Policijski sindikat zahtjeva HITNU SMJENU načelnika PU zagrebačke jer ozbiljno šteti ugledu policije Policijski sindikat zahtjeva HITNU SMJENU načelnika PU zagrebačke jer ozbiljno šteti ugledu policije
TweetEmailPrint U svom priopćenju Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, prilaže i dokumente koji, kako navodi, potvrđuju da priopćenje PU zagrebačke nije točno, te... Policijski sindikat zahtjeva HITNU SMJENU načelnika PU zagrebačke jer ozbiljno šteti ugledu policije


U svom priopćenju Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, prilaže i dokumente koji, kako navodi, potvrđuju da priopćenje PU zagrebačke nije točno, te da je načelnik zagrebačke policije doista zloupotrijebio položaj, zbog čega je došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a, a time i do potencijalne ugroze cijelog sustava

Nakon što je Sindikat policijskih službenika u otvorenom pismu prozvao glavnog ravnatelja policije za dvostruke kriterije kojima se štiti postupanje načelnika zagrebačke policije Marka Rašića te nakon što je demanti tih tvrdnji medijima uputila zagrebačka policija, Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika,  od ministra Božinovića i glavnog ravnatelja Miline zatražio je hitno razrješenje Marka Rašića, načelnika PU zagrebačke!

U svom priopćenju Puškarić prilaže i dokumente koji, kako navodi, potvrđuju da priopćenje PU zagrebačke nije točno, te da je ravnatelj zagrebačke policije doista zloupotrijebio položaj, zbog čega je došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a, a time i do potencijalne ugroze cijelog sustava.

”Zabrinjavajući je demanti koji je danas medijima uputila zagrebačka policija čijim radom upravlja Marko Rašić, a u kojem se navodi da je Sindikat policijskih službenika netočno informirao javnost jer policijski službenik, koji je prijavljen načelniku PU zagrebačke, nije počinio težu povredu službene dužnosti opisanu čl. 96. st. 1. toč. 9. Zakona o policiji (neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva), da nije došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a zbog takvih radnji i da načelnik za konkretan slučaj nije upozorio policijskog službenika zbog počinjene teže povrede službene dužnosti.

U prilogu Vam dostavljamo dva dokumenta, a koji dokazuju da navodi demantija zagrebačke policije nisu istiniti, a obzirom da se tiču postupanja samog načelnika PU zagrebačke zahtijevamo od Vas da odmah razriješite Marka Rašića dužnosti načelnika PU zagrebačke jer je s ovim postupkom ozbiljno ugrozio i naštetio ugledu policije, narušio vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna s obzirom na to da građanima jamči sigurnost i povjerenje i provodi policijske poslove i ovlasti čijom bi se primjenom svakom građaninu trebala jamčiti pravičnosti u postupku progona i jednakost pred zakonom.

Također netočna je i konstatacija načelnika PU zagrebačke da nije došlo do teže povrede službene dužnosti od strane glavnog sindikalnog povjerenika, kojem je pogodovao, osobito jer smo ga u našem ponovnom dopisu upoznali sa sličnim povredama koje su bile u blažem obliku obzirom da tada nije bila prekršena GDPR regulativa niti su ta ponašanja tada dovela u ugrozu rad elektroničke pošte MUP-a, a ticalo se slučaja iz 2013. godine u kojem je također glavni sindikalni povjerenik istog sindikata u PU krapinsko-zagorskoj bio disciplinski progonjen do te mjere da je sam ministar pokrenuo upravnu tužbu na Upravnom sudu Zagrebu radi ukidanja imuniteta sindikata, kao i drugu činjenicu da je policijski službenik u drugom slučaju bio disciplinski kažnjen za težu povredu službene dužnosti jer je sa službene mail adrese poslao upit privatne naravi drugom ministarstvu, a što je u žalbenom postupku potvrdio i sam Upravni sud u Zagrebu i konstatirao da se ipak radi o težoj povredi službene dužnosti.

Isto tako očekujemo odgovor na naš podnesak i zahtjev za poduzimanje određenih službenih radnji broj: SPS-01-02/72-3-2018. od 17. 12. 2018. godine koji smo uputili glavnom ravnatelju policije prije godinu dana, a osobito odgovore je li glavni ravnatelj policije sukladno zahtjevu koji je dobio od Sindikata naložio inspiciranje konkretnog slučaja, je li pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika PU zagrebačke zbog teže povrede službene dužnosti opisane čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan služe ili prekoračenje ovlasti u službi) o kojoj smo ga upoznali i je li o cjelokupnom predmetu provedeno kriminalističko istraživanje te obaviješteno nadležno državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke s obzirom na to da smo kao pravna osoba prijavili određenu sumnju u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti rukovodećeg policijskog službenika”, stoji u Zahtjevu za razrješenje načelnika PU zagrebačke kojega je potpisao Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, a koji je upućen ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije, Nikoli Milini, a potom i premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, Ranku Ostojiću, policijskim službenicima te hrvatskim medijima.

FOTO: Screenshot videosnimke s YouTube-a; dokument Sindikata policijskih službenika