USAMLJENOST VODI U BOLEST: Za pandemije velik broj starijih Zagrepčana tražio pomoć psihijatra USAMLJENOST VODI U BOLEST: Za pandemije velik broj starijih Zagrepčana tražio pomoć psihijatra
ZAGREB SVE STARIJI; SVAKI PETI GRAĐANIN STARIJI OD 65

USAMLJENOST VODI U BOLEST: Za pandemije velik broj starijih Zagrepčana tražio pomoć psihijatra

Zagreb 4. listopada 2022. Promise.hr

TweetEmailPrint Udio osoba starijih od 65 godina u Zagrebu povećao se sa 17 na gotovo 21 posto u proteklih deset godina! Govoreći o utjecaju pandemije... USAMLJENOST VODI U BOLEST: Za pandemije velik broj starijih Zagrepčana tražio pomoć psihijatra


Udio osoba starijih od 65 godina u Zagrebu povećao se sa 17 na gotovo 21 posto u proteklih deset godina! Govoreći o utjecaju pandemije i potresa na kvalitetu života starijih osoba, Marina Zeman iz Zaklade Zajednički put istaknula je da zatvaranje i izolacija pojačavaju osjećaj usamljenosti, dok vanjske aktivnosti imaju upravo suprotan učinak i u velikom omjeru pozitivno utječu na fizičko i psihičko zdravlje…

Kako spriječiti usamljenost u trećoj životnoj dobi? Odgovore na to pitanje ponudili su sudionici Konferencije u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb – koji su u zagrebačkom hotelu Dubrovnik predstavili završnicu dvogodišnjeg projekta “Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS” sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Konferencija je bila prilika da govornici i sudionici podijele iskustva i opišu konkretne primjere sprječavanja usamljenosti u trećoj životnoj dobi, a predstavljeni su i rezultati mnogobrojnih aktivnosti u sklopu ovog gotovo dva milijuna kuna vrijednog Projekta. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici matica umirovljenika, Zaklade Zajednički put, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te domova za starije osobe iz Zagreba, a poseban doprinos dali su umirovljenici koji su u aktivnostima sudjelovali.

Kroz diskusiju, manje radne grupe i zaključke objedinjeni su prijedlozi za buduće projekte GDCK Zagreb.

Kroz izlaganje na temu „Utjecaj pandemije i potresa na kvalitetu života starijih osoba“ koordinatorica rada Zaklade Zajednički put Marina Zeman pojasnila je kako i koliko vanjske okolnosti mogu utjecati na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Istaknula je kako se pandemija pokazala kao veliki izazov za psihičko zdravlje starijih osoba. Zbog straha od zaraze smanjili su kontakte i aktivnosti s članovima obitelji i prijateljima čime su bili podložniji razvoju bolesti, a nemali broj njih morao je potražiti stručnu psihijatrijsku pomoć.

„To ne čudi jer zatvaranje i izolacija pojačavaju osjećaj usamljenosti, dok vanjske aktivnosti imaju upravo suprotan učinak i u velikom omjeru pozitivno utječu na fizičko i psihičko zdravlje“, dodala je.

Andreja Ninić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom predstavila je projekt #Neusamljenosti i obrazložila važnost provedbe preventivnih programa kojima je cilj uključivanje umirovljenika u aktivno starenje.

„Udio osoba starijih od 65 godina u Zagrebu povećao se sa 17 na gotovo 21 posto u proteklih deset godina. Liste čekanja na domove su duge, stoga je prijeko potrebno kroz ivaninstitucijske aktivnosti što više aktivirati starije osobe kako bi što duže mogle boraviti u vlastitom domu i obiteljskoj sredini“, naglasila je, dodavši kako Grad Zagreb u tom smislu drži nadstandard.

Važnu ulogu ima upravo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, čija je zadaća, između ostalog, unaprijediti kvalitetu života pripadnika “najmudrije generacije” te spriječiti socijalnu isključenost i usamljenost. „Upravo ovakvim projektima predmetno i uspješno ispunjavamo te se nadamo kako će naše društvo i u budućnosti biti prepoznato kao pouzdan partner u ispunjavanju takvih i sličnih ciljeva“, istaknuo je ravnatelj Petar Penava.

”GDCK Zagreb razvilo je programe namijenjene upravo starijima od 65 godina, a AKUS je jedan od čak osam projekata financiranih kroz Europski socijalni fond. Obrazovni program za engleski i njemački jezik, program za sport i rekreaciju, edukacije iz područja aktivnog starenja te socijalnog uključivanja s ciljem unaprjeđenja vještina iz područja kulture i umjetnosti, poput izrade predmeta od keramike ili radionica maketarstva, neke su od aktivnosti koje smo dvije godine sustavno provodili. Proširene su i obogaćene aktivnosti postojećeg zdravstvenog savjetovališta na području aktivnog starenja koje, uz edukacije o zdravom življenju, aktivnom starenju, očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, uključuju i psihosocijalnu pomoć. Projekt je pridonio poboljšanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičkog zdravstvenog stanja umirovljenika te njihovoj aktivaciji i većoj uključenosti u zajednicu”, dodao je Penava.

FOTO: Ilustracija; sudionici Konferencije u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb