Petir upitala Europsku komisiju o napadima na Hrvate u Crnoj Gori: Hoćete li reagirati i kako? EVO ODGOVORA: Petir upitala Europsku komisiju o napadima na Hrvate u Crnoj Gori: Hoćete li reagirati i kako? EVO ODGOVORA:
TweetEmailPrint Igor Tomkić nedavno je pretučen te je danas pod policijskom zaštitom, no ni to nije spriječilo nasilnike da mu pokušaju uništiti jedini izvor... Petir upitala Europsku komisiju o napadima na Hrvate u Crnoj Gori: Hoćete li reagirati i kako? EVO ODGOVORA:


Igor Tomkić nedavno je pretučen te je danas pod policijskom zaštitom, no ni to nije spriječilo nasilnike da mu pokušaju uništiti jedini izvor prihoda koji obitelj Tomkić posjeduje – njegovu trgovinu. S obzirom na to da je Crna Gora država kandidatkinja za članstvo u EU, hoćete li i kako reagirati na ovaj slučaj prije nego što on preraste u etnički progon Hrvata iz Crne Gore?”, upitala je Marijana Petir Europsku komisiju

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir postavila je pitanje Europskoj komisiji o položaju Hrvata u Crnoj Gori. Povod za to pitanje bila je serija napada na Igora Tomkića, Hrvata iz Crne Gore.

”Tijekom noći 29. ožujka 2019. Igoru Tomkiću, Hrvatu iz Berana u Crnoj Gori zapalili su trgovinu. Radi se o jednom u nizu etnički motiviranih napada od strane većinskog stanovništva na pripadnike hrvatske autohtone manjine u Crnoj Gori. Gospodin Tomkić nedavno je bio pretučen te je danas pod policijskom zaštitom, no ni to nije spriječilo nasilnike da mu pokušaju uništiti jedini izvor prihoda koji obitelj Tomkić posjeduje – njegovu trgovinu.

Smatram da se ovdje radi o puno većem problemu, radi se o lovu na Hrvate i njihovu imovinu u Crnoj Gori. Crnogorski premijer Marković sam je istaknuo kako događaji podsjećaju na nemile događaje devedesetih godina na Balkanu, a obitelj Tomkić ozbiljno razmišlja o napuštanju svojega rodnoga grada jer za njih tamo, očito, nema mjesta. Štoviše, crnogorski portali navode kako su se to jutro, dok je Igor Tomkić popisivao štetu na objektu, vandali naslađivali i ismijavali ga prolazeći ulicom. Time se vrijeđa ljudsko dostojanstvo osobe, ugrožava egzistencija, krše ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

S obzirom na to da je Crna Gora država kandidatkinja za članstvo u EU, hoćete li i kako reagirati na ovaj slučaj prije nego što on preraste u etnički progon Hrvata iz Crne Gore?”, upitala je Marijana Petir Europsku komisiju.

Johannes Hahn odgovorio je u ime Europske komisije:

”Komisija pozorno prati područje vladavine prava, pravosuđa i temeljnih prava te u dijalogu s Crnom Gorom ta pitanja uvijek ističe kao prioritete. U okviru pregovora o poglavlju 23. (pravosuđe i temeljna prava) od Crne Gore kao zemlje kandidatkinje u pregovorima o pristupanju očekuje se da osigura stvarnu zaštitu nacionalnih manjina.

Iako Komisija ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ona pažljivo prati reakcije nadležnih tijela na navedene napade te napominje da su ih crnogorske vlasti osudile. Komisija će pažljivo promatrati pravosudni postupak u tim predmetima. Komisija ne opaža sustavne probleme u tom području u Crnoj Gori.

Općenitije, od Crne Gore očekuje se ispunjavanje niza posebnih mjerila iz poglavlja 23. Posebno se očekuje reakcija na rasističke incidente odgovarajućim mjerama na političkoj razini i na razini kaznenog progona. Očekuje se i da će se Crna Gora boriti s problemom rasizma i ksenofobije informativnom i obrazovnom kampanjom te da će upravnim ili pravosudnim mjerama sustavno rješavati slučajeve diskriminacije.

Komisija je 29. svibnja 2019. objavila izvješće o toj zemlji za 2019., koje sadržava detaljnu ocjenu poštovanja temeljnih prava u Crnoj Gori, i nastavit će redovito pratiti ispunjavanje obveza Crne Gore u tom području”, stoji u odgovoru Europske komisije, koje prenosi Glas Hrvatske HRT-a.

FOTO: Screenshot videosnimki