UPOZORENJE: Poznati lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti vrlo opasni za zdravlje UPOZORENJE: Poznati lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti vrlo opasni za zdravlje
TweetEmail1Print Simptomi uključuju iznenadnu jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje ili poremećaje vida. Ishemijski i hemoragijski moždani udar glavne su komplikacije toga sindroma. Bolesnike... UPOZORENJE: Poznati lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti vrlo opasni za zdravlje


Simptomi uključuju iznenadnu jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje ili poremećaje vida. Ishemijski i hemoragijski moždani udar glavne su komplikacije toga sindroma. Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome, upozoravaju u Agenciji za lijekove

Poznate farmaceutske kompanije izvijestile su sve liječnike u Hrvatskoj o opasnostima koje prijete prilikom korištenja lijekova koji sadrže pseudoeferdin.

U Hrvatskoj odobreni su sljedeći lijekovi koji sadrže pseudoefedrin: Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Daleron COLD3, Maxflu, Nurofen Cold and Flu, Rhinorelief, Rhinostop. Lijek Aerinaze izdaje se temeljem liječničkog recepta, dok se ostali izdaju bez recepta u ljekarni, piše Danica.hr.

Alkaloid, Bayer, Pliva, Reckitt Benckiser, Krka-farma, Bosnalijek i Jadran galenski laboratorij u suradnji s Agencijom za lijekove uputili su pismo zdravstvenim radnicima o riziku od sindroma reverzibilne encefalopatije i reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Smanjena opskrba mozga krvlju

To su rijetka stanja koja mogu uključivati smanjenu opskrbu mozga krvlju (ishemija), što potencijalno može dovesti do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija. Uz brzu dijagnozu i liječenje, simptomi najčešće nestanu.

Agencija je još ranije preporučila da se lijekovi koji sadrže pseudoefedrin ne primjenjuju u bolesnika s visokim krvnim tlakom koji je ozbiljan ili nekontroliran (koji se ne liječe ili ne odgovaraju na terapiju), ni bolesnika s ozbiljnom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, febriliteta i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa, u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

Moguć i moždani udar

Zabilježeni su pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) može se manifestirati širokim spektrom akutnih ili subakutnih neuroloških simptoma, uključujući glavobolju, promjenu mentalnog statusa, napadaje, poremećaje vida i/ili žarišne neurološke ispade. Tipičan je akutni ili subakutni početak simptoma (unutar nekoliko sati do dana).

Simptomi prestaju unutar nekoliko dana ili tjedana snižavanjem krvnog tlaka i prestankom uzimanja lijekova koji ga uzrokuju.

Sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) obično se manifestira jakom glavoboljom koja doseže vrhunac u nekoliko sekundi, najčešće obostranom, koja započinje u stražnjem dijelu glave te se difuzno širi, a često praćenom mučninom, povraćanjem, fotofobijom i fonofobijom.

U nekih bolesnika mogu biti prisutni prolazni žarišni neurološki ispadi. Ishemijski i hemoragijski moždani udar glavne su komplikacije toga sindroma”, navodi Dnevnik.hr.

Simptomi uključuju iznenadnu jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje ili poremećaje vida. Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome, upozoravaju u Agenciji za lijekove.

FOTO: Screenshot videosnimke