovitlao prašinu u Hrvatskoj, krenuli su medijski napadi na Romana Leljaka. Sa svih strana, baš kao i na... OSVETA UDBE? Leljak: Bože Vukušić pokrenuo je medijske napade na mene?!


Čim je podacima o Udbi uskovitlao prašinu u Hrvatskoj, krenuli su medijski napadi na Romana Leljaka. Sa svih strana, baš kao i na Pavu Barišića, krenule su pljuštati optužbe – koje nitko nije provjerio prije nego ih je objavio. ‘Više se ne vraćam u Hrvatsku, Udba je tu još uvijek vrlo jaka’, poručio je Leljak iz Slovenije

”Iako nas pravomoćna presuda za ubojstvo Stjepana Đurekovića očekuje u ožujku, i ova prvostupanjska doživotna nije donijela ništa dobro ni Hrvatskoj ni hrvatskom narodu. Do sada smo MORH i mi platili Anti Nobilu više od 2 milijuna kuna za obranu Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, što znači da smo obranu za ubojice plaćali mi, porezni obveznici.

U to isto vrijeme Njemačka je plaćala suđenje u Minhenu, do sada je na njega potrošeno više od 8 milijuna eura. Gorak okus u ustima ostavlja i činjenica kako nitko nije odgovarao za donošenje Lex Perkovića, za prijetnje svjedocima, za ubojstva više od 100 hrvatskih emigranata diljem svijeta u doba Jugoslavije. Ni danas ne znamo tko je naredio ubojstvo Stjepana Đurekovića. Odvjetnike Pavlović nitko ne financira osim udovice Stjepana Đurekovića. Molim hrvatski narod da nastavi i dalje raditi svoj posao kako bi napunio državni proračun putem kojeg će se platiti obrana nekadašnjih jugoslavenskih obavještajaca…”, napisala je gorko ironično novinarka HRT-a Helena Krmpotić na svom Facebook profilu, komentirajući tako skandalozni dokument, koji je objavio ovih dana slovenski istraživač Roman Leljak, a prema kojem je Ministarstvo obrane RH platilo 2.300.000 kuna za obranu  osuđenih Udbinih organizatora ubojstva – Perkovića i Mustaća!

I gle čuda, čim je podacima o Udbi uskovitlao prašinu u Hrvatskoj, krenuli su medijski napadi na Leljaka. Sa svih strana, baš kao i na Pavu Barišića, krenule su pljuštati optužbe, koje nitko nije provjerio prije nego ih je objavio.

Zbog te medijske hajke, Leljak se brzo pokupio u Sloveniju te javio da se u Hrvatsku više ne vraća, jer je Udba, kaže, ovdje još uvijek nevjerojatno jaka!

Kasnije je, slovenski istraživač udbinih zločina i publicist, na svom Facebooku objavio tko je, prema njegovu mišljenju, pokrenuo medijske napada na njega.

Mnogima u Hrvatskoj neće se svidjeti što sam dao savjete. Istina smeta. Bio sam u pravu. Po izlasku iz Sabora dolazi pismo iz arhivske struke. Njih nitko ništa ne pita? Prenose to svi mediji. Niko od medija njih ne pita, šta ste uradili do sada? Zašto niste Vi pripremili zakon? Zašto građa nije u Arhivu? Zašto niste dizali glas i tražili, na primjer, da Sabor odnese građu od 1982. godine do 1990. godine u Vaše prostorije, da je učinite javnom?
HDZ priprema svoj zakon. Na žalost prepušta pripremu zakona strukturama u Ministarstvu kulture. Onima, koji do sada nisu ništa napravili.
Rat za arhive počinje.
Oni koji žele, da i dalje žive i rade u mračnim tunelima povijesti, a mnogo ih je, najprije će eliminirati mene. Neće to biti moj kraj, to će biti moj početak.

Bože Vukušić, glavni tajnik Bleiburškog voda, u utorak 7. veljače u 18 sati predao je pripremljene dokumente Jutarnjem listu i počinje napad na Romana Leljaka”, istaknuo je u vrlo svježoj Facebook objavi slovenski istraživač zločina Udbe Roman Leljak.

Zanimljivo je, međutim, da je upravo Bože Vukušić bio jedan od ključnih svjedoka optužbe na suđenju Perkoviću i Mustaču na sudu u Munchenu. Vukušić također slovi kao istraživač zločna Udbe?!

No, svatko tko je malo pomnije pratio ovu tematiku, mogao se dosad uvjeriti da tko god se bavi Udbom, odnosno tko god govori o zločinima Udbe, prije ili kasnije doživi vrlo neugodna podmetanja i optužbe na svoj račun, zbog čega je u takvim situacijama neutralnom promatraču vrlo teško procijeniti što je podmetanje, a što istina.

Tako je, čini se, i u ovom slučaju…

Valj istaknuti da se priopćenjem danas  oglasio MORH u kojem pojašnjavaju svrhu isplate Nobilu.

Iz MOH-a navode da su Nobilu platili navedeni iznos, ali ne za Perkovićevu obranu:

Nije točna objavljena informacija da ‘MORH plaća Nobila za suđenje Perkoviću i Mustaču’, odnosno u kojem se navodi da ‘građani Hrvatske plaćaju Nobila za suđenje ubojicama u Munchenu’.

Činjenica je da Ministarstvo obrane RH ne koristi usluge odvjetničkih društava već ga u svim sudskim postupcima zastupa Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Navedeni iznos koji je MORH platio odvjetničkom društvu Nobilo, a kako je i vidljivo u dokumentu objavljenom na portalima, je iznos koji je isplaćen temeljem pravomoćnih sudskih presuda, u predmetima koji su se vodili protiv Republike Hrvatske – MORH-a, a u kojima je navedeni odvjetnički ured zastupao tužitelje odnosno bio punomoćnik.

Riječ je o tri predmeta naknade štete protiv Republike Hrvatske – MORH-a temeljem Zakona o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata i jednom predmetu po osnovi pravomoćne presude protiv Republike Hrvatske za smrtno stradavanje na radnom mjestu njezina djelatnika.

Sukladno navedenim pravomoćnim presudama, izvršena je isplata tužiteljima na račun njihovog punomoćnika, odnosno navedenog Odvjetničkog društva, u iznosima koji su određeni u izrekama tih presuda”, navodi se u priopćenju MORH-a.